Hasrat seorang kerani wanita untuk menuntut hadiah kemenangan wang tunai RM8,888 lebur selepas terpedaya dengan sindiket cabutan bertuah dalam kejadian di Bentong, Selasa lalu.
Malah, mangsa berusia 25 tahun kerugian RM13,788 selepas berkongsi maklumat peribadi perbankan kononnya bagi urusan penerimaan hadiah tersebut.
Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Pahang, Supt Mohd Wazir Mohd Yusof, berkata mangsa menerima panggilan telefon daripada suspek lelaki yang memaklumkan dirinya telah terpilih untuk menyertai cabutan bertuah anjuran sebuah syarikat penyedia e-dompet, Selasa lalu.
"Pada hari yang sama, suspek sekali lagi menghubungi mangsa dan memberitahu dirinya telah memenangi wang tunai berjumlah RM8,888 yang akan dikreditkan ke dalam akaun bank mangsa dalam tempoh lima hari.
"Bagi tujuan itu, mangsa diminta menyerahkan semua maklumat peribadi termasuk kata laluan perbankan dalam talian selain diingatkan untuk berkongsi kod pengesahan transaksi (TAC) jika dihantar pihak bank," katanya kepada pemberita, di sini, hari ini.
Mohd Wazir berkata mangsa yang teruja dengan 'kemenangan' itu telah menuruti semua arahan suspek sebelum menyedari dirinya ditipu semalam, selepas membuat semakan akaun simpanannya dan mendapati terdapat banyak transaksi pemindahan wang tanpa pengetahuannya.
Sehubungan itu, mangsa membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Bentong semalam.
-- BERNAMA
Bernama
Sat Apr 25 2020

Suspek menghubungi mangsa, memaklumkan dia telah menang wang tunai RM8,888 yang akan dikreditkan ke dalam akaun banknya dalam tempoh lima hari.

AWANIxGEMPAK | Bapa tenat akibat COVID-19, Azlan redha
Vokalis Azlan & The Typewriter, Norazlan Roslee atau Azlan, redha dengan keadaan bapanya yang kini tenat di Hospital Serdang kerana positif COVID-19. Azlan ketika ditemui Astro Gempak berkata, bapanya disahkan positif sejak dua minggu lalu dan dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) selepas seminggu dirawat.

AWANI Ringkas: COVID-19 | 2,340 kes baharu | 7 kluster baharu sekolah di Kelantan
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Harga ayam kembali stabil dengan pelaksanaan Skim Harga Maksimum
Harga ayam kembali stabil ekoran pelaksanaan Skim Harga Maksimum Musim Perayaan (SHMMP) Hari Raya Puasa 2021, di seluruh negara yang bermula hari ini.

Skuad projek FAM-MSN harus diteruskan - Kim Swee
Kim Swee yang mengulas mengenai prestasi buruk skuad bimbingan Yusri Che Lah itu, turut menolak idea pembubaran pasukan berkenaan.

AWANI Ringkas: Tiada bukti RM42 juta datang dari Raja Arab Saudi
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

KVDSMZ ditutup dua minggu, 37 pelajar positif COVID-19
Kolej Vokasional Datuk Seri Mohd Zain (KVDSMZ) Alor Gajah ditutup selama dua minggu bermula hari ini sehingga 4 Mei depan susulan 37 pelajarnya disahkan positif COVID-19.
![[TERKINI] Kapal selam Indonesia hilang di perairan Bali [TERKINI] Kapal selam Indonesia hilang di perairan Bali](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/1900918/14824808291619013445754_640x360.jpg)
[TERKINI] Kapal selam Indonesia hilang di perairan Bali
Sebuah kapal selam milik tentera laut Indonesia dilaporkan hilang di perairan Bali. Jurucakap Tentera Laut Indonesia mengesahkan, kapal selam yang membawa 53 anak kapal itu hilang kira kira 96 kilometer dari pesisir Bali pada jam 4.30 pagi waktu tempatan.
![AWANI 7:45 [21/04/2021]: Kajian Julai-September 2020 | Tiga lagi daerah dikenakan PKP AWANI 7:45 [21/04/2021]: Kajian Julai-September 2020 | Tiga lagi daerah dikenakan PKP](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/1900925/14824808541619012868217_640x360.jpg)
AWANI 7:45 [21/04/2021]: Kajian Julai-September 2020 | Tiga lagi daerah dikenakan PKP
Saksikan #AWANI745 untuk berita terkini dalam dan luar negara bersama penyampai Syaff Shukri dan Essan Yahya. Fokus #AWANI745 malam ini: - Kebimbangan rakyat Malaysia terhadap #COVID19 semakin berkurangan. - PKP di seluruh Kelantan sehingga 29 April. - Cemburu buta mengundang jenayah bunuh.

Pas sedia jadi orang tengah selesai isu UMNO-Bersatu - Dewan Ulama
Pas bersedia untuk menjadi orang tengah bagi menyelesaikan pertelingkahan antara UMNO dan Bersatu demi kelangsungan pemerintahan negara menjelang Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Agenda AWANI: Kontroversi Liga Super Eropah
Kontroversi Liga Super Eropah, diskusi Nazri Kahar bersama wartawan bebas, Shahrim Tamrin dalam Agenda AWANI.

Perubahan iklim gesa kepada transformasi perniagaan bagi bank - Moody's
Peralihan karbon dan risiko iklim fizikal akan mengubah analisis kos-faedah pinjaman dan pilihan pelaburan bank.

158 individu ditahan ingkar SOP PKP - Ismail Sabri
Seramai 158 individu ditahan pada Sabtu atas kesalahan ingar prosedur operasi standard (SOP) di seluruh negara.

Empat institusi perbankan Islam terlibat dalam projek rintis Skim CAKNA
Sebanyak empat institusi bank terlibat dalam projek rintis Skim CAKNA yang merupakan kemudahan pembiayaan untuk syarikat yang memperoleh kontrak kerajaan bagi perolehan bekalan dan perkhidmatan.

Kenyataan akhbar Mohamed Apandi pada 2016 timbulkan keraguan ke atas integritinya
Carta aliran yang dipegang Mohamed Apandi jelas menunjukkan dana daripada SRC International memasuki akaun Najib bukan sumbangan derma Arab.

1MDB: Polis sahkan ambil keterangan Datuk Tawfiq Ayman
Datuk Tawfiq Ayman dan seorang anaknya merakamkan percakapan di Menara KPJ, Jalan Tun Razak di sini.

RM420.8 juta pembiayaan mikro kredit disalur menerusi PENJANA - Tengku Zafrul
Ia termasuk pemohon daripada bidang peruncitan dan perkhidmatan.

Bekas kerani bank mengaku palsu dokumen, tipu pelanggan
Tertuduh mengaku salah membabitkan 55 pertuduhan menipu dan memalsukan dokumen di Mahkamah Sesyen Kuala Terengganu.

Prestasi memberangsangkan dorong CBP buka cawangan baru
Pembukaan dua premis CBP stand-alone Ar-Rahnu dan perbankan di Setapak menjadi penanda aras kepada komitmen menyediakan perkhidmatan perbankan yang patuh syariah kepada penduduk di kawasan itu.

Ringgit dibuka tidak berubah pada 4.133 berbanding dolar AS
Pada pukul 9.01 pagi, unit tempatan disebut harga pada 4.1330/1380, tidak berubah daripada 4.1330/1370 ketika ditutup Jumaat minggu lepas.

Sindiket along tawar pinjaman baru untuk lunas pinjaman lama, 29 ditahan polis
Sindiket pemberi pinjam wang tanpa lesen atau along akan menawarkan pinjaman baru kepada peminjam yang gagal membayar balik pinjaman.