Kerajaan negeri tidak pernah meminggirkan masyarakat Orang Asli dari segi kebajikan dan pembangunan, walaupun mereka tinggal jauh di pedalaman.

Exco Agama Islam, Pendidikan Islam, Pembangunan Sahsiah, Datuk Drs Mohd Nizar Zakaria berkata kerajaan negeri sentiasa komited dengan mengadakan pelbagai aktiviti termasuk penganjuran Program Permukiman daerah Hulu Perak untuk memastikan mereka turut bersama merasai nikmat pembangunan.

"Penganjuran program pemukiman ini salah satu bukti komitmen kerajaan negeri untuk turun padang dan membantu rakyat," katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas menyampaikan bantuan makanan kepada penduduk Orang Asli di Kampung Ulu Gerik di sini pada Khamis.

Turut hadir Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk), Datuk Mohd Yusof Husin.

Kampung Ulu Gerik mempunyai 58 keluarga yang terdiri daripada 47 keluarga Islam manakala bakinya bukan Islam.

Mengulas lanjut, Mohd Nizar berkata selain sumbangan makanan, pihaknya bekerjasama dengan Tenaga Nasional Berhad (TNB) untuk melakukan pemeriksaan pendawaian rumah yang telah dibina sejak 1971 dan menggantikan lampu yang rosak.

Sempena program Pemukiman Daerah Hulu Perak selama lima hari yang berakhir Sabtu ini, Mohd Nizar berkata pihaknya telah menyusun 102 program di Pengkalan Hulu, Gerik dan Lenggong yang merangkumi pelbagai peringkat kehidupan, bermula daripada tadika hingga kepada tahfiz dan pembangunan keluarga.

Sementara itu, ketika berucap merasmikan penutup kursus penyembelihan di Pusat Komuniti Kampung Padang Kunyit, di sini, Mohd Nizar berharap kursus berkenaan akan memberi pendedahan kepada golongan muda mengenai teknik penyembelihan yang betul dan mengikut syarak.

Seramai 40 belia mengambil bahagian dalam kursus anjuran bersama JAIPk dan Jabatan Veterinar yang turut dihadiri Anggota Parlimen Lenggong, Datuk Syamsul Anuar Nasarah.