IPOH: Kes demam denggi mencatatkan peningkatan di kawasan pentadbiran Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) dengan 371 kes dilaporkan sehingga 24 Sept lalu, iaitu minggu epid 38.

Datuk Bandar Ipoh, Datuk Rumaizi Baharin berkata, ia merupakan peningkatan sebanyak 170.8 peratus berbanding 137 kes bagi tempoh sama tahun lalu.

Katanya, aktiviti pencegahan dan kawalan perlu dipertingkat, susulan musim hujan berterusan yang boleh meningkatkan densiti nyamuk aedes.

"Dari 17 hingga 27 Sept, tiada lokaliti wabak dilaporkan.

"Ini adalah hasil kerjasama semua pihak dalam melaksanakan aktiviti pencegahan, kawalan dan promosi kesihatan berkaitan kesedaran denggi.

"Tahniah dan syabas diucapkan kepada semua Ahli Majlis, warga kerja MBI Pejabat Kesihatan Daerah Kinta, Pasukan 'communication for behavioural impact' (COMBI) setempat," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap sempena Mesyuarat Penuh Majlis Bulan September, di Dewan Mesyuarat MBI, di sini, hari ini.

Dalam pada itu, Rumaizi berharap supaya penglibatan semua agensi serta badan sukarela yang bertungkus lumus selama ini dapat memastikan tiada lokaliti wabak denggi dalam kawasan pentadbiran MBI.

Sementara itu, katanya, sehingga Selasa lalu, sebanyak 87 tan metrik sisa elektrik dan elektronik (e-waste) dikumpul dengan kerjasama semua pihak.

Rumaizi berkata, sasaran yang ditetapkan adalah 100 tan metrik menjelang 30 Nov tahun ini.

"Orang ramai dijemput menyertai dan membawa buangan e-waste seperti laptop, komputer, telefon bimbit, peti sejuk, pendingin hawa, mesin basuh dan lain-lain, (tidak termasuk lampu terpakai dan bateri terpakai) untuk ditukarkan kepada wang.

"Bagi meningkatkan penglibatan orang awam dan sebagai tanda penghargaan serta terima kasih kepada peserta aktiviti pengumpulan e-waste, MBI dengan kerjasama Syarikat Edsha Solutions Sdn Bhd menawarkan hadiah cabutan bertuah bernilai RM10,000 kepada semua peserta untuk dimenangi.

"Tambahan pula semua peserta yang menghantar e-waste kepada pihak kontraktor akan menerima token secara tunai mengikut harga yang telah ditetapkan," katanya lagi.

Katanya lagi, peserta juga berpeluang menyertai hadiah cabutan bertuah yang disediakan oleh pihak Jabatan Alam Sekitar berjumlah sebanyak RM33,000 di peringkat negeri.

Jelasnya, orang ramai yang mahu menghantar buangan e-waste boleh merujuk poster yang diedarkan melalui media, media sosial dan portal MBI.