KUALA LUMPUR : Pelantikan Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar sebagai Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan kepada Perdana Menteri hanya memperlihatkan konflik kepentingan dan mewujudkan salah tanggapan daripada rakyat.
Presiden Transparency International (TI-M), Muhammad Mohan berkata, konflik kepentingan itu berlaku apabila mana-mana individu yang mempunyai pertalian keluarga berada dalam sesebuah organisasi atau syarikat.
"Akan ada masalah di mana terdapat konflik kepentingan dan sudah tentu nepotisme. Sebagai contoh dalam sebuah syarikat, kita bekerja bersama, seorang lelaki bujang suka dengan seseorang (pekerja lain) dan mahu berkahwin dan mereka dalam jabatan yang sama.
"Apabila mereka sudah berkahwin, majikan mereka tidak membenarkan mereka bekerja di bawah jabatan yang sama dan perlu dipindahkan ke jabatan lain.
"Kes ini sama juga seperti apa yang berlaku kepada isu melibatkan Nurul Izzah yang merupakan anak Perdana Menteri," katanya dalam sidang media selepas membentangkan hasil keputusan Indeks Persepsi Rasuah (CPI) Malaysia tahun 2022, di sini, pada Selasa.
BACA: Indeks Persepsi Rasuah: Malaysia naik ke tangga 61, skor turun 1 mata
Malah katanya, tindakan itu disifatkan sebagai bertentangan dengan prinsip Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini yang menentang nepotisme dan kronisme.
"Sebab utamanya juga adalah kerana media dan rakyat juga membangkitkan kenyataan Perdana Menteri sebelum ini yang menentang nepotisme dan kronisme. Sekarang ini kenapa Perdana Menteri melakukan pelantikan ini," ujarnya.
Malah, TI-M bimbang jika situasi itu tidak diperbetulkan, ia akan memberi kesan kepada Indeks Persepsi Rasuah (CPI) Malaysia.
"Saya takut jika perkara ini tidak diperbetulkan, ia akan memberi kesan kepada CPI Malaysia kerana ini semua melibatkan persepsi. Jadi persepsi hari ini ialah nepotismen berlaku dan ini sesuatu yang tidak bagus.
"Secara peribadi, beliau melihat Nurul Izzah adalah seorang yang sangat berharga kepada negara. Namun, yang tidak bernasib baik adalah, ayahnya melantik beliau dan menjadi isu. Ini mungkin tidak akan menjadi isu kalau menteri lain yang melantiknya," tambahnya.
Justeru, beliau berharap Perdana Menteri akan melihat semula pelantikan Nurul Izzah bagi mengelak sebarang kewujudan konflik kepentingan.
Rahimah Abdullah
Tue Jan 31 2023

Pelantikan Nurul Izzah Anwar sebagai Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan kepada Perdana Menteri hanya memperlihatkan konflik kepentingan dan mewujudkan salah tanggapan daripada rakyat. - Gambar fail

Konvoi Kembara buka tirai sambutan 60 tahun Sarawak Merdeka
Konvoi Kembara Sarawak Merdeka menjelajah 12 Bahagian di negeri ini akan membuka tirai sambutan Perayaan 60 Tahun Sarawak Merdeka tahun ini bermula Mei hingga Ogos ini.

Penerbangan dibatalkan akibat mogok di Jerman
Lapangan Terbang Munich Jerman terpaksa membatalkan semua penerbangan yang dijadualkan pada Ahad dan Isnin akibat mogok, lapor Agensi Anadolu.
![AWANI 7:45 [24/03/2023] – Bantuan Aidilfitri penjawat awam | 203 makanan naik harga AWANI 7:45 [24/03/2023] – Bantuan Aidilfitri penjawat awam | 203 makanan naik harga](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/2015480/16574789461679663503750_640x360.jpg)
AWANI 7:45 [24/03/2023] – Bantuan Aidilfitri penjawat awam | 203 makanan naik harga
Laporan berita padat dan ringkas #AWANI745 bersama Dzulfitri Yusof Tumpuan #AWANI745 malam ini: Berita baik buat penjawat awam, bantuan khas kewangan Aidilfitri dibayar 17 April Inflasi kekal 3.7 peratus, 203 item makanan rekod kenaikan harga Bermula September 2024, tiada lagi monopoli Puspakom periksa kenderaan Selepas berbulan-bulan senyap, Zainab akhirnya tuntut Rafizi minta maaf #AWANInews

AWANI Ringkas: SM Faisal, Emilia akan cuba selesai kes luar mahkamah
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Manfaatkan Ramadan untuk bentuk penyatuan ummah - Ahmad Zahid
Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mahu rakyat khususnya yang beragama Islam memanfaatkan bulan Ramadan untuk membentuk penyatuan ummah.

