KADAR tontonan rancangan video cetak rompak dalam kalangan rakyat Malaysia semakin menurun sejak 12 bulan lalu.

Kajian terbaharu Pertubuhan Industri Video Asia (AVIA) Menentang Cetak Rompak (CAP) mendapati penurunan sebanyak 64 peratus pengguna melayari laman web cetak rompak.

Kajian diketuai YouGov yang mencerap sikap pengguna Malaysia itu turut mendedahkan 22 peratus menggunakan laman web cetak rompak.

"Lebih daripada separuh iaitu 55 peratus pengguna dalam talian menyedari perkhidmatan cetak rompak disekat oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP).

terbaharu Pertubuhan Industri Video Asia (AVIA) Menentang Cetak Rompak (CAP)

"AVIA mendapati tindakan itu telah mempengaruhi sikap pengguna terhadap cetak rompak dengan 49 peratus menyatakan mereka tidak lagi menggunakan perkhidmatan tersebut," katanya memetik laporan rapidtvnews.com pada Jumaat.

Dalam laporan sama, 40 peratus dalam kalangan pengguna dalam talian kini jarang melayari perkhidmatan cetak rompak susulan disekat dan 11 peratus pengguna tiada sebarang perbezaan terhadap sikap tontonan masing-masing.

Sekatan itu memberi kesan kepada pengguna yang kini lebih gemar menggunakan perkhidmatan yang sah iaitu 15 peratus menyatakan kini meluangkan masa menonton perkhidmatan tempatan percuma dan 65 peratus luar negara.

Liga bola sepak terkemuka sering menjadi mangsa cetak rompak di Malaysia dan menurut Pengarah Audiovisual Global Liga Bola Sepak Teratas Sepanyol LaLiga, Melcior Soler, pengurangan tersebut adalah kejayaan kepada KPDNHEP.

"Aktiviti cetak rompak hanya menguntungkan organisasi jenayah dan malangnya ia merugikan mereka yang bekerja setiap hari menghasilkan kandungan yang sah untuk semua.

"LaLoga akan terus memerangi masalah cetak rompak dalam talian," katanya.