awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Isu FAM: Penyokong diharap tidak luntur semangat - Mohammed Taufiq
Ketua PBB beri amaran peningkatan ketegangan di wilayah Tigray, Ethiopia
Tiga lagi mayat ditemukan dalam operasi SAR MV Trisha Kerstin 3 yang karam di Filipina
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Lebih 10,000 lampu jalan dipasang di lokasi strategik Lebuhraya Pan Borneo Sarawak

Bernama
Bernama
03/09/2025
06:30 MYT
Lebih 10,000 lampu jalan dipasang di lokasi strategik Lebuhraya Pan Borneo Sarawak
Ahmad berkata lampu berkenaan dipasang di simpang utama, lokasi pusingan P (P turn) dan jejambat. - Gambar fail
KUALA LUMPUR: Sebanyak 10,039 unit lampu jalan telah dipasang di lokasi strategik sepanjang jajaran Lebuhraya Pan Borneo (LPB) Sarawak bagi memastikan keselamatan pengguna berada pada tahap tertinggi.

Ringkasan AI
  • Sebanyak 10,039 unit lampu jalan telah dipasang di lokasi strategik sepanjang jajaran Lebuhraya Pan Borneo Sarawak bagi meningkatkan keselamatan pengguna jalan raya.
  • Kerajaan turut menambah ciri perlindungan seperti pemantul cahaya dan penghadang jalan di kawasan yang belum dilengkapi lampu, dengan standard JKR menetapkan satu lampu setiap 30 meter.
  • Jumlah keseluruhan lampu yang diperlukan ialah 52,400 unit dan jika menggunakan lampu solar dengan kos RM10,000 setiap satu, anggaran perbelanjaan mencecah setengah bilion ringgit.

Timbalan Menteri Kerja Raya Datuk Seri Ahmad Maslan berkata lampu berkenaan dipasang di simpang utama, lokasi pusingan P (P turn) dan jejambat, selaras dengan saranan audit keselamatan jalan yang menjadi garis panduan utama dalam reka bentuk serta pembinaan infrastruktur jalan negara.
Katanya, bagi kawasan yang belum dilengkapi lampu jalan, kerajaan tidak berkompromi dalam aspek keselamatan dengan menambah ciri perlindungan tambahan termasuk pemasangan pemantul cahaya dan penghadang jalan.
"Kiraan untuk lampu jalan ialah setiap 30 meter satu batang. Itu adalah standard Jabatan Kerja Raya (JKR). Untuk 786 kilometer, kita memerlukan 26,200 lampu jalan di sebelah jalan. Kalau dua belah jalan, jumlahnya 52,400 lampu jalan, bererti masih ada 41,961 lagi belum dipasang.
"Jika semua dipasang menggunakan lampu solar sebanyak 52,400 unit dengan kos RM10,000 setiap satu, ia memerlukan setengah bilion ringgit," katanya.
Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Senator Roderick Wong Siew Lead mengenai pemasangan lampu jalan di sepanjang LPB Sarawak bagi meningkatkan keselamatan pengguna jalan raya pada sesi soal jawab di Dewan Negara hari ini.
-- BERNAMA
Topic Berkaitan
#Lebuhraya Pan Borneo
#Sarawak
#Ahmad Maslan
#lampu jalan
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan