KUALA LUMPUR: Beberapa statistik yang dikeluarkan sebelum ini menunjukkan kadar kemurungan di Malaysia berada di tahap membimbangkan, kata Presiden Persatuan Kesihatan Mental Malaysia (MMHA), Prof Datuk Dr Andrew Mohanraj.

Melihat kepada situasi tersebut, beliau berpendapat sudah tiba masanya pihak berwajib meningkatkan lagi usaha terutamanya dalam menggubal strategi lebih ampuh untuk menangani masalah tersebut.

Menurutnya, tekanan emosi berlaku kepada semua orang malah statistik juga menunjukkan kini semakin ramai mahasiswa yang terjejas kesihatan mental.

“Memang KKM telah mulakan beberapa pendekatan dalam masa terdekat. Kami (MMHA) pula mungkin akan melihat aktiviti tertentu seperti memberi latihan kepada kaunselor di universiti supaya mereka lebih peka terhadap isu kesihatan mental dalam kalangan pelajar.

BACA: Penjagaan spiritual bantu atasi kemurungan - Idris

“Pihak MMHA juga ada beberapa program khusus untuk pelajar universiti dan sekolah untuk cari pendekatan bagaimana kita nak cegah perasaan bunuh diri.

“Andai kalau ada pelajaran dengan perasaan seperti itu, apakah cara untuk kurangkan perasaan inidan cuba mencari jalan keluar daripada situasi itu dengan mendapat rawatan sewajarnya,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media ketika menghadiri Evolving Treatment Methodologies In Addiction Conference 2022 di sebuah hotel di sini pada Jumaat.

BACA: Peralihan kepada fasa endemik bawa rakyat keluar daripada 'kemurungan'

Dalam pada itu, beliau mencadangkan agar semua kaunselor dalam kementerian perlu bergabung dalam membantu kesihatan mental rakyat terutamanya selepas mereka diuji dengan pelbagai cabaran yang menjejaskan mental mereka.

“Memang ada 20,000 kaunselor yang bertugas di KPM, jadi mungkin, kalaulah katakan ada situasi seperti ini pada masa hadapan, mungkin boleh, atau saranan saya dan pihak MMHA, supaya kita berganding bahu.

“Bukan sahaja kaunselor yang berkhidmat dei KPM (Kementerian Pendidikan) tapi kaunselor yang berkhidmat di Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Kementerian Luar Bandar dan Wilayah dan kaunselor di Kementerian Pengajian Tinggi, bergabung bahu untuk menangani masalah ini,” ujarnya.