KOTA BHARU: Kerajaan negeri Kelantan menafikan sekeras kerasnya penyebaran maklumat palsu berhubung tekanan atau arahan supaya didahulukan suntikkan vaksin ke atas kakitangan pejabat Setiausaha Kerajaan Kelantan (SUK) seperti yang tersebar dalam media sosial hari ini.
Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Kesihatan Kelantan, Dr Izani Husin dalam satu kenyataan memaklumkan sekeras-kerasnya bahawa penyebaran berkenaan bersifat fitnah, berniat jahar dan satu pembohongan.
Menjelaskan lebih lanjut, Dr Izani berkata, program Imunisasi Kebangsaan COVID-19 di Kelantan adalah punca kuasa Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan (JKNK) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).
"Kerajaan Kelantan tiada punca kuasa untuk buat pengarahan dan tekanan kepada pihak KKM dan Jabatan Kesihatan Kelantan," katanya.
Dr Izani berkata kerajaan negeri tidak mencampuri sebarang proses dalam menentukan senarai penerima vaksin COVID-19 di negeri itu sebaliknya ia dilakukan sendiri oleh JKNK.
Beliau menyatakan demikian sebagai mengulas berhubung penyebaran paparan di media sosial antara lain meminta supaya mengetengahkan isu potong barisan bagi mendapatkan suntikan vaksin COVID-19 ke atas 200 kakitangan SUK.
Kenyataan itu juga menjelaskan pihak SUK akan memaklumkan senarai nama penerima akan diumumkan pada tarikh suntikan.
Keadaan ini menurut paparan itu akan menyebabkan doktor, jururawat dan petugas barisan hadapan yang tersenarai awal terpaksa di tangguh disebabkan terpaksa diberi laluan kepada SUK.
Sementara itu, Pejabat Menteri Besar Kelantan memaklumkan hanya 21 individu termasuk Menteri Besar dan Exco kerajaan akan menerima suntikan vaksin pada 2 Mac, Selasa ini.
Isu berkenaan telah mendapat reaksi Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19, Khairy Jamaluddin yang meminta kes berkenaan disiasat dan melaporkan berhubung tindakan potong barisan terus kepada beliau.
BACA: Vaksin COVID-19: 'VVIP' masuk senarai, lapor terus kepada saya - Khairy
Vivi Sumanti
Sun Feb 28 2021

Dr Izani Husin berkata laporan yang tular di media sosial itu sehingga mendapat pelbagai reaksi serta kecaman daripada netizen adalah tidak benar dan berniat jahat. - Gambar fail/AP

Asing Diri Dalam Gua | Kaji kehidupan dalam kegelapan
Ketika dunia sedang menjalani perintah berkurung, kuarantin dan pengasingan kendiri, sekumpulan saintis dan penjelajah dari Perancis dengan suka rela mengasingkan diri di sebuah gua di Pirenis. Matlamatnya adalah untuk lebih memahami kesan pengasingan diri dan kekurangan cahaya pada waktu siang.

Kerjasama Altimet, pengurus tubuhkan syarikat pengurusan sendiri
Pengalaman hampir 35 tahun berada dalam industri membuatkan mereka bersedia untuk mengorak langkah lebih jauh.

Tarawih, bazar kembali 'hiasi' Ramadan tahun ini, masjid, peniaga diingat patuh SOP
Ramadan kali ini kembali ceria bagi umat Islam apabila pergerakan rakyat yang terbatas tahun lalu akibat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilonggarkan tahun ini.

Pemalsuan Sijil | Bekas kerani bank babit kerugian RM1.435 juta
Seorang bekas kerani bank mengaku bersalah atas 55 pertuduhan menipu pelanggan dan memalsukan dokumen berkaitan pembelian Sijil Simpanan Premium (SSP) membabitkan kerugian kira-kira RM1.435 juta. Tertuduh, Mohd Sufian Talib, 36 tahun membuat pengakuan selepas pertuduhan dibacakan di hadapan hakim Mahkamah Sesyen Kuala Terengganu, Nooriah Osman mengikut Seksyen 420, 465 dan 467 Kanun Keseksaan.