Zainab Mohd Salleh tampil perjelas dakwaan isteri kedua Abdul Latiff
Wanita yang dikenali dengan nama Zainab Mohd Salleh yang didakwa sebagai isteri kedua Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas), Datuk Dr. Abdul Latiff tampil melalui peguamnya Yusfarizal Yusoff menjelaskan dakwaan tersebut.

KKM galak sediakan kod QR, mudahkan aduan kualiti makanan
Kementerian Kesihatan (KKM) galakkan setiap negeri menyediakan imbasan kod QR di bazar Ramadan bagi memudahkan orang ramai mengemukakan aduan berhubung kualiti makanan dan kebersihan. #AWANInews

Amalan tidak jejas penyampaian perkhidmatan - CUEPACS
Amalan segelindir penjawat awam bawahan yang berlagak berkuasa seperti pegawai di peringkat tertinggi tidak terlalu serius sehingga boleh menjejaskan penyampaian perkhidmatan kepada rakyat.
![[TERKINI] Gangguan bekalan air di 55 kawasan di Klang, Shah Alam [TERKINI] Gangguan bekalan air di 55 kawasan di Klang, Shah Alam](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/2015473/16574787851679661843390_640x360.jpg)
[TERKINI] Gangguan bekalan air di 55 kawasan di Klang, Shah Alam
Air Selangor menerusi kenyataan memaklumkan mengenai pelaksanaan kerja-kerja pembaikan paip pecah di Taman Mutiara Bukit Raja 2, Klang. Pelaksanaan kerja-kerja ini bakal menyebabkan gangguan bekalan air tidak berjadual di 55 kawasan di Wilayah Klang, Shah Alam bermula jam 10 malam ini. Kerja-kerja pembaikan dijangka akan siap sepenuhnya pada jam 6 pagi, 25 Mac 2023 (Sabtu).

1,839 premis seluruh negara diperiksa sepanjang dua hari Ramadan - KPDN
Daripada jumlah itu hanya tiga premis dikompaun atas kesalahan kecil seperti tidak mempamer tanda harga dan alat penimbang tamat tempoh.

'Berhentilah bermain politik, umpama cakap tak serupa bikin' - Muhyiddin
Henti bermain politik dan elak budaya nepotisme dalam kerajaan, kata Ahli Parlimen Pagoh, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Nepostisme: Prinsip PM terhakis selepas tidur sebantal dengan UMNO dan BN? - Wan Saiful
Amalan nepotisme pernah ditentang Anwar Ibrahim dan rakan-rakan sekutunya dalam Pakatan Harapan sebelum ini.

Hassan Marican pelawa Nurul Izzah ketuai Sekretariat Badan Penasihat Menteri Kewangan
Nurul Izzah Anwar dipelawa untuk mengetuai bersama sebuah sekretariat bagi menyokong Badan Penasihat Khas kepada Menteri Kewangan.

Nurul Izzah sahkan bukan lagi Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan Anwar
Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar mengumumkan beliau tidak lagi berkhidmat sebagai Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Anwar pertahan lantikan, tegaskan Nurul Izzah tidak akan salah guna kuasa
Beliau cakna dengan respons daripada rakyat namun sekali lagi menegaskan anaknya itu tidak akan menerima sebarang imbuhan.

Dilantik Penasihat Kanan: 'Beri peluang kepada Nurul Izzah', sindir Ahmad Faizal
Ahmad Faizal berkata, jika seorang ayah melantik anaknya sendiri, sudah tentu Nurul Izzah mempunyai kebolehan yang 'sangat hebat'.
![[KOLUMNIS] Hitam-putih kontroversi pelantikan Nurul Izzah [KOLUMNIS] Hitam-putih kontroversi pelantikan Nurul Izzah](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-02/41675310777_AnwarIbrahim.jpg)
[KOLUMNIS] Hitam-putih kontroversi pelantikan Nurul Izzah
Rasulullah pernah melantik menantunya, Othman ibn Affan sebagai penjaga Madinah ketika baginda keluar memimpin tentera Islam di Badr.

Tak salah lantik ahli keluarga jika layak - Mufti Pulau Pinang
Menurut perspektif Islam, dalam menilai sesuatu tindakan atau amalan, sebahagian kita terkeliru antara matlamat dan cara untuk mencapai matlamat.

Lantikan Nurul Izzah: Adakah PM mahu letakkan satu tanda aras baharu? - Sanusi
Adakah melantik ahli keluarga pemimpin dalam pentadbiran kerajaan penanda aras baharu PM, tanya MB Kedah.

Isu pelantikan Nurul Izzah dibimbangi jejaskan Indeks Persepsi Rasuah Malaysia - TI-M
Pelantikan Nurul Izzah bertentangan dengan prinsip Anwar sebelum ini yang menentang nepotisme dan kronisme, kata TI-M.