KUALA LUMPUR: Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) menyasarkan matlamat ke arah syarikat Fortune Global 500 menjelang tahun 2040.
Pengerusinya, Datuk Seri Idris Jusoh berkata, pihaknya akan memfokuskan kepada tiga hala tuju pada Hari Peneroka FELDA bertemakan ‘Anjakan Minda Peneroka’ tahun ini.
“Apabila berbicara mengenai peneroka, ia memberikan rujukan kepada generasi hari ini yang tidak melalui kepahitan ibu bapa mereka, inilah anjakan paradigma ingin dilakukan, fokusnya adalah bagaimana kita dapat mengubah pemikiran berfikiran mereka.
“Keduanya, bagi perladangan dapat ditingkatkan penghasilannya dan ketiga, iaitu mempunyai tadbir urus yang baik dengan melunaskan hutang-hutang yang sedia ada serta meningkatkan efisien akauntabiliti bagi tahun-tahun seterusnya dan menjadi syarikat Fortune 500 menjelang 2040,” katanya dalam program AWANI Pagi, pada Selasa.
Dalam pada itu, Idris menambah, pihaknya akan terus memperkasakan FELDA dan peneroka dengan memantapkan sistem perladangan.
“Saya terjemahkan kepada peneroka sebagai alif, ba dan ta, iaitu air, baja serta teknologi. Bagi memastikan pengairan yang serius, pembinaan lubang lembap secara menyeluruh dan untuk baja pula tidak lagi yang biasa digunakan, kita gunakan smart fertilizer dengan vitamin, asid amino yang membolehkan pokok dan tanah mendapatkan rawatan sewajarnya.
“Selain itu, bagi teknologi pula, kita membantu mereka dalam menuai, mengurus ladang dan menggunakan Smart Plantation Management Solution termasuk penggunaan dron bagi memantau kebun, mengira pokok, melihat kesuburan serta mengawal penyakit hanya menerusi sistem,” katanya.
Tambahnya lagi, anjakan paradigma juga adalah menjadi perkara yang mustahak dan difokuskan kepada peneroka.
“Saya teruja sebenarnya melihat apabila kita dapat mengutip wang, iaitu peneroka memberi sedekah dalam program sedekah RM300 tahun ini dengan kutipan sebanyak RM9.7 juta dan duit ini diberikan kepada Majlis Agama Islam negeri masing-masing.
“Kalau dahulunya peneroka hanya mengharapkan duit raya, sekarang ini mereka sudah menjadi masyarakat pemberi, berdiri di atas kaki sendiri dan ini sudah berlaku,” katanya lagi.
Setiap tahun pada 7 Julai ialah Hari Peneroka Felda yang disambut oleh 11 wilayah termasuk 317 rancangan seluruh negara dan kali ini ia disambut secara maya dengan acara kemuncak, iaitu Anugerah Kecemerlangan Rancangan dan Tokoh Generasi.
Ehsan A Marisah
Tue Jul 06 2021

7 Julai ialah Hari Peneroka Felda yang disambut oleh 11 wilayah termasuk 317 rancangan seluruh negara.

Banjir di Baling pulih, dua PPS ditutup
Dua pusat pemindahan sementara (PPS) yang dibuka di daerah Baling bagi menempatkan 102 mangsa banjir sejak malam tadi akan ditutup pada 7 malam ini.
AWANI Borneo [22/09/2023] - Dua PPS dibuka | Inflasi Sarawak 3.4% | SIE 2023
Laporan berita padat dan ringkas dari Borneo bersama Nickyson Nyambar;
1. Jumlah mangsa banjir di Limbang meningkat, dua PPS dibuka
2. Inflasi Sarawak 3.4 peratus, tertinggi di Malaysia
3. Kazakhstan berminat perkukuh kerjasama pelbagai bidang dengan Sabah
Saksikan #AWANIBorneo setiap hari 7 malam di saluran 501 Astro AWANI dan astroawani.com.
1. Jumlah mangsa banjir di Limbang meningkat, dua PPS dibuka
2. Inflasi Sarawak 3.4 peratus, tertinggi di Malaysia
3. Kazakhstan berminat perkukuh kerjasama pelbagai bidang dengan Sabah
Saksikan #AWANIBorneo setiap hari 7 malam di saluran 501 Astro AWANI dan astroawani.com.

