KUALA LUMPUR:Tun Dr Mahathir Mohamad menegaskan, pelaksanaan Proklamasi Darurat telah memberikan kuasa yang sangat besar kepada kerajaan Persekutuan dan kesemua keputusan dalam tempoh ini dibuat kononnya di bawah nama Yang di-Pertuan Agong serta tidak boleh dipersoalkan sama sekali.

Selain itu, bekas Perdana Menteri itu berkata, tindakan itu juga memberi kuasa kepada kerajaan untuk menidakkan sistem semak dan imbang iaitu membatalkan sidang Parlimen serta sidang Dewan Undangan Negeri.

Beliau berkata, penambahan kuasa kepada Perdana Menteri juga tidak semestinya memberi jaminan wabak COVID-19 boleh dikawal sepenuhnya di negara ini.

“Masalah yang dihadapi tidak sama. Petugas barisan hadapan yang menangani wabak ini sewaktu fasa pertama (gelombang COVID-19), kini terpaksa berhadapan dengan ribuan kes baharu setiap hari.

"Ada kes baharu yang tidak boleh dimasukkan ke dalam hospital dan akhirnya menjadi risiko kepada ahli keluarga lain.

“Golongan pekerja, sama ada warga asing mahupun tempatan, turut mengalami masalah kerana mereka tinggal di bilik yang sesak, dan tidak mampu mematuhi penjarakan sosial di tempat kerja.

“Perintah berkurung secara mutlak tidak boleh dilaksanakan kerana, selain ekonomi terjejas, golongan miskin dan rentan tidak akan mempunyai wang untuk membeli makanan asas,” katanya dalam catatan terbaharu di blognya bertajuk "The Proclamation", hari ini.


Dr Mahathir turut mempersoalkan, dengan masalah yang timbul akibat pandemik ini bukannya kecil dan penyelesaian yang diperlukan bukan mudah apakah penambahan kuasa kepada Perdana Menteri mampu menangani isu-isu tersebut.

Beliau berkata, nasihat jenis apakah yang boleh diberikan oleh Perdana Menteri kepada Yang di-Pertuan Agong yang boleh mengurangkan kadar jangkitan, kadar kemasukkan ke hospital dan kadar kematian.

“Tetapi, dengan pelaksanaan darurat ini, kedaulatan undang-undang sudah termansuh. Kita disuruh percaya bahawa segala tindakan ini adalah demi kebaikan. Tetapi dengan kuasa mutlak seperti ini, pelanggaran dan penyalahgunaan kuasa sudah pasti akan berlaku,” tegasnya lagi.

Pada mulanya, Ahli Parlimen Langkawi itu mengakui, beliau enggan mengeluarkan sebarang komen mengenai Proklamasi Darurat, kerana bimbang disalah anggap mahu kembali menjadi Perdana Menteri kembali.

Namun, ujarnya lagi, beliau mendapati golongan doktor dan peguam telah menzahirkan kekhuatiran mereka dengan berlandaskan fakta tentang pelaksanaan darurat kononnya untuk mengawal pandemik itu di negara ini.

Atas situasi itu, Dr Mahathir berkata, beliau mempunyai hak untuk memberi ulasan dan pendapat.

“Pandangan saya, Proklamasi Darurat tidak semestinya perlu dalam usaha kita menangani wabak ini. Kerajaan sudah mempunyai kuasa yang mencukupi dan rakyat Malaysia pula sentiasa patuh kepada arahan kerajaan dalam era COVID-19 ini.

“Kita bukan seperti orang Barat, yang secara terang-terangan melawan arahan kerajaan dengan mendakwa kononnya hak dan kebebasan mereka telah diabaikan,” katanya lagi.

Tetapi, tegas Dr Mahathir lagi, Proklamasi Darurat itu sendiri telah membatalkan hak demokratik terakhir rakyat Malaysia.