KUALA LUMPUR:Pelajar-pelajar yang dibenarkan hadir ke sekolah bagi menjalani pengajaran dan pembelajaran (PdP) secara bersemuka diminta memanfaatkan peluang dengan bersungguh-sungguh sebelum menduduki peperiksaan.

Rata-rata ibu bapa yang ditemui Astro AWANI menzahirkan perkara sama agar tumpuan sepenuhnya diberikan pelajar dan guru demi masa depan yang lebih baik.

Seorang ibu murid, Rohana Abdullah, 40, memberitahu selain pematuhan prosedur operasi standard (SOP) yang ketat diamalkan di sekolah, guru-guru juga diharap dapat memantau pergerakan bagi mengelakkan penularan jangkitan COVID-19.

“Sebagai ibu bapa, kami juga risau akan penularan wabak di sekolah lebih-lebih lagi kes ketika ini sangat tinggi, jadi adalah diharapkan agar cikgu beri penekanan terhadap aspek pematuhan SOP dalam mengawal jangkitan.

"Selain itu, pelajar dan guru juga diharap dapat menggunakan manfaat yang ada ini untuk fokus dan menumpukan perhatian sepenuhnya sebelum menduduki peperiksaan kelak," katanya, di sini, pada Rabu.


Hanya pelajar yang menduduki peperiksaan di kawasan PKP dibenarkan ke sekolah

Bagi Razani Mustapha, 52, berharap agar peluang yang diberikan kerajaan benar-benar dimanfaat pelajar dan guru.

Pelajar yang menduduki peperiksaan besar mula hadir ke sekolah hari ini bagi menjalani PdP secara fizikal. - Gambar Astro AWANI/Fauzi Suhaimi

"Kita faham keadaan sekarang amat sukar, tetapi peluang yang diberikan kerajaan untuk terus membuka sekolah kepada mereka yang menduduki peperiksaan ketika negara berada di bawah PKP perlu dimanfaatkan sepenuhnya.

"Saya gembira kerana sekolah telah dibuka kepada mereka (yang menduduki peperiksaan) kerana cara pembelajaran dalam talian kurang berkesan berbanding secara fizikal," katanya.

Menzahirkan rasa sama, Wong Huk Man, 38, juga berharap agar anak-anak kekal fokus dan tenang dalam menghadapi dugaan ini.

"Sudah beberapa kali peperiksaan sebegini ditangguhkan kerana penularan wabak COVID-19 dan saya berharap ianya tidak akan ditangguhkan lagi demi masa depan anak-anak untuk melanjutkan pelajaran di peringkat yang lebih tinggi," ujarnya.

Sementara itu, tinjauan Astro AWANI di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Seri Permaisuri, Cheras, di sini mendapati, kebanyakan pelajar menzahirkan rasa teruja dan gembira untuk memulakan sesi PdP secara fizikal selepas sekian lama hanya dilakukan secara PdPR.

Hasil pemerhatian juga mendapati, kehadiran pelajar agak memberangsangkan dan guru-guru turut menyambut kehadiran pelajar sebagai sokongan moral dengan pematuhan SOP yang ketat seperti pemakaian pelitup muka, imbasan kehadiran pelajar dan penjarakan fizikal.

BACA: Murid kelas peperiksaan di negeri PKP dibenarkan ke sekolah 20 Januari

BACA: Sekolah di negeri PKPB, PKPP dibuka 20 Januari, tadika swasta beroperasi macam biasa

B
ACA: Kawasan PKP: Murid sekolah rendah hingga Tingkatan 4 boleh ikuti PdPR

Sebelum ini, Menteri Kanan Pendidikan, Dr Radzi Jidin berkata sesi persekolahan 2021 kekal dibuka hari ini, namun pembelajaran secara bersemuka hanya melibatkan pelajar yang akan menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Sijil Vokasional Malaysia (SVM), Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM), Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM), Diploma Vokasional Malaysia (DVM) dan peperiksaan antarabangsa setara.

Radzi berkata, pelajar lain iaitu bagi sekolah rendah, Tingkatan Satu hingga Tingkatan Empat, serta pelajar-pelajar di Kolej Vokasional semester 2, SVM dan DVM 2020 mereka akan melaksanakan pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR) terlebih dahulu.