awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
[KOLUMNIS] Nasi ambeng... Satu dulang seribu makna
TASK raih kutipan hampir RM4 juta tahun 2026
Meta, TikTok dan Google perkukuh ciri keselamatan digital remaja
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Prasarana sahkan berlaku serangan siber, sistem dalaman digodam

Astro Awani
Astro Awani
26/08/2024
08:26 MYT
Prasarana sahkan berlaku serangan siber, sistem dalaman digodam
Prasarana turut mengesahkan bahawa insiden ini tidak memberi gangguan terhadap operasi harian.
KUALA LUMPUR: Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) mengesahkan berlaku insiden keselamatan siber yang melibatkan sebahagian daripada sistem dalamannya.
Dalam kenyataan pada Isnin, operator perkhidmatan tren itu berkata satu pasukan keselamatan siber telah mengenal pasti dan sedang menangani insiden tersebut, yang melibatkan akses tanpa kebenaran.
Menurut Prasarana lagi, pihaknya sedang bekerjasama dengan pakar keselamatan siber untuk menyiasat serta mengambil langkah mitigasi, selain bekerjasama dengan Agensi Keselamatan Siber Negara (NACSA) dan Cybersecurity Malaysia untuk memastikan semua langkah telah diambil.
Tambahya, keutamaan ketika ini adalah pada keselamatan dan kebolehpercayaan perkhidmatan pengangkutan awam, dengan memastikan penyelesaian masalah dengan segera di samping memastikan perkhidmatan kami terus memenuhi keperluan orang awam.
Operator berkenaan turut mengesahkan bahawa insiden ini tidak memberi gangguan terhadap operasi harian.
Kenyataan ini adalah sebagai reaksi kepada perkongsian dalam platform X yang mendakwa 3.16 gigabit data milik Prasarana telah diceroboh dan akan dijual oleh sekumpulan perisian tebusan atau ransomware group.
Topic Berkaitan
#prasarana
#keselamatan siber
#sistem dalaman
#ransomware
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan