KUALA LUMPUR: Tan Sri Annuar Musa menyarankan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi serta Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya mencontohi bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak melafazkan sumpah di masjid bagi  mempertahankan diri daripada dakwaan yang sedang dihadapi.

Bekas Setiausaha Agung UMNO itu menegaskan, tindakan tersebut, sebagai menafikan pembabitan Ahli Parlimen Bagan Datuk itu dengan satu rakaman audio bersama individu didakwa Anwar tular sejak semalam.

"Kalau nak menyelesaikan kemelut ini mungkin Datuk Seri Zahid boleh contohi Datuk Seri Najib, pergi ke masjid bersama Datuk Seri Anwar dan bersumpahlah.

"Itu satu cara juga, sebab kalau nak tunggu polis siasat lepas tu siasatan tak serupa yang mereka nak, kata pula polis berkonspirasi... tak pasal-pasal pula.

"Jadi takkan selesai sampai bila-bila kerana yang jadi saksi mereka berdua," katanya dalam sidang media sempena pelancaran Bandar Pintar Wilayah Persekutuan (MySmart Wilayah 2030) di sini, pada Khamis.Rakaman Audio Tular | Zahid Hamidi perlu lafaz sumpah di masjid

BACA: Annuar Musa dakwa rakaman audio mirip suara Anwar Ibrahim, Zahid Hamidi tulen

Malah Annuar yang juga Menteri Wilayah Persekutuan bersedia untuk mengaturkan majlis itu sekiranya kedua-dua pemimpin bersetuju.

Pada Rabu, tular satu rakaman audio berdurasi empat minit 17 saat yang tular dalam media sosial, yang antara lain memaparkan suara mirip Anwar memuji ucapan Ahmad Zahid dalam Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2020 yang lalu, menerusi panggilan telefon.

BACA: Rakaman audio didakwa mirip suara Anwar-Zahid tersebar

BACA: Zahid Hamidi nafi rakaman audio perbualan bersama Anwar Ibrahim