Seorang bayi cukup sifat dipercayai dihumban dalam kejadian berhampiran Hentian Kajang di sini semalam.
Ketika ditemui, bayi yang dipercayai baru dilahirkan itu masih bernyawa.
Saksi kejadian yang menemui bayi lelaki malang itu terkejut sebaik sahaja mendengar bunyi dentuman kuat dari arah belakang restorannya dalam kejadian kira-kira pukul 5.30 petang.
Menurut Timbalan Ketua Polis Kajang, Superintendan Mohd Sabri Abdullah sebaik sahaja mendengar dentuman kuat itu, saksi bergegas keluar lalu terkejut apabila mendapati satu bayi dalam keadaan berbogel dijumpai di atas tanah bersebelahan besi-besi pembinaan.
"Susulan kejadian itu, kita berjaya menahan seorang wanita warga asing di pekarangan Hospital Kajang pada pukul 11.30 malam tadi.
"Suspek akan ditahan reman selama tujuh hari sehingga 1 Julai ini bagi membantu siasatan di bawah Seksyen 317 Kanun Keseksaan kerana membuang bayi yang masih hidup," katanya dalam kenyataan di sini pada Isnin.
Mohd Sabri menambah, bayi malang itu kini berada dalam keadaan kritikal dan sedang dirawat di wad penjagaan intensif untuk bayi (NICU), Hospital Kajang.
Kata beliau, pihaknya masih menjalankan siasatan bagi mengetahui motif insiden tersebut.
Atiqah Ismail
Mon Jun 25 2018

MOHD SABRI berkata, bayi malang itu kini berada dalam keadaan kritikal dan sedang dirawat di wad penjagaan intensif untuk bayi (NICU), Hospital Kajang. - Foto Ihsan pembaca
Penstrukturan semula Sapura Energy lalui kelulusan pemiutang, proses mahkamah
Penstrukturan semula Sapura Energy Bhd (SEB) sudah melalui kelulusan pemiutang serta proses mahkamah manakala suntikan kerajaan bukannya geran tetapi pelaburan ke arah memulihkan ekosistem minyak dan gas (O&G) yang strategik untuk ekonomi negara.

Kes rogol pelajar: Pengajar institut kemahiran di Kemaman direman
Seorang tenaga pengajar di sebuah institut kemahiran di Kemaman direman enam hari kerana disyaki merogol seorang pelajarnya, hujung tahun lepas.

Palsu dokumen, modus operandi sindiket tipu JPN peroleh sijil kelahiran - Saifuddin
Satu sindiket dikesan mengemukakan dokumen kelahiran palsu dan memperdaya Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) bagi mendapatkan sijil kelahiran sah untuk dijual dalam pasaran gelap.
Sindiket MyKad dan sijil kelahiran palsu tumpas
JPN menumpaskan sindiket pemalsuan MyKad dan sijil kelahiran dalam dua operasi berasingan. Beberapa individu ditahan, termasuk seorang peguam, dengan rampasan peralatan pemalsuan serta dokumen palsu yang digunakan untuk tujuan penipuan identiti.

TH terima 84,000 rayuan isi kekosongan haji
Lembaga Tabung Haji (TH) telah menerima 84,000 rayuan untuk mengisi kekosongan jemaah yang tidak dapat mengerjakan ibadat haji tahun ini.
[TERKINI] Kes Zayn Rayyan: Ibu bapa tidak mengaku salah abaikan
Ibu bapa kepada kanak-kanak autistik, Allahyarham Zayn Rayyan Abdul Matin mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen petaling jaya atas pertuduhan pindaan berhubung kesalahan mengabaikan anak mereka, pada tahun 2023.
Pantau Belanjawan: Hutang BNPL | Risiko besar masa depan di sebalik revolusi kewangan
Peningkatan transaksi BNPL kepada RM7.1 bilion menimbulkan persoalan kritikal mengenai kestabilan ekonomi, kawal selia undang-undang, dan risiko kewangan pengguna. Bagaimana RUU Kredit Pengguna dapat menyeimbangkan perlindungan pengguna tanpa menghalang inovasi Fintech?
AWANI Ringkas: JPN tumpaskan sindiket palsu sijil kelahiran
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Delegasi Malaysia jalan kajian empirikal pengasingan kuasa Peguam Negara, Pendakwa Raya di UK
Datuk Seri Azalina Othman Said kini berada berada di London, United Kingdom bersama delegasi Malaysia untuk kajian empirikal cadangan pengasingan peranan Peguam Negara dan Pendakwa Raya negara itu.

PM Anwar hadir program Ihya Ramadan di KKDW
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim meluangkan masa menghadiri program Ihya Ramadan anjuran Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah.

Bayi cukup sifat dipercayai dihumban masih bernyawa, kritikal
Seorang bayi cukup sifat ditemui dihumban dari sebuah unit rumah kedai di tingkat dua dalam kejadian berhampiran Hentian Kajang di sini semalam.