KUALA LUMPUR : Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan mengadakan lawatan rasmi ke Singapura pada Isnin.
Wisma Putra dalam satu kenyataan memaklumkan, lawatan itu atas jemputan rakan sejawatannya, Lee Hsien Long.
"Lawatan ini merupakan lawatan rasmi sulung beliau ke republik itu selepas menyandang jawatan Perdana Menteri Malaysia yang ke-10.
"Anwar akan bertemu pemimpin-pemimpin Singapura termasuk Presiden Singapura Halimah Yacob dan Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong.
"Kedua-dua perdana menteri akan menyaksikan majlis menandatangani Memorandum Persefahaman untuk Mempromosikan Kerjasama dalam Data, Keselamatan Siber dan Ekonomi Digital serta dua Kerangka Kerjasama dalam Ekonomi Digital dan Ekonomi Hijau," katanya dalam satu kenyataan pada Ahad.
Anwar juga dijadual untuk mengadakan pertemuan dengan diaspora Malaysia di Singapura.
Anwar akan diiringi isteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.
Delegasi juga akan disertai oleh Menteri Luar Negeri, Datuk Seri Zambry Abd Kadir, Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, dan Menteri Menteri Komunikasi dan Digital, Ahmad Fahmi Mohamed Fadzil bersama pegawai kerajaan yang berkaitan.
Premier Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri Johari Openg, Menteri Besar Johor, Datuk Onn Hafiz Ghazi akan turut menyertai delegasi tersebut.
"Lawatan ini mencerminkan hubungan akrab antara Malaysia dan Singapura sebagai jiran rapat serta negara anggota ASEAN, termasuk jalinan antara rakyat yang erat serta hubungan ekonomi yang kukuh.
"Lawatan ini akan memberi peluang kepada kedua-dua belah pihak untuk meneroka peluang kerjasama bagi meningkatkan lagi hubungan dua hala dan membincangkan isu serantau serta antarabangsa yang mempunyai kepentingan bersama.
"Pada 2022, Singapura merupakan rakan dagangan kedua terbesar Malaysia dan terbesar dalam kalangan negara-negara anggota ASEAN dengan jumlah perdagangan berjumlah RM367.53 bilion (AS$83.53 bilion), dengan peningkatan sebanyak 29.4 peratus berbanding jumlah dagangan pada 2021," jelasnya.
Astro Awani
Sun Jan 29 2023

Lawatan ini merupakan lawatan rasmi sulung beliau ke republik itu selepas menyandang jawatan Perdana Menteri Malaysia yang ke-10.

Belanda: Penjawat awam dilarang guna TikTok untuk tugasan rasmi
Kerajaan Belanda akan mengharamkan penggunaan aplikasi perkongsian video China TikTok pada telefon yang digunakan untuk tugasan rasmi, lapor media tempatan pada Selasa.

Skim Rumah Pertamaku dimansuhkan mulai 1 April
Skim Rumah Pertamaku (SRP) yang diperkenalkan semenjak 2011 akan dimansuhkan mulai 1 April ini.

Ramadan: Waktu operasi puncak LRT, Monorel, MRT dan bas diawalkan
Waktu operasi puncak pagi itu diselaraskan sehingga 9.30 pagi berbanding waktu sekarang iaitu 7 pagi hingga 9 pagi.
![AWANI Borneo [22/03/2023] – Sekolah daif diutamakan | Dari Sarawak untuk Brunei | Dugaan menjelang Ramadan AWANI Borneo [22/03/2023] – Sekolah daif diutamakan | Dari Sarawak untuk Brunei | Dugaan menjelang Ramadan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/2015168/19199450371679485155147_640x360.jpg)
AWANI Borneo [22/03/2023] – Sekolah daif diutamakan | Dari Sarawak untuk Brunei | Dugaan menjelang Ramadan
Laporan berita padat dan ringkas dari Borneo bersama Nickyson Nyambar #AWANIBorneo 22 Mac 2023 : - Sarawak urus sendiri pembangunan sekolah luar bandar. - Brunei bakal nikmati tenaga boleh diperbaharui dari Sarawak. - Tragedi menjelang Ramadan, empat sekeluarga tinggal sehelai sepinggang. #AWANInews

Mesut Ozil umum bersara dari dunia bola sepak
Bekas pemain tengah Real Madrid dan Arsenal itu berkongsi tentang keputusannya melalui Instagram.

