KUALA LUMPUR: Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu dan pemimpin Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) disarankan untuk bersedia dihadapkan ke mahkamah susulan dakwaan kes rasuah pengundi dan skandal penyalahgunaan dana kerajaan.
Ketua Penerangan UMNO Malaysia, Isham Jalil membalas kenyataan Timbalan Presiden PPBM itu selepas Faizal mahu Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi direhatkan daripada jawatan Timbalan Perdana Menteri bagi mengelakkan gangguan dan kelewatan perbicaraan kes mahkamahnya.
Kata Isham, Faizal tidak seharusnya mencampuri urusan Zahid kerana ia merupakan hak dan budi bicara Perdana Menteri untuk menentukannya.
"Daripada kamu sibuk dengan kes mahkamah orang lain dan pemimpin UMNO yang telah berlangsung selama lebih empat tahun di mahkamah akibat pendakwaan terpilih oleh pemimpin daripada parti kamu dulu.
"Saya saran supaya kamu atau rakan-rakan dalam parti kamu bersedia untuk dihadap ke mahkamah pula dan menjadi kluster mahkamah 2.0 akibat kes rasuah pengundi dan skandal penyalahgunaan dana kerajaan yang terbesar dalam sejarah Malaysia.
"Sebab sebelum ini semasa parti kamu dalam kerajaan, puak-puak kamu banyak terlepas dari pendakwaan kes jenayah apabila wakil-wakil rakyat kamu melompat parti," katanya dalam satu kenyataan, pada Jumaat.
Isham turut memberi amaran kepada Faizal dan pemimpin Perikatan Nasional (PN) agar tidak cuba mengalihkan isu berkaitan rasuah yang dipanggil 'sedekah'.
"Adakah kamu rasa kamu atau rakan-rakan kamu akan dapat terlepas begitu sahaja lagi kali ini dengan mengalih perhatian kepada isu orang lain dan dengan memanggil rasuah kamu itu sedekah?
"Rakyat tidak akan lupa kes-kes ini. Sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jua. Kamu perlu fokus kepada masalah kritikal kamu dan parti kamu ini.
"Sesiapa yang melakukan jenayah dan rasuah tidak boleh terlepas dari pengadilan, di dunia atau di akhirat. Bersiaplah," tegasnya.
Afiezy Azaman
Fri Jan 27 2023

Kata Isham, Faizal tidak seharusnya mencampuri urusan Zahid kerana ia merupakan hak dan budi bicara Perdana Menteri untuk menentukannya. - Foto fail/Astro AWANI

Kita suka menghukum tanpa mengenali orang lain - Muhammad Faisal
Menurut Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia, Muhammad Faisal Abdul Aziz perkara itu boleh diatasi dengan adanya program-program kunjungan dalam konteks agama dan kaum.

Lans Koperal didakwa terima rasuah RM3,500
Ia sebagai dorongan memulangkan semula barang-barang rampasan kes.

Wan Azizah harap Persatuan Pandu Puteri Malaysia terus berkembang
Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berharap Persatuan Pandu Puteri Malaysia akan terus berkembang.

Lagenda Knicks Willis Reed meninggal dunia pada usia 80 tahun
Sebelum ini Reed dilaporkan mengalami pelbagai masalah kesihatan berkaitan jantung tahun lepas.

KSM bersedia kendali, stuktur semula program berkaitan TVET
Kementerian Sumber Manusia bersedia memikul tanggungjawab untuk mengendali dan menstruktur semula program berkaitan TVET di negara ini.

Maszlee Malik kembali bergelar pensyarah
Bekas Menteri Pendidikan itu memulakan tugas sebagai pensyarah di University of Cyberjaya.

Malaysia raih potensi pelaburan RM24 bilion dari Korea Selatan - MIDA
Misi Perdagangan dan Pelaburan (TIM) ke Korea Selatan baru-baru ini, berjaya menjana potensi pelaburan bernilai RM24 bilion bagi Malaysia.

Pengemis 'buta' bertongkat larikan diri diekori JKM
Individu dipercayai menyamar mengalami kecacatan penglihatan itu melarikan diri sebaik sahaja menyedari dirinya diekori.

Iran sedia pulihkan hubungan ekonomi dengan negara Arab
Iran bersedia untuk menyambung semula hubungan ekonomi dengan semua negara Arab di Timur Tengah berikutan perjanjian mengenai pemulihan hubungan diplomatik dengan Arab Saudi baru-baru ini.

Najib masuk hospital akibat jangkitan paru-paru
Datuk Seri Najib dimasukkan ke Hospital Kuala Lumpur sejak beberapa hari lalu, tetapi kini sudah kembali ke penjara.

11 Mei keputusan permohonan ibu tunggal batal penukaran agama tiga anak
Hakim Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh menetapkan tarikh itu selepas mendengar penghujahan melalui Zoom daripada pihak-pihak terlibat.

Norjuma diisytihar bankrap, waran tangkap diteruskan
Mahkamah Tinggi mengisytiharkan usahawan selebriti, Norjuma Habib Mohamed bankrap selepas gagal melunaskan hutang RM260,400 kepada Syarikat Fame Up Entertainment.

Pelakon Hafidz Roshdi tiba di Mahkamah Rendah Syariah Shah Alam
Pelakon Hafidz Roshdi tiba di Mahkamah Rendah Syariah Shah Alam di sini pada Selasa bagi pengesahan lafaz cerai terhadap isterinya Nurul Shuhada Mat Shukri.

Dua lelaki dituduh di mahkamah jual gelaran 'Datuk Seri' RM600,000
Pihak Istana Negeri Selangor juga telah mengesahkan bahawa surat dikeluarkan suspek untuk diberikan kepada mangsa adalah palsu.

Datuk Roy, bekas Timbalan Pendaftar Mahkamah bebas reman
Majistret Mahkamah Putrajaya, Irza Zulaikha Rohanuddin membenarkan anak guam dilepaskan masing-masing dengan seorang penjamin dan perlu melaporkan diri ke pejabat SPRM setiap bulan.

Diana Danielle mohon cerai, Farid Kamil enggan lafaz talak
Permohonan cerai tersebut telah disebut di Mahkamah Rendah Syariah Subang Bestari dekat sini pagi ini.

Waran tangkap: Exco Terengganu hadir ke mahkamah
Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Dakwah dan Penerangan negeri, tiba di Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu jam 9.03 pagi sebagai saksi bagi perbicaraan berkenaan.

Mahkamah gantung waran tangkap Imran Khan
Menurut Faizal, mahkamah mengarahkan polis untuk tidak menangkap Imran sehingga 30 Mac ini.

Mahkamah Rendah Syariah Papar dijadual siap Ogos 2024 - Armizan
Projek itu sedang berjalan lancar dengan status kemajuan pada tahap 7.98 peratus atau enam hari lebih awal daripada jadual.

Bekas PM Pakistan Imran Khan bimbang ditahan
Bekas Perdana Menteri Pakistan Imran Khan yang dijadual hadir di mahkamah Islamabad pada Sabtu mendakwa kerajaan cuba menahannya bagi menghalang beliau mengambil bahagian dalam pilihan raya.