KUALA LUMPUR: Permohonan bagi Dana Kandungan Digital (DKD) Industri Muzik 2023 dengan RM10 juta diperuntukkan kepada penggiat industri muzik melalui pembiayaan dana sehingga RM300,000, dibuka mulai semalam (23 Mac).
Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) menerusi agensi pelaksana, Kumpulan MyCreative Ventures (MyCreative) dalam kenyataan hari ini memaklumkan DKD Industri Muzik itu diharap dapat merealisasikan iltizam MyCreative dalam menyokong industri kreatif negara terutamanya industri muzik.
"DKD Industri Muzik 2023 diperuntukkan oleh kerajaan bagi memudahkan dan menggalakkan penggiat industri dalam penghasilan, penerbitan dan penyebaran kandungan muzik yang berdaya cipta serta berupaya dipasarkan di dalam negara dan peringkat antarabangsa.
"Dana ini terbahagi kepada tiga kategori iaitu Dana Pemasaran dan Promosi Antarabangsa, Dana Kebolehpasaran (Domestik) Create 2 Market, dan Dana Persembahan Muzik," menurut kenyataan itu.
MyCreative memaklumkan nilai geran yang ditawarkan berjumlah RM100,000 untuk Create 2 Market serta RM300,000 bagi Dana Pemasaran, Promosi Antarabangsa dan Dana Persembahan Muzik.
Menurut MyCreative pemilihan penerima bagi ketiga-tiga dana itu akan dilaksanakan berasaskan merit agar dapat memberi sokongan mampan dalam membangunkan projek serta kandungan muzik yang mempunyai kebolehpasaran tinggi.
Menurut kenyataan itu sebanyak RM3.6 juta DKD Persembahan Muzik 2022 diluluskan pada tahun lepas, yang memberi tumpuan kepada penganjuran acara berbentuk persembahan atau konsert.
Permohonan DKD Industri 2023 akan ditutup secara berperingkat dan maklumat lanjut mengenainya boleh diakses menerusi laman sesawang http://mycreative.com.my/dkdmuzik_2023.
-- BERNAMA
Bernama
Fri Mar 24 2023

Sebanyak RM3.6 juta DKD Persembahan Muzik 2022 diluluskan pada tahun lepas, yang memberi tumpuan kepada penganjuran acara berbentuk persembahan atau konsert. - Gambar fail/Facebook Fahmi Fadzil

Pinda akta, beri makanan halal kepada haiwan - Pekemas
Status halal untuk makanan haiwan-haiwan di negara ini penting seperti mana status halal makanan untuk umat Islam.

Isu sempadan P.Pinang-Kedah: Tindakan akan diambil terhadap penyebar maklumat palsu
Tindakan akan diambil ke atas mana-mana pihak yang menyebarkan maklumat palsu berkenaan isu sempadan Pulau Pinang dan Kedah.

Pecah amanah RM24.8 juta: Reman penolong akauntan disambung tujuh hari
Reman seorang penolong akauntan sebuah agensi KKDW di Gua Musang bagi membantu siasatan kes pecah amanah melibatkan kerugian RM24.8 juta, disambung tujuh hari lagi.

PRN Terengganu: Pembahagian kerusi Pas, Bersatu diputuskan dua hari lagi
Pihak terlibat masih dalam perbincangan berhubung pembahagian itu, namun PAS Terengganu bersedia memberi laluan kepada Bersatu untuk bertanding di beberapa kerusi.

Semburan pewangi lebih tahan lama dengan cara ini, bukan sembur di bahagian tertentu sahaja
Berikut dikongsikan beberapa tip bagaimana anda boleh membuatkan bau pewangi lebih tahan lama dan mengancam!

Pelajar maut dalam kemalangan babitkan dua motosikal
Akibat kemalangan, motosikal dinaiki pelajar itu merempuh penghadang jalan di bahu kiri jalan raya sehingga menyebabkan mangsa tercampak ke bahu jalan.

Bekas ahli UMNO yang rindu PAU, sila datang - Zahid
Bekas ahli parti Melayu itu mungkin boleh menjadi pemerhati di luar dewan ketika perhimpunan tersebut berlangsung.

Penubuhan 1,878 Komuniti Madani perkasa usaha penyaluran maklumat kerajaan
Kerajaan yakin penubuhan 1,878 Komuniti Madani di seluruh negara mampu memperkasakan usaha penyaluran maklumat kerajaan kepada rakyat dengan kerjasama semua pihak di peringkat akar umbi.

Kadar inflasi Malaysia kekal sederhana pada 2023 - Rafizi
Kerajaan optimis negara mampu mencapai sasaran inflasi antara 2.8 peratus dan 3.3 peratus pada 2023.

#PE3: Tayar kereta pecah! Shaheizy Sam dapat bantuan Abang Polis Evo
Dalam perkongsian itu, Sam bernasib baik kerana mendapat bantuan daripada pasukan Polis Evo.

Sambutan luar jangka, Muse ubah lokasi ke Stadium Nasional Bukit Jalil 29 Julai ini
Sambutan Luar Jangka, Muse Ubah Lokasi Pilih Stadium Nasional Bukit Jalil 29 Julai Ini

Celine Dion batal konsert jelajah dunia
Penyanyi popular Celine Dion membatalkan konsert jelajah dunia susulan keadaan kesihatannya yang menjejaskan keupayaan untuk membuat persembahan.

Ronan Keating kembali ke Malaysia Ogos ini, tiket konsert serendah RM158
Penonton yang hadir pada malam itu akan dihiburkan dengan lagu-lagu nostalgia dendangan Ronan Keating yang masih digemari hingga kini.

Ada kemungkinan konsert Coldplay ditambah sehari lagi
Penganjur tidak menolak kemungkinan konsert Coldplay ditambah sehari lagi susulan permintaan yang diterima masih tinggi.

Tiket konsert Coldplay jadi mas kahwin
Demam Coldplay...

Baru putus cinta, Taylor Swift yakinkan peminat dia 'sedang berbahagia'
Menyanyi dalam hujan, Taylor Swift sempat berkongsi perasaan 'bahagia' dengan ribuan peminat yang hadir pada malam itu.

Big Stage 2023: Saya belum bertudung penuh, sebab itu saya.. - Nadeera Zaini
Nadeera memaklumkan bahawa dia akan cuba memperbaiki dan mengambil semua nasihat dan teguran untuk masa akan datang.

Buat aduan jika wujud unsur penipuan jualan tiket konsert Coldplay - KPDN
Aduan rasmi perlu bagi membolehkan agensi itu menjalankan siasatan di bawah mana-mana akta yang dikuatkuasakan oleh KPDN.

Coldplay: KBS pastikan konsert, aksi Harimau Malaya berjalan dengan baik - Hannah
KBS akan memastikan penganjuran konsert kumpulan muzik Coldplay dan aksi Harimau Malaya bagi kelayakan Piala Asia dan Piala Dunia di Stadium Nasional Bukit Jalil November ini berjalan dengan baik.

'Tak dapat beli tiket Coldplay, tonton saja konsert band lokal' - Sandiaga
Selain Malaysia, Coldplay dijangka beraksi di beberapa negara lain iaitu Jepun pada 6 dan 7 November disusuli Taiwan (11 November); Indonesia (15 November) dan Australia (18 November).