KOTA BHARU: Kementerian Komunikasi dan Multimedia (K-KOMM) bercadang untuk berkolaborasi dengan Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) dan Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) bagi memperkasa usahawan wanita menguasai dunia digital.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa berkata menerusi sesi Meja Bulat Menteri di Persidangan Plenipotensiari Telekomunikasi Antarabangsa 2022 (ITU PP22) di Bucharest, Romania baru-baru ini, pihaknya bersetuju untuk memperkasa golongan wanita dalam bidang pendigitalan selain kegiatan sektor ekonomi digital.

"Bagi merealisasikan perkara ini AIM yang turut terdiri daripada usahawan wanita, sudah mempunyai asas dalam bidang perniagaan.

"MDEC pula akan memberikan input secara proaktif dan menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan AIM bagi merangka program secara berjadual kerana kita mempunyai 1,000 Pusat Ekonomi Digital Keluarga Malaysia (PEDi) di seluruh negara," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Himpunan Sahabat Usahawan Amanah Ikhtiar Malaysia Wilayah Kelantan di Yayasan Kemiskinan Kelantan (YKK) Melor, di sini pada Sabtu.

Mengulas lanjut, Annuar berkata pihaknya juga meluluskan peruntukan RM50 juta di setiap negeri untuk membina Mercu Ekonomi Digital (MEDi) sekali gus dapat memberi manfaat kepada AIM untuk membawa usahawan mereka menyertai perniagaan secara global.

"Selain daripada melatih usahawan, ia juga dapat menggalakkan peserta AIM menggunakan e-wallet serta pemasaran di platform digital melalui rangkaian e-dagang sama ada tempatan mahupun antarabangsa seperti Shopee dan Lazada," katanya.

-- BERNAMA