Peguam Negara (AG) Tommy Thomas memberi jaminan bahawa beliau akan menarik diri daripada kes yang melibatkan pihak-pihak yang dikenalinya bagi mengelak sebarang percanggahan kepentingan, kata Majlis Peguam Malaysia.
Presiden Majlis Peguam Malaysia George Varughese berkata sekiranya keadaan sedemikian berlaku, Peguamcara Negara akan tampil menjalankan tugas sebagai Peguam Negara seperti yang dibenarkan undang-undang.
"AG memberi jaminan kepada kami bahawa apabila ia melibatkan orang yang mungkin beliau kenali ketika menjadi pengamal undang-undang sektor swasta, dan sekiranya wujud percanggahan kepentingan, beliau akan segera menarik diri daripada isu yang melibatkan orang berkenaan," katanya pada sidang berita selepas mengadakan perbincangan tertutup dengan Thomas di Jabatan Peguam Negara di sini, hari ini.
Thomas, 66, adalah pegamal undang-undang pertama yang dilantik secara langsung daripada majlis peguam itu sebagai Peguam Negara bagi menggantikan Tan Sri Mohamed Apandi Ali.
Beliau mempunyai lebih 40 tahun pengalaman dalam bidang perundangan.
Varughese berkata Majlis Peguam Malaysia juga mengemukakan cadangan kepada Thomas tentang penggabungan Yayasan Bantuan Guaman Negara dan Jabatan Bantuan Guaman bagi mewujudkan bantuan guaman yang dikawal selia oleh kerajaan secara lebih komprehensif.
"Kami cadangkan penubuhan sebuah badan bersepadu untuk menyediakan bantuan guaman di negara ini," katanya.
Mengenai pembaharuan undang-undang di negara ini, Varughese berkata Majlis Peguam Malaysia telah mengemukakan 55 cadangan kepada Jawatankuasa Pembaharuan Institusi yang diketuai Datuk K.C. Vohrah.
Antara cadangan itu adalah memansuhkan atau menghapuskan undang-undang bersifat menindas termasuk Akta Hasutan 1948, Akta Pencegahan Jenayah (POCA) dan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas (Sosma) 2012.
"Kami mencadangkan pemansuhan dan penghapusan sepenuhnya akta ini. Butiran mengenainya terkandung dalam memorandum yang kami kemukakan kepada jawatankuasa itu.
"Kami mencadangkan supaya diwujudkan sebuah suruhanjaya undang-undang bebas bagi membuat kajian tentang akta baharu dan meminda akta tertentu untuk disyorkan kepada Parlimen. Kami akan menyediakan butirannya dari semasa ke semasa," katanya.
Varughese berkata sebagai contoh, AG amat berminat untuk melihat majlis itu mengemukakan cadangan tentang pindaan terhadap Akta Profesion Guaman 1976 bagi mengukuhkan lagi kebebasan dan autonomi Majlis Peguam Malaysia dengan secepat mungkin.
Mengenai pertemuan hari ini, beliau berkata ia amat berhasil dengan Thomas dan majlis itu mengemukakan syor dan cadangan selain Peguam Negara itu berharap untuk menjalinkan hubungan lebih erat dengan Majlis Peguam Malaysia termasuk berkongsi pengetahuan.
"AG menekankan tentang perlunya rundingan diadakan dengan semua pihak yang berkepentingan berhubung pembaharuan undang-undang.
"Beliau meminta Majlis Peguam Malaysia supaya memainkan peranan utama untuk menggerakkan agenda permbaharuan ini berikutan pengalaman luas majlis ini," kata Varughese.
-- BERNAMA
Bernama
Mon Jun 11 2018

George Varughese pada sidang media selepas mengadakan pertemuan dengan Peguam Negara, Tommy Thomas di Jabatan Peguam Negara, Putrajaya, hari ini. --fotoBERNAMA

Selamat tinggal DALL-E, ChatGPT kini jana dan sunting imej dengan GPT-4o
GPT-4o menghasilkan imej yang lebih tepat dan jelas, serta memahami teks dengan lebih mendalam.

