SHAH ALAM: Terdapat gerakan dalaman yang terdiri dari pegawai muda dalam Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang bercita-cita untuk menjatuhkan Ketua Polis Negara, kata Tan Sri Abdul Hamid Bador.

Menurut Abdul Hamid, mendedahkan wujudnya kartel dalam PDRM yang mahu mendominasi pasukan keselamatan negara demi kepentingan mereka, lapor Sinar Harian dalam artikel eksklusif bertajuk "'Kartel dalam PDRM cuba jatuhkan saya'".

“Ada usaha untuk mengaibkan, menjatuhkan saya daripada kumpulan ini (kartel).

“Jadi saya ingin menasihatkan mereka, hentikan perbuatan jijik ini, sedar diri bahawa pasukan ini bukan kita punya, bukan padang permainan kita,” katanya dalam program Sinar Live bersama KPN, Tan Sri Abdul Hamid Bador yang dikendalikan oleh Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar di Kompleks Kumpulan Karangkraf pada Rabu.

Sebelum ini Abdul Hamid pernah membuat pendedahan mengejutkan mengenai usaha pihak-pihak tertentu dalam PDRM yang mahu menguasai pasukan keselamatan itu bagi memudahkan mereka melakukan ‘kerja-kerja kotor’.

Abdul Hamid menjelaskan, beliau begitu terkesan dengan perkara itu dan berharap kumpulan tersebut segera insaf.

“Ada kumpulan pegawai-pegawai muda yang berkumpul dan mereka bercakap sesuatu...dan tindak-tanduknya begitu.

“Ke arah untuk mencari jalan bagaimana rakan-rakan yang sebayanya dapat naik bersama, cakap tentang perkara tidak baik.

“Jadi saya minta mereka insaf. Sampai umur 60 nanti saya takut tak sempat bertaubat, kita keluar, hilanglah kekebalan baju biru..pakailah baju orang awam.

“Tiada lagi orang nak takut dengan kita sebab baju kita dah tak ada. Masa itu nanti jangan menyesal,” katanya.

Abdul Hamid, 62, dilantik sebagai Ketua Polis Negara secara kontrak selepas bersara bagi tempoh dua tahun berkuat kuasa 4 Mei 2019 hingga 3 Mei 2021.