awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Krisis politik Perlis: Ahli Pas diminta kekal tenang, jangan terpengaruh provokasi - Tuan Ibrahim
TPM Ahmad Zahid puji kejayaan tiga pelajar Orang Asli rangkul emas di IRO 2025
NSW, Australia larang perhimpunan awam selama 2 minggu
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Peralihan kepimpinan ICDM, Jackie Mah ganti Michele Kythe Lim

Nabilah Khaleeda
Nabilah Khaleeda
07/03/2025
03:50 MYT
Peralihan kepimpinan ICDM, Jackie Mah ganti Michele Kythe Lim
Jackie Mah (kiri) bakal menggantikan Michele Kythe Lim sebagai Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) berkuat kuasa 5 Ogos 2025.
KUALA LUMPUR: Institut Pengarah Korporat Malaysia (ICDM) mengumumkan peralihan kepimpinan organisasi itu, dengan Jackie Mah bakal menggantikan Michele Kythe Lim sebagai Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) berkuat kuasa 5 Ogos 2025.
Pengerusi ICDM, Tan Sri Zarinah Anwar berkata peralihan ini merupakan sebahagian daripada pelan perancangan penggantian kepimpinan yang tersusun.
"Sebagai Presiden dan CEO pertama ICDM, Michele telah memainkan peranan penting dalam membentuk ICDM sebagai rangkaian utama bagi meningkatkan profesionalisme pengarah.
"Di bawah kepimpinannya, kami telah mencapai pelbagai kejayaan, termasuk memperkukuh bakat pengarah baharu dan meningkatkan kepelbagaian dalam lembaga pengarah," katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat.
Michele, yang telah berkhidmat selama tujuh tahun, akan bekerjasama rapat dengan Jackie dalam tempoh peralihan bagi memastikan penyerahan tugas yang lancar.
Jackie, yang kini merupakan Naib Presiden Eksekutif ICDM sejak 2018, sebelum ini berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Kewangan (CFO) di Yayasan Forum Ekonomi Islam Sedunia (WIEF).
Beliau juga merupakan akauntan bertauliah dengan keahlian dalam ACCA dan MIA, serta berpengalaman luas dalam bidang pengurusan korporat.
Menurut ICDM, pelantikan Jackie adalah sebahagian daripada usaha untuk memperkukuh kompetensi kepimpinan organisasi dalam mencapai pertumbuhan serta aspirasi ke arah memperkasakan profesionalisme pengarah korporat di Malaysia.
ICDM, yang ditubuhkan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan disokong oleh Bank Negara Malaysia, Bursa Malaysia serta Dana Pembangunan Pasaran Modal (CMDF), komited dalam menyediakan pembangunan profesional berterusan kepada pengarah dan ahli lembaga syarikat di negara ini.
Topic Berkaitan
#Jackie Mah
#ICDM
#Michele Kythe Lim
#CEO
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan