Mahkamah Tinggi hari ini menetapkan 14 Oktober ini untuk mendengar hujahan lanjut bagi permohonan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mendapatkan perintah injuksi sementara bagi menangguhkan pelaksanaan Akta Majlis Keselamatan Negara (MKN).
Hakim Datuk Hanipah Farikullah menetapkan tarikh tersebut selepas mendengar bantahan awal Peguam Kanan Persekutuan, Datuk Amarjeet Singh bahawa mahkamah itu tidak mempunyai bidang kuasa untuk memutuskan permohonan Anwar.
Amarjeet mewakili kerajaan Malaysia dan MKN.
Prosiding dalam kamar itu turut dihadiri peguam N. Surendran dan Latheefa Koya yang bertindak bagi pihak Anwar.
"Permohonan itu mempersoalkan kuasa Parlimen untuk menggubal undang-undang dan budi bicara untuk mendengar permohonan berkenaan adalah bawah bidang kuasa Mahkamah Persekutuan," kata Amarjeet kepada pemberita di sini.
Beliau berkata mahkamah juga memerintahkan kedua-dua pihak supaya memfailkan hujahan bertulis bagi permohonan berkenaan.
Pada 2 Ogos lalu, Anwar, bekas ketua pembangkang, memfailkan saman untuk menangguhkan pelaksanaan akta itu atas alasan ia adalah tidak berperlembagaan.
Beliau memfailkan saman itu melalui peguamnya Surendran, R. Sivarasa dan Latheefa Koya dengan menamakan kerajaan dan MKN sebagai responden dalam saman pemula yang difailkan di pejabat pendaftar sivil Mahkamah Tinggi.
Bernama
Mon Sep 05 2016

Pada 2 Ogos lalu, Anwar memfailkan saman untuk menangguhkan pelaksanaan akta itu atas alasan ia adalah tidak berperlembagaan.
[TERKIN] Gegar Vaganza 11: Liza Aziz juara Gegar Vaganza 11
Liza mendendangkan lagu I Surrender nyanyian asal Celine Dion pada pusingan pertama, sebelum membawa lagu duet Cinta bersama Krisdayanti dan beradu suara dengan tiga peserta wanita lain dalam pusingan battle menerusi lagu Angkat.
Pengunduran Israel: Penduduk Palestin bergerak melalui Netzarim
Ribuan rakyat Palestin telah melalui kawasan itu dalam beberapa minggu kebelakangan ini untuk pulang ke rumah mereka di utara Gaza.
Sidang kemuncak tergempar Arab pada 27 feb
Mesir akan menganjurkan sidang kemuncak tergempar Arab pada 27 Feb bagi membincangkan perkembangan terkini di wilayah Palestin.
Prabowo seru media supaya punyai integriti
Presiden Indonesia, Prabowo Subianto menekankan kepentingan kewartawanan profesional dengan integriti, menyifatkannya sebagai aset berharga kepada negara.
CPI: Malaysia mampu capai kedudukan lebih baik, tangga ke 25 tak mustahil
Peranan yang dimainkan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim juga dijangka memberi impak positif, selain daripada pelbagai program serta perancangan anti rasuah yang telah dilaksanakan.

Ecuador adakan pilihan raya umum
Rakyat Ecuador keluar mengundi pada Ahad untuk memilih seorang presiden, naib presiden, 151 anggota Dewan Negara dan lima anggota Parlimen Andean untuk tempoh empat tahun.
Keputusan keahlian akan dibincang dengan presiden UMNO
Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz berkata sebarang keputusan yang bakal beliau ambil mengenai keahliannya dengan mana-mana parti akan dibincangkan dengan Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi terlebih dahulu.
MINDEF di peringkat akhir muktamad tapak Mawilla 4 di Bintulu
Kementerian pertahanan (MINDEF) dalam peringkat akhir muktamadkan pemilihan tapak dengan kerajaan Sarawak bagi pembinaan markas wilayah laut 4 (Mawilla 4) tentera laut diraja malaysia (TLDM) di Bintulu, Sarawak.
Kanak-kanak ikuti sesi persekolahan selepas kes mahkamah selesai
Kanak-kanak yang diselamatkan dari GISB Holdings Sdn Bhd yang masih mempunyai urusan di mahkamah akan mengikuti sesi persekolahan baharu selepas proses di mahkamah selesai.
Usaha perkukuh akidah, iman dilaksanakan segera - Mohd Na’im
Titah Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah agar usaha memperkukuh akidah dan iman umat Islam di Malaysia dipergiat akan segera dilaksanakan agensi-agensi di bawah Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama).

Pindaan Akta MKN 2016 dibentang untuk bacaan kali pertama
Bacaan kali kedua pindaan itu akan dibentang pada persidangan kali ini, kata Takiyuddin.