KUALA LUMPUR:Majlis Amanah Rakyat (MARA) menafikan dakwaan pihaknya cuba menyembunyikan kes positif COVID-19 yang dikesan di Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) Bentong, Pahang.
MARA menerusi satu kenyataan memaklumkan, pihak maktab sentiasa memberikan maklumat terkini kepada ibu bapa dan semua kakitangan mengenai situasi sebenar dan tiada arahan dikeluarkan supaya pelajar mendiamkan diri.
Bahkan, sejak dari awal jangkitan dikesan, Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Bentong terlibat secara langsung dalam melaksanakan ujian saringan dan menguatkuasa prosedur operasi standard (SOP) keselamatan dan kesihatan di maktab tersebut.
“MRSM Bentong telah mengambil langkah segera yang sewajarnya dengan menubuhkan Jawatankuasa Bencana COVID-19 MRSM Bentong bagi menguruskan kes yang berlaku.
“Dalam masa yang sama pihak maktab terus berhubung dengan PKD berkenaan kes pelajar dan juga pekerja dewan selera.
“Seramai 38 orang pelajar, lima pekerja dewan selera, enam staf bertugas di asrama dan seorang guru yang didapati sebagai kontak rapat kepada pelajar yang disahkan positif telah menjalani ujian saringan di maktab,” katanya.
PKD Bentong juga membuka klinik bergerak setiap hari di dalam maktab dan pelajar yang didapati bergejala serta positif diasingkan, ditempatkan di rumah warden.
Menurut kenyataan itu, maktab sentiasa memastikan makanan untuk pelajar mencukupi dan setiap hari petugas akan menghantar bungkusan makanan kepada semua pelajar yang dikuarantin selama 10 hari itu.
“Pihak maktab turut membekalkan peranti dan gajet yang sesuai kepada pelajar yang memerlukan sebagai kemudahan untuk mengikuti pembelajaran secara atas talian dan membuat persediaan menghadapi Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) kelak.
“Para pelajar lain turut dikawal pergerakan mereka dengan hanya terhad di aras bilik mereka dan ditempatkan seorang bagi setiap bilik untuk memastikan penjarakan dilaksanakan setiap masa,” ujarnya.
Menurut kenyataan itu lagi, bomba sudah melakukan kerja-kerja sanitasi di asrama, bilik kuliah dan sekitar maktab.
“Pengurusan MRSM sentiasa mengikuti SOP yang telah ditetapkan dengan dipantau oleh pihak berwajib dan SOP ini bukanlah ditentukan oleh pihak MARA.
“Ibu bapa dinasihatkan untuk terus menghubungi pihak pengurusan maktab jika timbul sebarang kebimbangan tentang situasi semasa anak-anak.
“MARA sentiasa mengambil berat dan peka mengenai keperluan para pelajar terutamanya dari aspek keselamatan dalam menghadapi pandemik ini,” menurut kenyataan itu.
Ridauddin Daud
Thu Feb 04 2021

PKD Bentong juga membuka klinik bergerak setiap hari di dalam maktab dan pelajar yang didapati bergejala serta positif diasingkan, ditempatkan di rumah warden. - Gambar Facebook MRSM Bentong
Penstrukturan semula Sapura Energy lalui kelulusan pemiutang, proses mahkamah
Penstrukturan semula Sapura Energy Bhd (SEB) sudah melalui kelulusan pemiutang serta proses mahkamah manakala suntikan kerajaan bukannya geran tetapi pelaburan ke arah memulihkan ekosistem minyak dan gas (O&G) yang strategik untuk ekonomi negara.

Kes rogol pelajar: Pengajar institut kemahiran di Kemaman direman
Seorang tenaga pengajar di sebuah institut kemahiran di Kemaman direman enam hari kerana disyaki merogol seorang pelajarnya, hujung tahun lepas.

Palsu dokumen, modus operandi sindiket tipu JPN peroleh sijil kelahiran - Saifuddin
Satu sindiket dikesan mengemukakan dokumen kelahiran palsu dan memperdaya Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) bagi mendapatkan sijil kelahiran sah untuk dijual dalam pasaran gelap.
Sindiket MyKad dan sijil kelahiran palsu tumpas
JPN menumpaskan sindiket pemalsuan MyKad dan sijil kelahiran dalam dua operasi berasingan. Beberapa individu ditahan, termasuk seorang peguam, dengan rampasan peralatan pemalsuan serta dokumen palsu yang digunakan untuk tujuan penipuan identiti.

