BUKIT MERTAJAM: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pasir Berdamar Perak, Terrance Naidu didakwa di Mahkamah Majistret Bukit Mertajam hari ini atas pertuduhan penyalahgunaan dadah pada Januari lalu.
ADUN DAP Perak berusia 53 tahun itu bagaimanapun mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Nurul Rasyidah Mohd Akit.
Mengikut pertuduhan, beliau didakwa memberikan dirinya dadah jenis ‘3-4 methylenedioxymethamphetamine (MDMA)’ yang ia adalah dadah berbahaya yang ditetapkan di Bahagian 3, jadual pertama Akta Dadah Berbahaya 1952.
Kesalahan itu didakwa dilakukan di Pejabat Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Seberang Perai Tengah pada jam 12.13 tengah malam, 14 Januari lalu.
Tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu dibawah Seksyen 15(1) (a) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 15(1) akta sama yang dibaca bersama Seksyen 38B akta sama.
Jika sabit kesalahan, boleh didenda tidak melebihi RM5,000 atau penjara selama tempoh tidak lebih dari dua tahun
Kes dikendalikan Pengarah Pendakwaan negeri Datuk Khairul Anuar Abdul Halim manakala tertuduh diwakili peguam Ramkarpal Singh dan RSN Rayer.
Semasa prosiding kes, Khairul Anuar memohon kepada mahkamah supaya menetapkan wang jaminan RM5,000 terhadap Naidu.
Bagaimanapun Ramkarpal memohon supaya wang jaminan itu dikurangkan memandangkan anak guamnya memberikan kerjasama sejak hari pertama dia ditahan polis.
Mahkamah kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM4,000 dan menetapkan 17 Mei depan sebagai tarikh serahan dokumen.
Astro AWANI sebelum ini melaporkan, seorang ADUN dari Perak ditahan di sebuah pusat hiburan keluarga di Perai dalam serbuan polis pada jam 9 malam, 13 Januari lalu dan ujian air kencing dilakukan mendapati beliau positif dadah.
Dalam serbuan oleh Jabatan Integriti dan pematuhan Standard (JIPS) Bukit Aman itu, keseluruhan 48 individu yang ditahan dan 36 orang berkait dadah, manakala 12 lagi kesalahan jenayah.
Dewi Nur Harasha Alias
Wed Apr 20 2022

Terrance Naidu didakwa di Mahkamah Majistret Bukit Mertajam hari ini atas pertuduhan penyalahgunaan dadah. - Foto Astro AWANI

178 ditahan serang KFC di Pakistan
Serangan itu yang didorong oleh sentimen anti-AS dan penentangan terhadap sekutunya, Israel, dalam perang yang sedang berlaku di Gaza.
AWANI Pagi: Deepfake: Ancaman baru terhadap wanita
Teknologi deepfake kini menjadi senjata digital baharu. Mengeksploitasi wajah wanita untuk tujuan yang memalukan dan berbahaya. Apa perlindungan undang-undang yang ada? Apa peranan kerajaan? Saksikan perbincangan eksklusif bersama YB Syerleena Abdul Rashid dalam #AWANIPagi.

COVID-19: Trump lancar laman web, tuduh China, kecam WHO, Biden, Fauci
Laman web itu mendakwa wabak itu berpunca daripada kebocoran makmal di China.

74 terbunuh dalam serangan AS di terminal minyak Yaman
Serangan itu menyasarkan kemudahan penting yang berfungsi sebagai pusat import bahan api utama negara itu.

