KAWASAN Afrika Timur dijangka berdepan ancaman belalang juta yang lebih teruk selepas kawanan serangga itu ketika ini menjejaskan Arab Saudi.
Amaran itu dikeluarkan oleh Pertubuhan Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (FAO) pada Ahad lalu, memaklumkan kawasan Ethiopia dan Kenya diramal menjadi sasaran seterusnya.
Jelas FAO, keadaan cuaca kering di wilayah Afrika Timur akan memudahkan serangan kawanan belalang juta yang dijangka terbesar di Kenya.
Setakat ini, sekurang-kurangnya 15 daripada 47 daerah di Kenya telah terkesan.
BACA: Sudahlah diancam COVID-19, belalang juta kembali menyerang Kenya
“Memandangkan beberapa kawasan masih kering, belalang juta dijangka merebak ke seluruh selatan dan utara Ethiopia termasuk utara tengah Kenya
“Setiap kali hujan pada minggu depan akan menyebabkan belalang juta menjadi matang dan telurnya akan menetas, sekali gus meningkat jumlah serangga itu pada Februari dan Mac,” demikian menurut FAO.
Memetik laporan antarabangsa, kawanan belalang juta atau nama saintifiknya Schistocerca gregaria melanda kawasan di sepanjang pantai dari Jizan ke Al Lith sebelum merebak ke Duba di pantai utara Arab Saudi.
Dalam perkembangan sama, Menteri Pertanian Kenya, Peter Munya berkata negara itu telah bersiap sedia untuk menghadapi serangan kedua belalang juta.
"Negara (Afrika Timur) berada di bawah serangan kedua belalang gurun yang masuk dari Ethiopia dan Somalia. Sehingga kini, 15 daerah telah melaporkan serangan belalang gurun.
“Kenya telah mengerahkan sembilan pesawat untuk operasi pengawasan udara, manakala 21 kenderaan yang dipasang dengan penyembur bagi operasi darat. Tiga lagi pesawat dalam keadaan siap sedia,” ujarnya.
Kawanan belalang, yang menimbulkan ancaman besar terhadap keselamatan makanan telah merosakkan ratusan ribu hektar tanah pertanian di wilayah itu tahun lalu.
Agensi
Tue Jan 26 2021

Jelas FAO, keadaan cuaca kering di wilayah Afrika Timur akan memudahkan serangan kawanan belalang juta yang dijangka terbesar di Kenya - Reuters

Muhyiddin cekal tadbir negara menghadapi COVID-19
Tempoh setahun ini semestinya masa paling mencabar dalam kerjaya politik Tan Sri Muhyiddin Yassin kerana mengambil alih pucuk kepimpinan ketika negara menghadapi pandemik COVID-19.

Pembukaan Sekolah | Kanak-kanak tahun 1 bersedia ke sekolah
Tanggal 1 Mac, kanak-kanak yang melangkah ke tahun satu akhirnya akan merasai suasana di sekolah rendah. Tinjauan Astro AWANI di sekitar bandar Tawau, Sabah mendapati, mereka sedikit sebanyak memahami SOP yang perlu dipatuhi ketika berada di kawasan sekolah.
![[TERKINI] Vaksin COVID-19 | Kerajaan bakal laksana skim kecederaan COVID-19 [TERKINI] Vaksin COVID-19 | Kerajaan bakal laksana skim kecederaan COVID-19](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/1892942/40992816631614529767970_640x360.jpg)
[TERKINI] Vaksin COVID-19 | Kerajaan bakal laksana skim kecederaan COVID-19
Kerajaan akan mengumumkan pelaksanaan skim kecederaan akibat suntikan vaksin COVID-19 seperti yang sudah dilakukan beberapa negara lain. Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin berkata, skim berkenaan akan memberi perlindungan kepada mereka yang mendapat kesan sampingan yang teruk selepas menerima suntikan vaksin.

Darurat | Darurat bukan untuk kekalkan jawatan PM
Perisytiharan darurat sama sekali tiada kaitan dengan politik atau untuk membolehkan Tan Sri Muhyiddin Yassin mengekalkan jawatannya sebagai Perdana Menteri. Sebaliknya langkah itu bagi membolehkan isu COVID-19 diuruskan secara berkesan dan segera.

COVID-19 | Tiada calon SPM di Kedah positif COVID-19
Jabatan Kesihatan Negeri Kedah mengesahkan, tiada calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) daripada keseluruhan 29 ribu 936 calon di negeri itu didapati positif COVID-19 sepanjang minggu pertama peperiksaan berjalan sejak Isnin lalu. Bagaimanapun, pengarahnya Dr Fikri Ujang berkata, JKN Kedah bersama Kementerian Pendidikan akan terus melakukan pemantauan pematuhan SOP seperti saringan keatas calon-calon.

10 Berita Pilihan - (28 Februari 2021)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

Kartel Dadah | Tiga individu bergelar Tan Sri dan Datuk dipantau
Tiga individu bergelar Tan Sri dan Datuk disyaki dalang utama kartel dadah di negara ini. Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik, Bukit Aman, Datuk Razarudin Husain ketika mendedahkan, kesemua individu terbabit menggunakan taktik licik dengan berselindung di sebalik perniagaan seperti perhotelan, perkapalan, pengangkutan dan besi, bertujuan mengelak kegiatan mereka dikesan.

Malaysia tawar insentif tarik pelabur, lagi strategi baharu ekonomi akan diumum - Muhyiddin
Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata pelabur asing termasuk syarikat dalam senarai Fortune 500 terus menunjukkan minat untuk melabur di Malaysia.

Kerajaan pertimbang skim kecederaan, tingkat keyakinan terhadap vaksin - Khairy
Skim berkenaan akan memberi perlindungan kepada mereka yang mendapat kesan sampingan yang teruk selepas menerima suntikan vaksin.

Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah antara yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

Muhyiddin tetap perkukuh hubungan antarabangsa
Dalam keadaan dunia bergelut dengan COVID-19 yang mengehadkan pergerakan manusia, hubungan antarabangsa Malaysia dengan rakan asing tetap mantap.

Arab Saudi memintas 526 drone peledak, 346 peluru berpandu balistik
Al-Maliki memaklumkan tiada negara lain selain Arab Saudi yang memiliki kebolehan tersebut.

Presiden AS umum pendirian terhadap Arab Saudi pada Isnin
Ia susulan pendedahan laporan risikannya yang mengaitkan putera mahkota negara itu dengan pembunuhan kolumnis Washington Post, Jamal Khashoggi.

Hishammuddin lakukan lawatan rasmi ke Brunei esok
Ini merupakan lawatan rasmi Hishammuddin keempat bulan ini selepas Indonesia, Emiriah Arab Bersatu dan Arab Saudi.

Pembunuhan Khashoggi: AS kenakan sekatan visa sasar warga Arab Saudi
Pentadbiran Joe Biden bagaimanapun tidak pula mengenakan sekatan ke atas Mohammed Salman.

Pembunuhan Khashoggi: Arab Saudi dakwa laporan risikan AS palsu, tidak boleh diterima
Arab Saudi menolak sepenuhnya laporan risikan Amerika Syarikat pada Jumaat yang mendakwa Putera Mahkota Raja Arab, Raja Mohammed Salman mengarahkan pembunuhan Jamal Khashoggi.

AS dakwa pembunuhan Khashoggi dirancang Putera Mahkota Arab Saudi
Putera Mohammed Salman didakwa meluluskan rancangan untuk menangkap atau membunuh Khashoggi yang hidup dalam buangan di Amerika Syarikat.

Berita antarabangsa pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah antara yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

Ini antara SOP bakal dikenakan Arab Saudi kepada jemaah umrah
TH Travel bersedia menghadapi sebarang peraturan dan Prosedur Operasi Standard baharu yang ditetapkan kerajaan Arab Saudi.

Kerajaan Arab Saudi belum wajibkan vaksin COVID-19 ke atas jemaah umrah
Ketika ini, Arab Saudi hanya mewajibkan suntikan Meningococcal Meningitis kepada jemaah selain pelaksanaan SOP yang ditetapkan.