Pameran P Ramlee di KLIA perkenalkan ikon Malaysia kepada pengunjung luar
KLIA adalah lokasi strategik bagi Pameran Eksklusif Seniman Agung P Ramlee untuk memperkenalkan ikon seni tanah air itu kepada pengunjung luar negara.

Polis cari Sivakumar untuk perbicaraan di mahkamah
Polis sedang mengesan T. Sivakumar yang merupakan saksi penting berhubung perbicaraan kes pemerdangangan manusia dan penyeludupan imigran.

Penjenamaan semula KLIA, KLIA2 tidak libatkan peruntukan kerajaan - Anthony Loke
Kos penjenamaan semula terminal Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan KLIA2, tidak melibatkan sebarang peruntukan daripada Kementerian Pengangkutan.

Konvensyen Nasional Kerajaan Perpaduan pada 14 Mei - Ahmad Zahid
Konvensyen melibatkan semua parti dalam Kerajaan Perpaduan akan diadakan pada 14 Mei ini di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia.

Shahelmey belum terima surat rasmi dari UMNO
Ahli Parlimen Putatan Datuk Shahelmey Yahya belum menerima sebarang surat rasmi mengenai penggantungan keahliannya dalam UMNO. Timbalan Ketua Menteri III Sabah itu berkata, beliau hanya mengetahui perkara berkenaan melalui media dan hanya akan membuat sebarang keputusan, setelah menerima secara rasmi surat penggantungan daripada UMNO.

Presiden Singapura menghadap Sultan Nazrin
Presiden Singapura Halimah Yacob hari ini menghadap Sultan Perak Sultan Nazrin Shah yang juga Canselor Universiti Malaya (UM).

PM Anwar, isteri selesai mengerjakan umrah
Perdana Menteri mengadakan lawatan kerja tiga hari di negara itu atas undangan kerajaan Arab Saudi.

Pelajar Malaysia jadi mutawif bimbing delegasi PM Anwar tunai umrah
Seorang pelajar Malaysia teruja apabila dipilih sebagai mutawif bagi membimbing Anwar dan delegasinya yang dalam rangka lawatan rasmi ke Arab Saudi, melaksanakan umrah hari ini.

Kenyataan Mahathir menjawab 'serangan' beliau terhadap Anwar - Nazri
Mengimbau peristiwa Ops Lalang, Mohamed Nazri memberitahu ketika itu beberapa exco Pemuda UMNO juga ditahan dalam operasi tersebut.

Hayati sambutan Hari Air Sedunia dalam usaha pastikan sumber air dijaga - PM Anwar
Hari Air Sedunia hari ini mesti dihayati dan diinsafi dalam usaha memastikan sumber air dijaga serta dimanfaatkan sebaik mungkin, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Perbetul naratif, kefahaman pakej rangsangan ekonomi tidak berhemah - Mohd Syahir
Malah pihak pembangkang ketika itu turut menggesa kerajaan untuk menambah suntikan dana yang disediakan dalam pakej ransangan ekonomi.

Anwar tiba di Arab Saudi untuk lawatan rasmi tiga hari
Pesawat khas membawa Perdana Menteri untuk lawatan tiga hari itu mendarat di Royal Pavillion, Lapangan Terbang King Abdulaziz pukul 6.40 pagi waktu tempatan (11.40 pagi waktu Malaysia).

"Masa jadi PM ke-4, saya tidak halang Anwar buat demonstrasi setiap minggu" - Tun M
Dr Mahathir dakwa, kerajaan hari ini takut untuk mendengar suara orang Melayu.

PM Anwar lakukan lawatan rasmi tiga hari ke Arab Saudi
Kunjungan itu merupakan lawatan rasmi sulung beliau ke Arab Saudi selepas menyandang jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-10.

Lawatan PM ke Arab Saudi peluang tingkat kerjasama sedia ada, teroka kerjasama baharu - Duta
PM berlepas ke Arab Saudi untuk lawatan tiga hari dan dijangka menghadap Raja Salman bin Abdulaziz Al-Saud dan Putera Mahkota Mohammed Salman Abdulaziz Al-Saud.