RasuahBusters | Lebih 100 rakan strategik bergabung gerakkan kempen
Pasukan #RasuahBusters bergabung dengan lebih 100 rakan strategik terdiri daripada badan berwajib, badan bukan kerajaan (NGO) dan korporat untuk menggerakkan kempen membasmi budaya rasuah secara besar-besaran ke segenap lapisan masyarakat.

Sindiket Kartel | Tahanan reman lapan individu disambung
Lapan individu yang sebelum ini ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung sindiket kartel projek kerajaan disambung reman bagi membantu siasatan kes berkenaan.

Ramadan | Solat Tarawih kembali didirikan di surau, masjid
Menjelang awal Ramadan pada Selasa, jemaah di seluruh negara kembali mengimarahkan masjid untuk menunaikan solat sunat Tarawih. Di ibu negara, Surau Ar Rahman di World Trade Center Kuala Lumpur, turut sama menganjurkan ibadah berkenaan.

Kumpulan penyelidik asingkan diri 40 hari dalam gua, kaji kehidupan dalam gelap
Kumpulan yang terdiri daripada 15 lelaki dan wanita itu memasuki gua Lombrives, kira-kira 60 kilometer dari sempadan Sepanyol pada 14 Mac lalu.

Hidupan Liar | Enam program tangani kepupusan Harimau Malaya
Tiga badan kerajaan menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dalam usaha menangani krisis populasi harimau belang atau lebih dikenali Harimau Malaya yang semakin pupus. Badan tersebut adalah Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan), Majlis Minyak Sawit Malaysia (MPOB) serta Yayasan Pemuliharaan Hijau Minyak Sawit Malaysia (MPOGCF).

10 Berita Pilihan - (12 April 2021)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

Kertas siasatan dakwaan potong barisan suntikan COVID-19 selesai - Ketua Polis Kelantan
Kertas siasatan dakwaan berlaku cubaan untuk memotong barisan suntikan COVID-19 oleh kakitangan pejabat Setiausaha Kerajaan Kelantan telah diserahkan kepada pendakwaraya.

Dakwaan potong barisan vaksin: Individu itu bukan 'whistleblower' - KPN
Sebaliknya individu berkenaan dipanggil kerana polis ingin mengetahui daripada mana dia memperoleh sumber maklumat sedemikian, jelas KPN.

Tiada potong barisan, PPV tersilap senarai nama penerima vaksin - Khairy
Pihaknya sedang mengenalpastikan individu berkenaan bagi mengeluarkan daripada senarai penerima vaksin fasa satu.

Vaksin COVID-19: Polis sedang lengkapkan siasatan berhubung 'potong barisan'
Ketua Polis Kelantan, Datuk Shafien Mamat berkata, setakat ini polis telah mengambil keterangan daripada tujuh individu.

Vaksin COVID-19: DAP gesa dedahkan maklumat 'potong barisan'
Pemimpin DAP menegaskan keutamaan harus diberikan kepada petugas barisan hadapan yang termasuk dalam fasa pertama secepat mungkin tanpa penangguhan lagi.

Petugas KKM dilarang buat pernyataan awam tanpa kebenaran
Kenyataan KKM merujuk kepada ciapan di media sosial mengenai proses pemberian vaksin yang didakwa ditulis oleh petugas kesihatan KKM.

Vaksin COVID-19: Dakwaan ada amalan 'potong barisan', kerajaan negeri Kelantan buat laporan polis
Laporan dibuat oleh pegawai khas kepada Exco Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan Kelantan, Mohamed Taufik Ramli di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Bharu pagi tadi.

Potong barisan untuk divaksinasi? Denda sehingga RM50,000 menanti!
Tindakan boleh diambil dengan arahan Ketua Pengarah Kesihatan di bawah Seksyen 21A - Arahan Ketua Pengarah.

Isu potong barisan dapatkan vaksin: Exco Kelantan akan buat laporan polis
Dakwaan yang tular di media sosial itu adalah satu berita yang tidak benar dan palsu sehingga mencemarkan imej serta pentadbiran kerajaan negeri tersebut.

Sabah tidak layan pihak berhasrat 'potong barisan' dapatkan vaksin COVID-19
CITF Sabah akan memastikan suntikan vaksin hanya diberikan kepada orang ramai selepas mereka membuat pendaftaran dan menghadiri janji temu ditetapkan.