CUPERTINO: Apple Inc melancarkan beberapa produk baharu bagi iPhone dan Apple Watch Series 8 untuk musim luruh, tahun ini.

Majlis pelancaran yang dinamakan “Far Out" ini adalah acara bersemuka di Steve Jobs Theater yang terletak di ibu pejabat Apple, di sini, awal pagi Khamis (waktu tempatan). 

Acara berkenaan menyaksikan 'kelahiran' siri telefon pintar iPhone14 Plus, iPhone 14 Pro dan iPhone 14 Pro Max.

“iPhone, AirPods dan Apple Watch, adalah tumpuan kami hari ini. Kami teruja untuk berkongsi dengan orang ramai tentang perkembangan baharu yang kami akan bawakan ke pasaran," kata Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Apple, Tim Cook.

iPhone 14 didatangkan dengan model asas, model 14 Plus, model 14 Pro dan juga 14 Pro Max.


Sekilas pandang harga iPhone 14:Turut dilancarkan ialah barisan jam tangan pintar termasuk Apple Watch SE 2, Apple Watch Series 8 dan Apple Watch UltraCiri terbaharu Apple Watch Siri 8 pasti akan membuatkan kaum wanita teruja. Dengan ciri 'Sensor Cycle Tracking', jam tangan pintar ini menggunakan sensor suhu untuk kaum wanita mendapatkan waktu yang paling tepat untuk tempoh kitaran ovulasi.

Apple Watch Ultra dijual pada harga RM3,799.

Apple Watch Siri 8 bermula dengan harga RM1,899 manakala Apple Watch SE bermula pada harga RM1,199.


Antara produk lain yang turut ditunggu-tunggu peminat  ialah Airpods Pro 2 yang dilengkapi dengan pelbagai ciri penambahbaikan.

Selain kualiti bunyi lebih baik,  Airpods Pro 2 didatangi dengan ciri hayat bateri lebih lama, pembatalan hingar dua kali lebih aktif, pembesar suara tertutup, menukar kelantangan menggunakan kawalan sentuh, dan ia juga kini serasi dengan pengecas Apple Watch.

Acara 'Far Out' yang dihadiri oleh pengamal media dari seluruh dunia turut distrim secara langsung dalam talian.