TH terima 84,000 rayuan isi kekosongan haji
Lembaga Tabung Haji (TH) telah menerima 84,000 rayuan untuk mengisi kekosongan jemaah yang tidak dapat mengerjakan ibadat haji tahun ini.
[TERKINI] Kes Zayn Rayyan: Ibu bapa tidak mengaku salah abaikan
Ibu bapa kepada kanak-kanak autistik, Allahyarham Zayn Rayyan Abdul Matin mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen petaling jaya atas pertuduhan pindaan berhubung kesalahan mengabaikan anak mereka, pada tahun 2023.
Pantau Belanjawan: Hutang BNPL | Risiko besar masa depan di sebalik revolusi kewangan
Peningkatan transaksi BNPL kepada RM7.1 bilion menimbulkan persoalan kritikal mengenai kestabilan ekonomi, kawal selia undang-undang, dan risiko kewangan pengguna. Bagaimana RUU Kredit Pengguna dapat menyeimbangkan perlindungan pengguna tanpa menghalang inovasi Fintech?
AWANI Ringkas: JPN tumpaskan sindiket palsu sijil kelahiran
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Delegasi Malaysia jalan kajian empirikal pengasingan kuasa Peguam Negara, Pendakwa Raya di UK
Datuk Seri Azalina Othman Said kini berada berada di London, United Kingdom bersama delegasi Malaysia untuk kajian empirikal cadangan pengasingan peranan Peguam Negara dan Pendakwa Raya negara itu.

PM Anwar hadir program Ihya Ramadan di KKDW
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim meluangkan masa menghadiri program Ihya Ramadan anjuran Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah.

70 peratus pelajar baharu SBP, MRSM perlu pilih STEM mulai tahun hadapan - PM Anwar
Perlu ada usaha untuk menambah jumlah pelajar dalam bidang displin Sains, Teknologi Kejuruteraan dan Matematik (STEM) di negara ini, bagi menampung keperluan dalam bidang berkaitan.

Fiji berminat contohi model pembangunan Malaysia - PM Anwar
Fiji menyatakan minat terhadap model pembangunan Malaysia, khususnya pendekatan Majlis Amanah Rakyat (MARA) dalam memperkasakan sektor ekonomi dan pendidikan negara.

MARA sasar RM50 juta kutipan Wakaf MARA MADANI - Asyraf Wajdi
Majlis Amanah Rakyat (MARA) menyasarkan kutipan dana Wakaf MARA MADANI berjumlah RM50 juta menjelang hari pelancarannya pada 15 Mac ini.

Tempoh lantikan Asyraf Wajdi sebagai Pengerusi MARA disambung dua tahun
Tempoh lantikan Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki sebagai Pengerusi Majlis Amanah Rakyat (MARA) disambung dua tahun lagi berkuat kuasa 1 Mac ini.

Syarat ujian asas fardu ain akan diperluas ke institusi MARA yang lain - TPM Zahid
Ujian asas fardu ain sebagai syarat wajib memasuki institusi TVET GiatMARA, akan diperluas ke institusi pendidikan MARA yang lain.

Peminjam, penyewa premis MARA terjejas banjir boleh mohon penjadualan semula bayaran
KKDW melalui agensinya, Majlis Amanah Rakyat (MARA) akan memberi bantuan sokongan kepada peminjam dan penyewa yang terjejas akibat banjir termasuk penjadualan semula bayaran pinjaman.

Pusat Data Bagan Datuk bakal jadi pencetus perubahan ekonomi digital global
Ia bagi menyediakan infrastruktur kritikal untuk menyokong operasi perniagaan moden dan membuka peluang dalam sektor perkhidmatan kewangan.

MARA berjaya turunkan peratusan pinjaman tidak berbayar - Ahmad Zahid
Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata antara langkah diambil termasuk tindakan undang-undang dan penyitaan aset peminjam.

Boleh peraga kemewahan di media sosial tapi hutang wajib bayar - Asyraf Wajdi
Pengerusi MARA, Datuk Asyraf Wajdi Dusuki menegaskan mana-mana pihak yang berhutang wajib membayar pinjaman tersebut.

Usahawan MARA diseru manfaatkan platform Malaysia sebagai Pengerusi ASEAN 2025
Usahawan Majlis Amanah Rakyat (MARA) diseru memanfaatkan platform Malaysia sebagai Pengerusi ASEAN 2025 bagi mengetengahkan dan mempromosikan produk mereka ke peringkat antarabangsa.