Bayaran STR serikan sambutan Aidilfitri
Pembayaran Sumbangan Tunai Rahmah (STR) yang bermula Isnin memberikelegaan dan menyemarakkan kegembiraan buat penerimanya
KPM wajibkan pemakaian lencana Jalur Gemilang mulai 21 April
Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan mewajibkan pemakaian lencana Jalur Gemilang pada pakaian seragam murid di semua institusi pendidikan bawah kelolaannya bermula 21 April 2025 secara berperingkat. Setiap murid akan menerima dua unit lencana secara percuma untuk sesi persekolahan 2025/2026. Langkah ini melibatkan sekolah kerajaan, sekolah bantuan kerajaan, Kolej Matrikulasi dan Institut Pendidikan Guru Malaysia dengan tujuan memupuk semangat patriotisme dalam kalangan murid dan pendidik.
Hari kelepasan am gantian negeri Sabah pada 2 April
30 Mac ditetapkan sebagai hari kelepasan am bagi negeri Sabah sempena ulang tahun rasmi Yang di-Pertua Negeri Sabah, Tun Musa Aman.
Tahap kesiapsiagaan hospital pada tahap tertinggi - Dzulkefly
Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad, menegaskan bahawa kesiapsiagaan hospital, khususnya Jabatan Kecemasan dan Trauma (ETD), berada pada tahap tertinggi sepanjang musim Hari Raya Aidilfitri ini, dengan penggiliran cuti petugas dan pengurusan SMART Bed Monitor System (SBMSys) yang cekap.
2.77 juta kenderaan dijangka guna lebuh raya utama sempena Aidilfitri ini
Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) menjangkakan peningkatan trafik kepada 2.77 juta kenderaan sehari di lebuh raya utama sempena cuti Hari Raya Aidilfitri. Langkah-langkah seperti pengaktifan Smart Lane di 28 lokasi, larangan pemanduan kenderaan barangan pada 29-30 Mac dan 5-6 April, serta penambahan kemudahan sementara di lebuh raya diambil bagi mengurangkan kesesakan. Pengguna digalakkan merancang perjalanan dengan merujuk aplikasi MyPLUS-TTA dan Travel Time Advisory (TTA) serta mendapatkan kemas kini trafik melalui media sosial LLM atau Pusat Pengurusan Trafik LLM yang beroperasi 24 jam.

Android kini dibangunkan secara persendirian oleh Google
Android masih sumber terbuka, tetapi kemas kini kod sumber AOSP akan diterbitkan dengan kekerapan lebih rendah.

Syed Yasir Arafat lepaskan jawatan CEO Ekuinas pada 31 Mac
Aliff Omar Mohamad Omar yang kini memegang jawatan Pengarah Kanan, Pelaburan akan mengambil alih sebagai Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif.
Op Selamat 24: Polis fokus enam kesalahan utama di jalan raya
Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) memberi tumpuan kepada enam kesalahan utama jalan raya dalam Op Selamat 24 yang berlangsung dari 23 Mac hingga 4 April.
Timbalan Pengarah JSPT, ACP Fauzi Osman, menyatakan bahawa kesalahan seperti memandu melebihi had laju, memotong di garisan berkembar, dan menggunakan telefon bimbit akan diperketatkan penguatkuasaannya.
Timbalan Pengarah JSPT, ACP Fauzi Osman, menyatakan bahawa kesalahan seperti memandu melebihi had laju, memotong di garisan berkembar, dan menggunakan telefon bimbit akan diperketatkan penguatkuasaannya.
[TERKINI] Kemenangan bukan tiket untuk angkuh
Perdana Menteri menegaskan kemenangan yang diraih bukan tiket untuk bersifat angkuh, sebaliknya ia memberi mesej kebijaksanaan, kekuatan dan kemuliaan Islam dalam menyelesaikan permasalahan.

AGC bantah permohonan Syed Saddiq berhubung pemberhentian peruntukan Parlimen Muar
Jabatan Peguam Negara akan membantah permohonan kebenaran semakan kehakiman difailkan Ahli Parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman serta tiga pihak lain.

Tempoh kuarantin bagi pengembara dikurangkan lima hari - Khairy
Ujian pengesanan COVID-19 RT-PCR perlu dijalankan dua hari sebelum berlepas dengan keputusan negatif COVID-19.

Neelofa, PU Riz tidak dikenakan tuduhan rentas negeri - Pejabat Peguam Negara
Pejabat Peguam Negara membuat keputusan tidak mengenakan tuduhan rentas negeri terhadap pasangan selebriti, Noor Neelofa Mohd Noor dan suaminya, Muhamad Haris Mohd Ismail atau PU Riz.

Memoir Thomas: Azalina gesa peranan AG dan pendakwa raya dipisahkan
Azalina berkata kuasa pendakwaan menjadikan Peguam Negara antara individu paling berkuasa di Malaysia.

Badan kehakiman wajib dilihat bebas, tidak dipengaruhi - Penganalisis
Pelantikan Peguam Negara yang diamalkan sebelum ini memberi persepsi bahawa ada perana Perdana Menteri di dalamnya.

Najib akan failkan saman fitnah terhadap Tommy Thomas, penerbit - Peguam
Perkara itu disahkan oleh peguam bekas perdana menteri Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah.

Wilayah Victoria catat penurunan kes COVID-19
Brett bagaimanapun berkata, penularan wabak itu mungkin akan bertambah buruk tidak dibendung.

Inkues Adib: Tiada siapa bangkitkan isu Syazlin sebelum ini - Zuraida
Tiada pihak yang mempertikaikan pelantikan peguam Syazlin Mansor sebelum ini dalam inkues kematian anggota bomba Muhammad Adib Mohd Kassim.

Masuk campur kes Adib: Pembangkang desak AG letak jawatan
Ketua pembangkang, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata pihaknya turut mendesak supaya Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad memecat Tommy.

Ismail Sabri desak AG letak jawatan
Naib Presiden UMNO itu berkata, banyak pihak terkejut apabila Tommy mengumumkan kos guaman kes kapal mewah Equanimity berjumlah RM2 juta daripada keseluruhan kos berjumlah RM15.5 juta.