KUALA LUMPUR: Kekurangan peruntukan bukan punca utama kontinjen Malaysia mencatatkan pencapaian terburuk pada temasya Sukan SEA, Kemboja yang melabuhkan tirainya 17 Mei lepas, kata Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh.
Beliau berkata Majlis Sukan Negara (MSN) telah mengumpul segala input cabaran yang dihadapi atlet daripada persatuan sukan yang dibangkitkan pada sesi mesyuarat pascanilai yang diadakan pada Jumaat dan Sabtu lepas.
"(Kekurangan bajet) bukan (faktor utama), ada pelbagai faktor, mereka (MSN) telah kumpul, kita akan lihat satu persatu.
"Kita juga ingin pastikan sekiranya ada cabaran yang boleh diatasi dalam jangka masa terdekat sebelum Sukan Asia, kita akan atasi," katanya kepada pemberita pada Karnival Allianz Moveforward di MSN di sini hari ini.
Mengulas mengenai perkara itu, Ketua Pengarah MSN Datuk Ahmad Shapawi Ismail berkata prestasi kurang memberangsangkan kontinjen negara boleh dikaitkan dengan pengurusan program latihan, pengurusan atlet dan pelepasan pekerjaan atlet.
Beliau berkata ia dimaklumkan oleh persatuan-persatuan sukan pada sesi mesyuarat pascanilai terbabit.
"Itu faktor utama yang kita akan kumpulkan dan bentangkan semula kepada jawatankuasa dan menteri, mana perkara yang boleh diatasi dengan segera dan jangka masa panjang, kita akan atasi," katanya.
Pada Jumaat dan Sabtu lepas, Hannah bersama MSN, 38 wakil persatuan sukan kebangsaan dan Majlis Olimpik Malaysia (MOM) telah menjalani sesi pascanilai berikutan pencapaian terburuk kontinjen negara di temasya dwitahunan itu.
Mesyuarat terbabit turut dihadiri wakil Universiti Sains Sukan Nippon (NSSU) di Tokyo, Jepun yang diminta memantau sesi terbabit selain mengemukakan cadangan penambahbaikan bagi temasya sukan itu pada masa akan datang.
Di Sukan SEA Kemboja 2023, Malaysia mencatatkan pencapaian terburuk dalam sejarah temasya dwitahunan itu sejak 1959, apabila menamatkan cabaran di kedudukan ketujuh keseluruhan dengan 34 pingat emas, 45 perak dan 97 gangsa, sekali gus gagal mencapai sasaran 40-37-64.
-- BERNAMA
Bernama
Sat Jul 08 2023

HANNAH: (Kekurangan bajet) bukan (faktor utama), ada pelbagai faktor, mereka (MSN) telah kumpul, kita akan lihat satu persatu. -Gambar fail/Bernama
13 maut dalam kebakaran asrama di Almaty
Sekurang-kurangnya 13 maut akibat kejadian kebakaran asrama yang berlaku Almaty, Kazakhstan, awal pagi Khamis.
Penternak anjing protes berhampiran pejabat Presiden Korea Selatan
Kira-kira 200 penternak anjing di Korea Selatan menganjurkan protes berhampiran pejabat Presiden di Seoul, mendesak kerajaan membatalkan rancangan mengharamkan amalan kontroversi memakan haiwan itu sejak beberapa abad lalu.
Pemberhentian perang Israel-Palestin dilanjutkan sehari
Israel dan Hamas hari ini bersetuju melanjutkan pemberhentian perang selama sehari lagi, enam minit sebelum perjanjian pemberhentian perang selama enam hari sebelum ini tamat.
Tebusan warga Thailand tiba di Bangkok
Ketibaan 17 tebusan warga Thailand yang ditahan di Semenanjung Gaza tiba di Bangkok pada petang Khamis, disambut ahli keluarga yang menunggu kepulangan mereka.
Persidangan bermula, bincang pembiayaan projek iklim, nilai kemajuan
Persidangan Perubahan Iklim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (COP28) bermula di Dubai, Emiriah Arab Bersatu (UAE) bagi membincangkan isu mendesak berkaitan pemanasan global serta menilai kemajuan interim yang dicapai oleh masyarakat antarabangsa sejak Perjanjian Paris ditandatangani.
Delegasi, syarikat minyak perlu bekerjasama tangani perubahan iklim
Presiden COP28, Sultan Al Jaber menggesa pada delegasi untuk mencari titik persamaan dalam dasar bagi memenuhi matlamat iklim global.
Malaysia-India komited teroka bidang kerjasama baharu
Timbalan Menteri Luar, Datuk Mohamad Alamin mengadakan pertemuan dengan rakan sejawatnya, Menteri Hal Ehwal Luar dan Pendidikan India, Dr Rajkumar Ranjan Singh di Kuala Lumpur pada Khamis
Perdana Menteri terima kunjungan hormat Prabowo
Menganggap Prabowo sebagai sahabat lama, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, pertemuan itu membincangkan pelbagai isu terkait kepentingan bersama Malaysia dan Indonesia.
Malaysia pertama di Asia Tenggara guna rangkaian komunikasi 4G
Malaysia bakal melakar sejarah sebagai negara pertama di Asia Tenggara yang melaksanakan rangkaian komunikasi LTE-Railway (LTE-R) menggunakan 4G pada kereta api penumpang di Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) sepanjang 665km.
Kibar bendera Israel, lelaki dipenjara 6 bulan, denda RM500
Seorang lelaki dijatuhi hukuman penjara enam bulan dan didenda RM500 oleh Mahkamah Majistret Marang atas kesalahan menggantung dan mengibar bendera Israel.

KBS sedia bincang garis panduan pakaian patuh syariah Sukma 2028
KBS sedia berbincang dengan Kerajaan Negeri Kelantan berhubung garis panduan pakaian sukan patuh syariah bagi Sukan Malaysia (Sukma) 2028.

Menteri jamin kualiti rumput venue final Piala Malaysia
Hannah tidak bimbang walaupun wujud gambar tular yang dikatakan mencerminkan keadaan rumput yang rosak selepas konsert Coldplay.

Pearly-Thinaah mampu tangani jika ada perselisihan - Hannah
Hannah berkata, pemenang pingat emas Sukan Komanwel Birmingham 2022 itu pastinya mampu mengatasi sebarang cabaran.

Nur Syaiful penerima tertinggi SHAKAM
Beliau yang meraih masing-masing satu pingat emas dan gangsa membawa pulang insentif berjumlah RM110,000.

MOM desak menteri campur tangan
MOM mendesak Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh untuk campur tangan dan menangani isu melibatkan Pesuruhjaya Sukan (PJS), Suhardi Alias.

Pesuruhjaya Sukan ancam batal pendaftaran, MOM kemuka bantahan rasmi kepada Hannah
Pesuruhjaya Sukan (PJS), Suhardi Alias, dilaporkan mengancam untuk membatalkan pendaftaran MOM, baru-baru ini.

Perkara ini tidak boleh nak paksa, Hannah akur keputusan Zii Jia
"Saya tidak boleh memaksa atlet yang tidak mahu menerima Program RTG, ia terpulang kepada atlet untuk menerima atau sebaliknya."

Belia 'orang penting' dalam pembuatan dasar kerajaan - Hannah Yeoh
Belia di Malaysia kini lebih berani melibatkan diri dan menjadi "orang penting" dalam pembuatan dasar kerajaan, kata Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh.

Pergaduhan Liga Suparimau, Hannah beri amaran tindakan tegas
Tindakan tegas akan diambil terhadap individu yang terbabit dalam insiden pergaduhan semasa perlawanan Liga Suparimau.

Battleground Malaysia: Road To Gold platform cungkil bakat sukan tarian - Hannah
Katanya, inisiatif bersama dilaksanakan kementerian menerusi Battleground Malaysia: Road To Gold menampilkan bakat muda berpotensi.