ANTARA pelbagai berita dalam negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah antara yang paling menjadi tumpuan sepanjang Sabtu, 6 Ogos 2022.

1. PM gesa MAFI kembalikan jihad perangi orang tengah

Jihad itu perlu diteruskan menerusi strategi penguasaan rantaian bekalan dengan kerjasama agensi di bawah MAFI.


2. Iklim ekonomi negara yang semakin baik adalah jaminan masa depan golongan muda - Tengku Zafrul

Kebimbangan golongan muda tentang masa depan mereka ketika negara berhadapan dengan pandemik sedikit masa lalu kini semakin pulih.


3. Merdeka Kuartet bantu promosi sambutan Hari Kebangsaan

Penubuhan Merdeka Kuartet adalah bertujuan membantu jentera publisiti Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia dalam memotivasikan Keluarga Malaysia daripada semua kaum untuk turut serta dalam sambutan itu selepas dua tahun tidak diadakan secara besar-besaran.


4. PRU15: Kalau semua bersedia, kita akan adakan pilihan raya - PM

Sekiranya semua pihak bersedia untuk pilihan raya, tiada masalah untuk kerajaan membubarkan Parlimen dan seterusnya mengadakan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).


5. Stacy selamat lahirkan bayi lelaki

Berita gembira itu disampaikan sendiri oleh suaminya yang juga penyanyi Akim Ahmad.


6. Willie Mongin kini ahli PBB, permohonan diterima tanpa syarat - Abang Jo

Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) menerima permohonan Ahli Parlimen Puncak Borneo, Datuk Willie Mongin sebagai ahli parti tersebut.


7. Projek LCS: SPRM di peringkat akhir siasatan - Azam Baki

Ketua Pesuruhjaya SPRM itu bagaimanapun berkata, butiran terperinci berkaitan siasatan masih tidak dapat didedahkan kepada umum kerana ia membabitkan maklumat sensitif dan rahsia.


8. Kontroversi KPPA: PM arah KSN tubuhkan jawatankuasa khas untuk siasat

Menurutnya, beliau sudah meminta Ketua Setiausaha Negara (KSN), Tan Sri Mohd Zuki Ali untuk menentukan pemilihan ahli jawatankuasa itu nanti.


9. Malaysia di landasan capai pertumbuhan KDNK 5.3 peratus hingga 6.3 peratus - Tengku Zafrul

Menteri Kewangan itu bagaimanapun mengingatkan mengenai risiko terhadap pemulihan dalam persekitaran prospek ekonomi global yang tidak menentu.


10. Sukan Komanwel: Joe Ee beri kejutan dua emas, kontinjen negara capai sasaran

GIMNAS muda negara Ng Joe Ee mencipta kejutan apabila meraih dua pingat emas, sekali gus menyumbang emas kelima dan keenam negara pada Sukan Komanwel Birmingham 2022, hari ini.