awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Beijing kecam kemenangan Grammy Dalai Lama, dakwa berlaku "manipulasi"
Anak Puteri Mahkota Norway ditahan atas dakwaan serangan menjelang perbicaraan rogol
GMWA2025: Meerqeen terharu sokongan peminat - “Kalau menang itu rezeki…”
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Ratu Elizabeth II mangkat: Perak kibar bendera separuh tiang tiga hari

Abd Razak Mohd Ali
Abd Razak Mohd Ali
16/09/2022
07:56 MYT
Ratu Elizabeth II mangkat: Perak kibar bendera separuh tiang tiga hari
Perkara itu dititahkan Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah atas semangat menghargai hubungan Ratu Elizabeth II dengan Istana dan Negeri Perak Darul Ridzuan. - REUTERS
IPOH: Perak akan mengibarkan bendera separuh tiang di seluruh negeri itu, selama tiga hari, bermula Sabtu, sempena kemangkatan Ratu Elizabeth II.
Menurut Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Datuk Ahmad Suaidi Abdul Rahim, perkara itu dititahkan Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah atas semangat menghargai hubungan Ratu Elizabeth II dengan Istana dan Negeri Perak Darul Ridzuan.
Katanya, ia juga sebagai tanda menzahirkan rasa dukacita atas kemangkatan Ratu Elizabeth II.
“Menjunjung titah tersebut, bendera Negeri Perak Darul Ridzuan hendaklah dikibarkan separuh tiang bermula hari Sabtu 17 September 2022 sehingga selesai istiadat permakaman Ratu Elizabeth pada hari Isnin 19 September 2022,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.
Ratu Elizabeth II mangkat pada 8 September lepas, pada usia 96 tahun.
Susulan itu, putera sulung dalam kalangan empat anak baginda, Putera Charles diangkat sebagai raja dan dikenali sebagai Raja Charles III.
Ratu Elizabeth II akan dimakamkan pada 19 Sept di St George’s Chapel, Windsor, sementara istiadat pengebumian baginda dibuat dengan penuh istiadat di bawah protokol ‘London Bridge Is Down’ di Westminster Abbey, London.
Topic Berkaitan
#Ratu Elizabeth II
#dikibar separuh tiang
#Sultan Perak
#Sultan Nazrin Muizzuddin Shah
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan