Kementerian Kewangan memberi jaminan wang tunai petroleum (WTP) akan dibayar kepada kerajaan Terengganu mengikut jadual yang ditetapkan seperti sebelum ini.

Lazimnya, pembayaran itu akan dibuat sebanyak dua kali setahun iaitu pada pada bulan Mac disusuli bulan September bagi pembayaran kedua.

Menterinya, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, perkara itu masih lagi dalam perbincangan.

Menurut Tengku Zafrul, penilaian jumlah pembayaran wang itu juga akan dilaksanakan.

“Itu (pembayaran) masih lagi dalam perbincangan… Insya-Allah kita positif dan optimis bulan sembilan (September) Insya-Allah… pembayaran akan sentiasa dibuat… banyak (jumlah) itu kena kira dulu.,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas mengadakan kunjungan hormat ke atas Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar di Wisma Darul Iman, di sini pada Ahad.

Tahun lalu, kerajaan negeri menerima RM1.277 bilion WTP dari kerajaan Persekutuan yang dibayar secara berperingkat mulai Januari hingga September.

Sebelum ini kerajaan Persekutuan bersetuju mengurangkan kadar pemotongan hutang kerajaan Terengganu kepada lima peratus berbanding 25 peratus sebelum ini, melalui royalti minyak atau WTP bagi tahun 2020.

Terengganu juga pernah menyuarakan harapan supaya pemotongan 25 peratus hutang kerajaan negeri menerusi royalti minyak atau WTP dipertimbangkan semula oleh kerajaan Persekutuan.

Pemotongan itu bagi membolehkan kerajaan negeri memberi tumpuan yang lebih khusus kepada keperluan rakyat negeri ini terutama ketika menghadapi kesan penularan pandemik COVID-19.