BUTTERWORTH: Seorang pegawai perubatan Hospital Seberang Jaya (HSJ) mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas lima pertuduhan bersubahat dengan dua individu untuk menipu berhubung pembekalan peralatan perubatan.

Megat Mohammad Fakhri Kamaruzaman, 31, membuat pengakuan itu di hadapan Hakim Zulhazmi Abdullah.

Bagi pertuduhan pertama hingga keempat, Megat Mohammad Fakhri didakwa bersubahat dengan pemilik perniagaan Sri Persada Megah Enteprise untuk menipu petugas Pusat Rehabilitasi Perkeso Sdn Bhd kerana dengan sengaja memperakui pembayaran kepada Sri Persada Megah untuk pembekalan dan pemasangan peralatan perubatan bagi Jabatan Ortopedik, HSJ berjumlah RM11,880.

Tertuduh juga didakwa bersubahat dengan pemilik perniagaan Perintis Medfix Enteprise untuk menipu syarikat Protechhealth Corporation Sdn Bhd bagi pembekalan implant 'Total hip Arthoplasty' bagi Jabatan Ortopedik HSJ berjumlah RM4,995.

Kesemua kesalahan itu didakwa dilakukan di Jabatan Ortopedik, HSJ antara 17 Julai 2020 hingga 10 Mei tahun lepas mengikut Seksyen 417 Kanun Keseksaan yang dibaca bersama Seksyen 109 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum lima tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Mahkamah membenarkan Megat Mohammad Fakhri diikat jamin RM25,000 dengan seorang penjamin berserta syarat tambahan tertuduh dilarang menghampiri saksi, dokumen perjalanan diserahkan kepada mahkamah dan melapor diri di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sebulan sekali sehingga kes selesai.

Zulhazmi menetapkan 29 November untuk sebutan semula kes.

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa SPRM Mohamad Azlan Basri manakala Megat Mohammad Fakhri diwakili peguam Muhaimin Hashim dan M.Puveneswaran.

Sementara itu, dalam kes lain, pemilik syarikat Sol N Sons Sdn Bhd, K.Surinderan, 38, mengaku tidak bersalah atas pertuduhan memalsukan dokumen yang bernilai RM4,950.

Surinderan didakwa melakukan kesalahan itu di Lebuh Sungai Pinang, Jelutong dekat sini pada 10 Mac tahun lepas mengikut Seksyen 471 Kanun Keseksaan yang boleh dihukum mengikut Seksyen 465 kanun sama yang membawa hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Zulhazmi membenarkan Surinderan diikat jamin RM10,000 dengan seorang penjamin dan dokumen perjalanan diserahkan kepada mahkamah serta tertuduh diarah melapor diri di pejabat SPRM sebulan sekali dan 25 Nov ditetapkan untuk sebutan semula kes.

Pendakwaan kes dikendalikan Pegawai Pendakwa Abd Muntaqim Abdul Aziz manakala tertuduh diwakili peguam E. Gnasegaran dan Audrey Wee.

-- BERNAMA