Banjir kilat di beberapa negeri susulan fasa peralihan monsun
Banjir kilat yang berlaku di beberapa negeri ketika ini disebabkan hujan lebat yang lebih kerap berlaku susulan negara memasuki fasa peralihan monsun yang dijangka berterusan sehingga November.
Kazakhstan mahu perkukuh kerjasama perdagangan dengan Sabah
Kazakhstan berhasrat menjadi sebahagian daripada pertumbuhan perdagangan antarabangsa di Sabah melalui pelbagai bidang dan kepakaran termasuk infrastruktur, kewangan, pelancongan dan sekuriti makanan.
Jawatankuasa khas bincang kerjasama PBS dan STAR
Timbalan Presiden PBS Datuk Seri Joachim Gunsalam berkata, sebelum sebarang kerjasama dimeterai kedua-dua parti untuk idea membentuk gabungan berkenaan, pihaknya perlu mengambil kira pandangan perwakilan terlebih dahulu.
JKR Sarawak ambil langkah segera tangani tanah mendap dI Jambatan Sungai Musah
Menteri Kerja Raya Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata jambatan itu berada di laluan jalan negeri dan beliau telah berhubung dengan JKR Sarawak bagi memastikan kelancaran tindak balas.

MIC jalin kerjasama dengan Makkal Sakti perkukuh hala tuju kaum India
MIC akan menjalinkan kerjasama dengan Parti Makkal Sakti, bagi memperkukuhkan hala tuju serta menangani isu berkaitan kaum India di negara ini.
MOSTI teroka peluang kerjasama dengan Sarawak
Menteri MOSTI, Chang Lih Kang berkata, dari segi teknologi hidrogen dan ekonomi, Sarawak mempunyai prestasi yang cemerlang untuk dijadikan rujukan.
Rombongan MOSTI rasai pengalaman naik ART
Delegasi MOSTI berpeluang menaiki Transit Aliran Autonomi (ART), kenderaan tanpa pemandu dan dikuasakan oleh sel bahan api hidrogen yang pertama di Malaysia.
Sarawak mahu peruntukan dana tahunan projek zon padi
Kata Datuk Seri Fadillah Yusof dana ini khusus bagi pembangunan infrastruktur sistem saliran dan pengairan jelapang padi di zon-zon yang telah dikenal pasti di beberapa bahagian di wilayah berkenaan.

Isu Felda boleh selesai di bawah pentadbiran kerajaan negeri, pusat yang sama - Ahmad Shabery
Felda yakin beberapa isu yang menghimpit peneroka di Kelantan akan dapat diselesaikan dengan baik sekiranya kerajaan negeri dan kerajaan pusat bernaung di bawah tampuk pimpinan yang sama.

Peneroka tidak sabar tunggu pembinaan pusat dialisis di Felda Chiku 3
Peneroka yang tinggal di beberapa tanah rancangan sekitar daerah ini tidak sabar menunggu pembinaan pusat dialisis di Felda Chiku 3.

Muhyiddin teruskan tindakan saman terhadap Anwar
Muhyiddin menegaskan pendedahan dokumen tersebut membuktikan beliau bercakap benar, manakala Anwar didakwa telah berbohong dan memfitnahnya.

FSRA dimeterai PM Anwar beri ruang Felda struktur semula komitmen kewangan
Felda menjelaskan bahawa perjanjian bagi Akaun Rizab Perkhidmatan Kewangan (FSRA) antara lain memberi ruang kepada agensi itu untuk menstruktur semula komitmen kewangannya.

Anwar, Muhyiddin berjasa dalam penyelesaian hutang peneroka Felda
Shahril Sufian Hamdan berkata, isu itu tidak sepatutnya menjadi pertikaian kedua-dua pihak berkenaan.

Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang Rabu, 19 Julai 2023.

MDEC, Felda kerjasama bangunkan Program Transformasi Digital
Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) dengan kerjasama Lembaga Kemajuan Tanah, komited membangunkan Program Transformasi Digital Felda-MDEC bagi merealisasikan usaha program Digital MADANI.

Komitmen kerajaan bantu kurangkan beban kewangan Felda - Pengerusi
Jaminan itu memberi makna yang besar kepada Felda dalam usaha melaksanakan transformasi.

Internet pantas di kawasan Felda bantu peneroka pasar produk - Ahmad Shabery
Perkhidmatan internet pantas dapat meningkatkan ekonomi digital seperti membantu peneroka memasarkan produk dan terlibat dalam e-dagang.

PRN: BN perlu tampil lebih calon muka baharu, beri suasana 'segar' - Ahmad Shabery
Barisan Nasional (BN) perlu menampilkan lebih ramai calon muka baharu dalam gelanggang Pilihan Raya Negeri (PRN) di enam negeri pada 12 Ogos ini.