Nguema menang pilihan raya presiden Gabon dengan 94.85 peratus undi
Keputusan baharu sementara yang "disatukan" menunjukkan Brice Clotaire Oligui Nguema memperoleh 94.85 peratus undi.
AWANI Pagi: Berita tumpuan & menarik di astroawani.com [19 April 2025]
Antara fokus AWANI Pagi bersama Afiezy Azaman dan Amirul Aiman
- Jalur Gemilang: Bendera simbol kedaulatan negara, kesilapan perlu diambil serius - PM Anwar
- Tarif Trump: Belia, Gen Z sedia bertukar ke pilihan lebih murah, barangan tiruan - Belia
- Selangor teliti keperluan haramkan penjualan vape - MB
- Jalur Gemilang: Bendera simbol kedaulatan negara, kesilapan perlu diambil serius - PM Anwar
- Tarif Trump: Belia, Gen Z sedia bertukar ke pilihan lebih murah, barangan tiruan - Belia
- Selangor teliti keperluan haramkan penjualan vape - MB

Kabel penyokong terputus punca kereta kabel terhempas
Tragedi itu berlaku di laluan kereta kabel yang menghubungkan bandar Castellammare di Stabia dengan Monte Faito.

18,389 pengundi luar negara berdaftar untuk PRU2025 Singapura
London mencatat jumlah pengundi luar negara secara fizikal tertinggi dengan 2,470 orang berdaftar, diikuti Hong Kong dan Shanghai.

PM Jepun mahu "kemajuan spesifik" dalam rundingan tarif dengan AS
Perdana Menteri Jepun Shigeru Ishiba menyuarakan harapan agar rundingan tarif dua hala dengan AS mencatat "kemajuan spesifik".
A.S tarik diri jika usaha damai Rusia-Ukraine tiada kemajuan
Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump memberi amaran Washington akan menarik diri daripada usaha untuk memeterai perjanjian damai antara Rusia dan Ukraine jika tiada kemajuan ketara dicapai dalam masa terdekat.

Kerajaan Perpaduan Perak: Saarani yakin kekal hingga tamat penggal
Menurutnya, beliau sendiri telah mendapatkan maklum balas daripada semua ADUN Kerajaan Perpaduan selepas mendengar desas-desus itu.

DUN Perak lulus Belanjawan Negeri 2023 bernilai RM1.19 billion
Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri Perak sebulat suara meluluskan Belanjawan Negeri 2023 yang memperuntukkan RM1.19 billion pada Persidangan Dewan Undangan Negeri, di sini pada Rabu.

ADUN Pasir Berdamar Terence Naidu hantar representasi gugur pertuduhan salah guna dadah
ADUN Pasir Bedamar itu mendakwa pertuduhan yang dibuat ke atasnya tidak berasaskan bukti yang kukuh.

ADUN Pasir Berdamar Terrance Naidu didakwa ambil dadah
Terrance Naidu didakwa di Mahkamah Majistret Bukit Mertajam hari ini atas pertuduhan penyalahgunaan dadah.

PDRM masih tunggu laporan patologi, siasat dakwaan ADUN Perak
Polis akan siasat dakwaan ujian saringan kali kedua ke atas ADUN itu yang didapati negatif dadah.

'Saya tidak ambil bahan terlarang, merokok pun tidak' - ADUN Pasir Bedamar
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pasir Bedamar, Terence Naidu mendakwa beliau tidak mengambil sebarang bentuk bahan terlarang.

Penahanan ADUN di Pulau Pinang, DAP Perak tunggu laporan rasmi
DAP Perak enggan membuat ulasan lanjut berhubung dakwaan penahanan seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) daripada parti itu bersabit kes positif dadah pada Khamis.

ADUN Perak ditahan di pusat hiburan di P. Pinang
Polis menahan seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Perak dalam serbuan di sebuah pusat hiburan di Perai, Pulau Pinang pada Khamis.

3 ADUN Perak sah sertai PBM
Mereka ialah ADUN Buntong, A Sivasubramaniam; ADUN Tronoh, Paul Yong Choo Kiong dan ADUN Malim Nawar, Leong Cheok Keng.

COVID-19: Semua ADUN Perak diarah jalani kuarantin
Mohd Akmal Kamarudin berkata, wakil rakyat kerajaan itu disahkan positif selepas menjalani ujian saringan Polymerase Chain Reaction (PCR) COVID-19.