KUALA LUMPUR: Industri insurans dan takaful ingin mengumumkan pelancaran Fasa 2 Program Baucar Perlindungan Tenang (PTV) bagi golongan berpendapatan B40 berkuat kuasa 15 November, 2021.

Di bawah fasa kedua, program PTV menawarkan perlindungan sosial kepada kira-kira 4.8 juta penerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) 2021 daripada kategori bujang dan warga emas melalui subsidi baucar RM50 untuk membeli pelan Perlindungan Tenang daripada syarikat insurans dan pengendali takaful berlesen di negara ini yang mengambil bahagian.

"Penerima kategori bujang dan warga emas boleh menyemak kelayakan mereka untuk baucar PTV RM50 di www.myptv.my," kata Persatuan Insurans Hayat Malaysia (LIAM), Persatuan Insurans Am Malaysia (PIAM) dan Persatuan Takaful Malaysia (MTA) dalam satu kenyataan bersama yang dikeluarkan hari ini.

Selama tujuh minggu semenjak Program PTV mula diperkenalkan, kira-kira 93,000 baucar bernilai lebih RM 4.6 juta telah ditebus oleh penerima BPR di bawah kategori isi rumah tersebut, katanya.

Dalam pembentangan Bajet 2022 baru-baru ini, Kerajaan telah mengumumkan akan melanjutkan Program PTV selama setahun lagi pada tahun 2022 dengan nilai baucar ditingkatkan kepada RM75 dan juga membolehkan penerima BPR untuk membeli polisi insurans komprehensif bagi motosikal 150cc ke bawah, kata Pengerusi PIAM, Antony Lee.

"Program PTV merupakan salah satu inisiatif oleh Kerajaan Malaysia dengan kerjasama pengendali insurans dan takaful. Fasa pertama program, menawarkan perlindungan sosial kepada kira-kira 3.6 juta penerima BPR yang layak di bawah kategori isi rumah tersebut," katanya.

Sehubungan itu, beliau berpendapat bahawa inisiatif kerajaan menambah subsidi Program PTV ini akan dapat mempertingkatkan daya tahan kewangan rakyat seterusnya membolehkan lebih ramai penerima BPR memperolehi perlindungan insurans kritikal terutamanya ketika berhadapan cabaran kekangan kewangan.

Inisiatif ini menunjukkan komitmen Kerajaan untuk terus mempromosikan perlindungan sosial di kalangan rakyat terutamanya penerima BPR, katanya.

Sementara itu, Pengerusi MTA, Elmie Aman Najas berkata produk Perlindungan Tenang menyediakan pelan perlindungan asas terhadap risiko utama dalam kehidupan seperti kematian, kemalangan, kebakaran atau kemalangan yang lain.

"Melalui Program PTV, penerima BPR yang layak kini boleh melindungi diri mereka dan keluarga daripada risiko utama dalam kehidupan dengan premium dan sumbangan daripada hanya beberapa ringgit sahaja sebulan.

"Penerima BPR, yang layak, amat digalakkan untuk membuat penebusan bagi meningkatkan jaringan keselamatan sosial mereka," katanya.

Sementara itu, Presiden LIAM Loh Guat Lan berkata beliau berharap penerima yang layak menebus baucar 2021 mereka, ia tersedia sehingga 31 Disember, 2021.

"Program PTV sememangnya peluang terbaik untuk penerima BPR memperkenalkan perancangan kewangan kepada keluarga dan orang tersayang," katanya.

-- BERNAMA