SUBANG JAYA: Pesawat Raya Airways TH384 yang membawa 1 juta dos vaksin Pfizer-BioNTech sumbangan kerajaan Amerika Syarikat (AS) selamat tiba di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, di sini, pada jam 8.12 pagi.
Menyaksikan ketibaan bekalan vaksin itu, Menteri Luar Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) Khairy Jamaluddin Abu Bakar, dan Duta AS ke Malaysia Brian McFeeters.
Jumlah 1 juta dos vaksin tersebut merupakan daripada kumpulan awal 80 juta vaksin buatan Amerika Syarikat yang dijanjikan oleh pentadbiran Joe Biden bulan lalu untuk perkongsian global.
Khamis lalu, Malaysia menerima lagi sejuta dos vaksin COVID-19 keluaran AstraZeneca sumbangan dari kerajaan Jepun bagi meningkatkan keupayaan proses vaksinasi di bawah PICK.
Umavathi Ramayah
Mon Jul 05 2021

Pesawat Raya Airways TH384 yang membawa 1 juta dos vaksin Pfizer-BioNTech sumbangan kerajaan Amerika Syarikat (AS) selamat tiba di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, di sini, pada jam 8.12 pagi.

PTU cipta sejarah, pamer kehandalan terbangkan ‘Toruk Makto’
Mohd Asghar Khan mencipta sejarah tersendiri apabila menjadi PTU pertama yang menerbangkan pesawat dalam pertunjukan udara LIMA.

Malaysia tangani penyakit paru-paru menerusi pendekatan inovatif termasuk AI - Dzulkefly
Negara juga sudah melancarkan Inisiatif Kesihatan Paru-Paru Malaysia 2025-2030 yang merangkumi elemen pencegahan, rawatan dan pemulihan.

UK gantung rundingan perdagangan bebas dengan Israel, kecam krisis Gaza sebagai “keji”
Setiausaha Luar, David Lammy menggambarkan kempen ketenteraan Israel yang berterusan sebagai "berbahaya, menjijikkan dan kejam."

Singapura desak gencatan senjata serta-merta dan bantuan disambung semula ke Gaza
Republik itu secara konsisten menyeru semua pihak yang terlibat dalam konflik supaya mematuhi undang-undang antarabangsa, termasuk undang-undang kemanusiaan.

Melaka komited perkasa wakaf pendidikan
Melaka komited untuk memperkasakan wakaf pendidikan dalam usaha meningkatkan akses kepada kemudahan pendidikan berkualiti.

MITI bekerja keras tarik lebih banyak pelaburan berkualiti - Tengku Zafrul
Ramai pelabur dari dalam dan juga luar negara yakin dengan potensi Malaysia dan meneruskan projek mereka di negara ini.

Sepanyol desak EU kenakan sekatan ke atas Israel susulan 'kebuluran ciptaan manusia' di Gaza
Jose Manuel Albares berkata EU mesti menggunakan "semua instrumen yang ada" bagi memberikan tekanan diplomatik maksimum ke atas Israel.

ASEAN, rakan dialog komited sokong sistem dagangan multilateral berasaskan peraturan - MITI
Galakkan persekitaran perdagangan dan pelaburan yang boleh diramal, telus, bebas, adil, inklusif, mampan, tanpa diskriminasi dan terbuka.

Hampir 200,000 terjejas akibat banjir di selatan Filipina
Hujan tanpa henti telah menyebabkan banjir di 98 kawasan melibatkan 11 bandar dalam wilayah di pulau Mindanao.

Penglibatan masyarakat, pembentukan karakter penting selesai isu sosial - Fadhlina
Isu sosial seperti perkahwinan kanak-kanak, kehamilan remaja tidak dapat diselesaikan tanpa penglibatan aktif masyarakat.

Singapura perkenal vaksin COVID-19 terkini mulai 28 Okt
Vaksin COVID-19 terkini ini memberikan tindak balas imun yang lebih kuat terhadap strain terkini dan yang akan datang berbanding versi terdahulu.

Vaksin COVID-19: FDA lulus penuh Pfizer untuk usia 12-15 tahun
Vaksin itu sebelum ini mendapat kelulusan kecemasan bagi kumpulan umur berkenaan sejak Mei 2021.

Vaksin COVID-19: Kanak-kanak bawah lima tahun terima suntikan
Rata-rata menyambut baik keputusan tersebut dengan ibu-bapa membawa anak-anak mereka mendapatkan vaksinasi.

Vaksin COVID-19: AS mula suntik kanak-kanak bawah 5 tahun 21 Jun ini
Kerajaan persekutuan akan menyediakan 10 juta vaksin kepada pihak berkuasa negeri dan tempatan untuk memulakan vaksinasi meluas.

Vaksin COVID-19: Pfizer didapati selamat untuk kanak-kanak bawah 5 tahun
Berdasarkan ujian klinikal terbaharu, keberkesanan vaksin bagi tiga dos adalah pada kadar 80.3 peratus.

COVID-19 : Vaksin mRNA China sasar Omicron jalani ujian di UAE
Syarikat Suzhou Abogen Biosciences Co Ltd menyertai Pfizer-BioNTech dan Moderna dalam menguji calon vaksin yang diubah suai secara khusus menentang Omicron.

Vaksin COVID-19: Dos penggalak tingkat perlindungan terhadap Omicron - Pfizer
Analisis serum darah 30 kanak-kanak yang menerima dos penggalak menunjukkan peningkatan 36 kali ganda dalam antibodi peneutral Omicron.

Pfizer, BioNTech mohon kebenaran FDA untuk dos penggalak kedua
FDA berkata ia akan menyemak permintaan Pfizer dan BioNTech "secepat mungkin menggunakan pendekatan menyeluruh dan berasaskan sains."

Ibu bapa perlu sasarkan kerisauan kepada jangkitan COVID-19, bukan vaksin
Rata-rata ibu bapa memberi alasan tidak mahu anak mereka diperlakukan seperti "tikus makmal".

PICKids Pahang bermula Isnin
Buat permulaan hanya satu jenis vaksin sahaja yang ditawarkan iaitu Corminaty (Pfizer-BioNTech) dos kanak-kanak.