KUALA LUMPUR: Masyarakat luar bandar di Sarawak digesa untuk tidak mempercayai sebarang fahaman yang disebarkan untuk menolak penerimaan suntikan vaksin COVID-19.

Ini kerana menurut Ahli Parlimen Hulu Rajang, Datuk Wilson Ugak Kumbong, dengan adanya vaksin ini, penularan wabak COVID-19 akan dapat dikekang sebaiknya.

“Jadi saya menyeru kepada semua rakyat di luar bandar supaya jangan mendengarlah apa yang dikatakan oleh orang-orang luar tentang suntikan vaksin ini.

“Kerajaan telah bersusah payah untuk mendapatkan vaksin ini dan kita telah mendapatkan vaksin ini lebih awal daripada yang dijangkakan,” kata Ugak.


Vaksin COVID-19 | Kesedaran penduduk pedalaman terus dipertingkat

Tambahnya lagi, dalam usaha mendidik warga pedalaman khususnya di Kapit, pelbagai inisiatif digerakkan bagi tujuan itu.

Antaranya pengedaran risalah tentang kepentingan pengambilan vaksin COVID-19 di kawasan pedalaman oleh pejabat daerah.

BACA: Guna risalah perjelas kepentingan vaksin kepada penduduk pedalaman - Masing

Ini bagi membolehkan masyarakat benar-benar memahami kepentingan vaksin seterusnya memastikan tiada yang tercicir dalam menerima suntikan tersebut.

“Sebagai usaha memastikan tiada yang tercicir dalam penerimaan suntikan vaksin, Pejabat Residen Bahagian Kapit sudah mengarahkan pejabat daerah untuk memberi borang kepada setiap rumah panjang.

“Seterusnya ketua kampung dan Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) memainkan peranan dalam memastikan semua yang terlibat di kawasan mereka mengisi borang ini.

Beliau berkata demikian menerusi temu bual secara langsung dalam slot Buletin AWANI pada Isnin.