awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
MALAYSIA
Lelaki maut dihempap runtuhan papan tanda batu
MALAYSIA
Isu warga Pakistan peroleh kad pengenalan tular semula, tindakan telah diambil - JPN
DUNIA
Arab Saudi sedia terima jemaah umrah bagi musim 1447H
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

NATIONAL

Ahli Parlimen Sri Aman cadang GST dilaksanakan semula

Ridauddin Daud
Ridauddin Daud
13/09/2023
04:45 MYT
Sponsor Banner
Ahli Parlimen Sri Aman cadang GST dilaksanakan semula
Cadangan sama turut disuarakan Datuk Seri Doris Sophia Anak Brodi ketika membahaskan Kajian Separuh Penggal (KSP) Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) di Dewan Rakyat pada Rabu.
KUALA LUMPUR: Meskipun cukai barangan dan perkhidmatan (GST) dihapuskan pada 1 Jun 2018 namun ada beberapa pihak mencadangkan cukai tersebut dilaksanakan semula.
Cadangan sama turut disuarakan Datuk Seri Doris Sophia Anak Brodi (GPS - Sri Aman) ketika membahaskan Kajian Separuh Penggal (KSP) Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) di Dewan Rakyat pada Rabu.
"Saya amat setuju sekiranya GST yang pernah satu ketika dulu jadi kontroversi diperkenalkan semula supaya dapat meluaskan lagi asas pendapatan negara.
"GST terbukti berkesan kerana kesemua 175 negara yang telah melaksanakan GST ini, tiada satu pun yang berpatah balik kecuali Malaysia pada satu ketika dahulu.
"Mohon pendapat kementerian berkenaan perkara ini," katanya.
Astro AWANI pada Isnin lepas melaporkan kerajaan tidak menolak untuk memperkenalkan semula GST yang telah dimansuhkan sebelum ini.
Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli bagaimanapun berkata, kerajaan akan mengutamakan strategi untuk meluaskan sumber hasil negara termasuk fokus membangunkan Cukai Keuntungan Modal, yang dijadualkan dilaksanakan pada 2024.
Topic Berkaitan
#Dewan Rakyat
#GST
#Parlimen
#Rafizi Ramli
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami