awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
SINAR perkenal penyampai baharu untuk segmen pagi dan petang mulai 9 Febuari 2026
NVIDIA sah tidak lancar GPU baharu 2026 akibat krisis RAM global
Mitsubishi Xforce rasmi dibuka untuk tempahan, harga bermula RM110,000
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Sindiket berputih mata ketum bernilai lebih RM350,000 dirampas

Adie Sufian Zulkefli
Adie Sufian Zulkefli
13/07/2020
11:25 MYT
Sindiket berputih mata ketum bernilai lebih RM350,000 dirampas
Kesemua barang rampasan diserahkan kepada Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Nerang untuk tindakan lanjut.
Pasukan keselamatan merampas 2,300 kilogram (kg) daun ketum bernilai RM357,000 selepas menahan tiga pacuan empat roda di kawasan hutan di Durian Burung, Padang Terap, awal pagi Isnin.
Sumber berkata, operasi yang dikoordinasi oleh Markas Briged Keenam Infantri Malaysia mengesan beberapa kenderaan merempuh halangan dibina di kawasan berkenaan lalu menuju ke sempadan.
"Pasukan keselamatan kemudian mengejar semua kenderaan terbabit dan berjaya memaksa mereka berhenti sebelum pemandunya melarikan diri di dalam hutan.
"Pemeriksaan kemudian menemui 230 beg plastik hitam yang berisi daun ketum seberat 2,300 kg yang disorokkan di dalam kenderaan terbabit.
"Daun ketum itu dipercayai akan diletakkan di suatu tempat yang ditetapkan sebelum diambil oleh penyeludup atau tekong dari Thailand dengan menggunakan laluan haram di sempadan," katanya di sini, pada Isnin.
Katanya, kesemua barang rampasan diserahkan kepada Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Nerang untuk tindakan lanjut.
Operasi benteng itu turut disertai agensi keselamatan terdiri daripada Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Kastam, Jabatan Imigresen Malaysia (JIM).
Topic Berkaitan
#Angkatan Tentera Malaysia
#daun ketum
#Imigresen
#kastam
#keselamatan
#ketum
#operasi
#PDRM
#polis
#tentera
#Thailand
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan