IPOH: Selepas hampir 40 tahun berkhidmat dalam Pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM), Ketua Polis Perak, Datuk Mior Faridalathrash Wahid bersara wajib mulai hari ini.

Sekalipun sudah menamatkan perkhidmatan dalam pasukan keselamatan, namun, jiwa Mior Faridalathrash untuk terus berbakti kepada orang ramai tidak pernah pudar.

Justeru, Mior Faridalathrash memberitahu,  selepas ini beliau akan memberi tumpuan sebagai pengamal undang-undang pula melalui firma guamannya.

Sepanjang berkhidmat sebagai polis, beliau sangat berpuas hati dapat memakai seragam Sang Saka Biru dan kerana itu, Mior Faridalathrash berikrar akan terus memberi sokongan kepada pasukan keselamatan negara itu.

“Selama saya menerajui kontinjen Perak, kita bersungguh-sungguh untuk memastikan keselamatan dan ketenteraman awan di negeri Perak ini terjaga dan terkawal.

“Harapan saya adalah apa yang kita telah laksanakan sebelum ini, harap kepimpinan selepas ini akan meneruskan apa sahaja yang kita usahakan bagi mencapai misi dan visi Pasukan Polis Diraja Malaysia,” katanya.

Beliau ditemui pemberita selepas perbarisan khas sempena persaraan beliau di pekarangan Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Perak di sini, hari ini.

Mior Faridalathrash  diraikan dalam Majlis Paluan Berundur yang dihadiri 250 pegawai kanan, pengurusan tertinggi termasuk anggota polis.

Majlis yang bermula pada jam 4 petang itu turut dimeriahkan dengan persembahan Pancaragam PDRM dan deklamasi sajak  sebelum majlis paluan berundur dimulakan.

Mior Faridalathrash, 60, turut diberikan penghormatan menaiki kenderaan istiadat polis bersama isteri, Datin Nor Qhadhijah Abdul Wahab dan meninggalkan acara itu.

Merumuskan perkhidmatannya di Perak, Mior Faridalathrash menyatakan rasa puas hati kerana sepanjang berkhidmat di negeri itu, kadar jenayah terkawal dan masih merekodkan kadar yang rendah.

Dalam masa sama, katanya, beliau turut mendapat kerjasama baik daripada semua pegawai dan anggota kakitangan awam.

Sehubungan itu, beliau berharap dengan kerjasama semua masyarakat, Perak akan terus berada dalam keadaan selamat dan terkawal.