PUTRAJAYA: Malaysia berjaya menjana lebih RM7.2 bilion potensi perniagaan dengan beberapa syarikat yang berpangkalan di luar negara dalam tempoh dua minggu pertama penyertaan Expo 2020 Dubai.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, jumlah potensi perdagangan dan pelaburan itu diperoleh menerusi 14 memorandum persefahaman (MoU), tiga surat niat (LoI) dan dua memorandum kerjasama (MoC) yang ditandatangani 14 syarikat Malaysia.

Beliau memberitahu, MoU tersebut antara lain merangkumi teknologi blockchain dan Internet of Things, minyak dan gas; robotik dan automasi; penternakan aquatic dan bioteknologi; sektor berintensifkan teknologi; kenderaan udara tanpa pemandu; teknologi termal dan ultrasound serta bidang pembangunan dan penyelidikan teknologi pengekstrakan herba," katanya dalam kenyataan di sini, pada Jumaat.

Perdana menteri menambah, syarikat-syarikat luar negara tersebut berpangkalan di China, Mesir, India, Iran, Oman, Qatar, United Kingdom, Emiriah Arab Bersatu dan Amerika Syarikat.

Sementara itu, katanya, LoI dan MoC pula melibatkan fabrikasi 1,000 unit modular rumah pintar hijau, pengedaran eksklusif kapal tanpa pemandu; sistem pertanian menggunakan kecerdasan buatan (AI) dan ramalan penyelenggaraan bagi penyelesaian projek.

"Ini merupakan pencapaian yang amat positif sepanjang dua minggu pertama penyertaan Malaysia di ekspo mega ini, ketika negara berada dalam fasa pemulihan pasca COVID-19," katanya lagi.  

Beliau menjangkakan momentum itu akan berterusan untuk 25 minggu akan datang dengan sokongan pelbagai kementerian, agensi dan kerajaan negeri yang terlibat sama.

Ismail Sabri berkata, bertemakan "Energizing Sustainability", pavilion Malaysia di Expo 2020 Dubai turut mencatatkan lebih 50,000 pengunjung bermula 1 hingga 14 Oktober.