KUALA LUMPUR:Malaysia belum bersedia untuk melaksanakan sistem pengundian menggunakan pos seperti mana yang diamalkan di negara-negara lain.

Pengerusi Jawatankuasa Khas Pembaikan Sistem dan Undang-Undang Pilihan Raya (ERC), Tan Sri Ab Rashid Ab Rahman berkata, ini kerana, negara masih tidak mempunyai sistem pos yang boleh dipercayai.

"Kita kena ada sistem (pos) yang boleh dipercayai semua pihak. Kalau mahu lihat negara luar, mereka ada banyak ruang untuk lakukan undi pos, tambahan pula rakyat mereka percaya dengan sistem yang digunakan.

"Di sini (Malaysia) ramai orang tidak percaya (dengan undi pos)," katanya dalam sidang media selepas menyampaikan ucaptama dalam Seminar Minda Merdeka bertemakan 'Memperkasakan Pendidikan Sivik Dan Pengundi: Cabaran Dan Harapan' di sini pada Jumaat.

Dalam pada itu, Ab Rashid menyifatkan, lebih kecil kadar pelaksanaan sistem undi adalah lebih baik dalam konsep Malaysia.

"Ini kerana, rakyat Malaysia lebih sukakan pelaksanaan pengundiaan secara nyata seperti mana yang dilakukan hari ini.

"Namun, pihak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) boleh menyediakan sistem (undi pos) jika perkara itu benar-benar tidak menganggu proses demokrasi," katanya.