MALAYSIA
Maal Hijrah 1447 detik permulaan hidup yang lebih diberkati dan bermakna - PM

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berharap sambutan Maal Hijrah 1447H/2025M akan menjadi detik permulaan kepada kehidupan yang lebih diberkati dan bermakna. - Foto Facebook Anwar Ibrahim
KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berharap sambutan Maal Hijrah 1447H/2025M akan menjadi detik permulaan kepada kehidupan yang lebih diberkati dan bermakna.
Menerusi hantaran di Facebook, beliau berkata tahun baharu hijrah membawa seruan untuk membangunkan ummah MADANI yang sejahtera, inklusif, berakhlak dan berpaksikan nilai-nilai Islam.
"Hijrah bukan sekadar perpindahan tetapi satu proses pembaharuan. Ayuh kita terus melangkah ke hadapan dengan ilmu, integriti dan semangat kebersamaan," kata beliau.
Perdana Menteri turut mengajak umat Islam menghayati ayat 218 dalam surah al-Baqarah.Majlis Sambutan Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan Tahun 1447H/2025M akan berlangsung di Pusat Perdagangan dan Pameran Antarabangsa Malaysia (MITEC) esok.
Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim dan Raja Permaisuri Agong Raja Zarith Sofiah dijadual berangkat menyempurnakan sambutan itu yang bertemakan 'Membangun Ummah MADANI'.
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami