Kerajaan bersetuju mewujudkan inisiatif ‘MalaysiaMudah’ (#MyMudah) dalam usaha membantu syarikat dan perniagaan daripada dibebani peraturan tidak perlu, kerenah birokrasi serta mengurangkan kos perniagaan.

Selain itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, inisiatif tersebut bagi merangsang kewujudan peluang pekerjaan dan pembangunan ekonomi di negara ini.

Katanya, perkara itu diputuskan dalam mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi (EAC) yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Isnin.

“Perdana Menteri memandang serius perkara tersebut, dan mengarahkan Majlis Tindakan Ekonomi (EAC) dan Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC) melakukan intervensi dan bertindak sebagai badan penyelesai masalah dalam menanganinya.

“Melalui inisiatif ini, kementerian dan Kerajaan Negeri akan dapat mengurangkan peraturan tidak perlu serta meningkatkan kecekapan perfungsian dan operasi mereka.

“Kementerian dan Kerajaan Negeri juga diminta untuk menetapkan sasaran yang jelas dalam usaha mengurangkan kos pematuhan peraturan (termasuk jumlah prosedur dan jangka masa pemprosesan) yang dikenakan kepada syarikat dan perniagaan,” kata beliau dalam satu kenyataan pada Selasa.

Jelas Mustapa, pemilik syarikat dan perniagaan juga boleh mengemukakan permasalahan mereka melalui Portal Konsultasi Awam Dalam Talian, selain pelbagai sesi libat urus yang dilaksanakan oleh EAC dan MPC.

Permasalahan yang dibangkitkan, ujar beliau, akan dianalisa oleh Pasukan Petugas Khas Pemudahcara Perniagaan (PEMUDAH), seterusnya dibawa untuk siaran segera Mesyuarat EAC bagi dinilai sebelum keputusan dibuat.

“Keputusan yang dibuat di Mesyuarat EAC akan dilaksanakan oleh kementerian dan Kerajaan Negeri terbabit.

“PEMUDAH akan memantau prestasi setiap kementerian dan Kerajaan Negeri dan membuat laporan berkala kepada Majlis Tindakan Ekonomi.

“Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) melalui MPC juga akan memberi panduan dan khidmat nasihat kepada semua kementerian dan Kerajaan Negeri dalam perlaksanaan inisiatif ini,” katanya.