KUALA LUMPUR: Nilai kompaun maksimum yang dikenakan di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) akan kembali kepada RM1,000 sebaik Ordinan Darurat tamat pada 1 Ogos ini, umum Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Menurut Timbalan Perdana Menteri, berbeza dengan sepanjang pelaksanaan Ordinan Darurat, nilai maksimum kompaun yang akan dikenakan ke atas pihak yang melanggar prosedur operasi standard (SOP) ialah sebanyak RM50,000.

Tindakan kerajaan meningkatkan kadar kompaun sehingga RM50,000 sepanjang Ordinan Darurat itu, kata  beliau, untuk memastikan semua pihak mengikut SOP yang ditetapkan.

"Bila kita isytiharkan darurat, kita buat pindaan kepada RM50,000 kompaun kepada syarikat. Kalau dulu RM1,000 syarikat tak takut langsung. Sebab itu setiap hari saya umumkan ada sahaja kelab malam yang tidak pernah dibenarkan beroperasi, tetapi ada sahaja yang diambil tindakan kerana ingkar," jelasnya.

Kompaun | Kompaun turun ke RM1,000 selepas darurat tamat


Ismail Sabri yang juga Menteri Pertahanan berkata demikian selepas melancarkan Program Mindef Prihatin di Wisma Pertahanan di sini, pada Isnin.

Tindakan menaikkan kadar kompaun itu, tegas beliau, memberi impak terutama kepada pihak yang masih berdegil.

Kata Timbalan Perdana Menteri, matlamat kerajaan semata-mata untuk memutuskan rantaian COVID-19 yang dihadapi oleh negara sejak setahun lalu.

"Kalau setakat RM1,000 (tidak besar mana) bagi mereka (pihak yang degil), mereka buat keuntungan berpuluh ribu ringgit, mereka (tiada masalah) bayar RM1,000.

"Kilang-kilang pun sama, dulu hanya RM1,000, apa sahaja perlanggaran SOP kilang atau individu. Tapi kita pinda kepada RM50,000 untuk syarikat, ramai lagi berpandangan tak cukup," katanya lagi.

Sementara itu, dalam perkembangan lain, Ismail Sabri turut mengumumkan pelancaran bakul makanan atas inisiatif Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dalam membantu rakyat.

Beliau berkata, rakyat yang memerlukan boleh mengambil bakul makanan Mindef Prihatin di cawangan PERNAMA seluruh negara.