HULU LANGAT : Lebih 30,000 isi rumah di Selangor layak mendapat bantuan pasca banjir setakat ini, kata Menteri Besar Datuk Seri Amirudin Shari.

Beliau memaklumkan, bantuan itu juga termasuk kepada mereka yang tidak tinggal di Pusat Pemindaan Sementara (PPS).

"Saya menganggarkan lebih 30,000 keluarga, namun demikian saya masih mengumpul data dari rumah ke rumah termasuk mereka yang tidak berpindah.

"Di PPS sahaja setakat ini masih ada 11,194 keluarga dan data ini akan kita kongsi dengan Unit Pembangunan Persekutuan supaya mereka juga boleh menyumbangkan bantuan," katanya kepada pemberita ketika ditemui di PPS Sungai Serai, di sini pada Rabu.

Turut hadir Setiausaha Politik Perdana Menteri, Datuk Syed Mohd Fazmi Sayid Mohammad

Baru-baru ini, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengarahkan agihan Bantuan Wang Ihsan (BWI) kepada mangsa banjir dipermudahkan dan disegerakan.

Menurut beliau, kerajaan telah menyalurkan sejumlah RM34 juta untuk diagihkan kepada 34,000 ketua isi rumah di negeri-negeri yang terjejas banjir setakat Isnin.

Dalam pada itu, ditanya mengenai bantuan kepada peniaga dan petani yang turut terjejas dalam banjir, Amirudin memberitahu, beliau akan membawa isu tersebut untuk dibincangkan dalam Mesyuarat Kerajaan Negeri (EXCO) Khas pada Jumaat ini.

Beliau menjelaskan, fasa pertama yang melibatkan peruntukan 2021 akan digunakan untuk disalurkan kepada isi rumah.

"Kita selesaikan bantuan kepada isu rumah terlebih dahulu dengan peruntukan 2021. Selepas ini kita tengok kepada petani dan peniaga yang juga terkesan.

"Sebenarnya Mesyuarat EXCO sudah tiada, namun kita buat mesyuarat khas pada Jumaat ini bagi membincangkan isu ini (petani dan peniaga)," ujarnya lagi.

Sementara itu, berhubung isu pembersihan pasca banjir di sekitar Hulu Langat, Amirudin menjelaskan ia akan mengambil masa kira-kira dua minggu lagi.

Beliau menjelaskan, pembersihkan di kawasan itu susah akibat  keadaan lumpur kering dan selut yang tebal.

"Di daerah Hulu Langat ini, kita sebenarnya berdepan dengan situasi yang berbeza dengan keadaan selut dan kawasan liputan yang besar. Jadi kita menyasarkan dua minggu, selepas dua minggu kita tengok bagaimana perkembangannya," katanya lagi.

Menurutnya, kerajaan Persekutuan juga sama-sama membantu dalam proses pembersihan dengan menyediakan lori dan jentera untuk mengeluarkan longgokan sampah.