BANDAR BAHARU: Dua daripada keseluruhan empat dalang utama yang menyebabkan rusuhan sebelum berlakunya insiden 528 tahanan melarikan diri daripada Depot Imigresen Sementara Relau, pada Rabu berjaya ditahan pihak polis malam tadi.

Ketua Polis Kedah, Komisioner Wan Hassan Wan Ahmad berkata, penahanan dua lelaki berusia 34 dan 30 tahun itu dibuat di kawasan pencarian sekitar depot tahanan berkenaan.

Tambahnya, dua lagi dalang berusia 21 dan 44 tahun yang masih lagi bebas kini diburu pihak polis bersama 86 lagi tahanan yang lain.

Beliau memaklumkan, kedua-dua dalang yang telah ditahan, disiasat di bawah Seksyen 147 dan Seksyen 223/224 Kanun Keseksaan.

“Siasatan sedang berjalan, Insya-Allah kita akan siapkan seberapa segera dan pada masa sama proses (mencari mereka yang bebas) ini (diteruskan),

"Suspek utama ini berumur 34 tahun dipercayai telah tiga tahun ditahun ditahan, (proses) pemindahan… dia yang akhir sekali adalah dari Semenyih pindah ke sini (Relau) dan sudah dipindahkan ke tempat tertentu (bagi proses penahanan dan soal siasat) dan kita akan usahakan yang terbaik supaya mereka yang terlibat dapat dituduh dan dipenjarakan," kata Wan Hassan.

Beliau berkata demikian ketika ditemui media selepas mengikuti operasi pencarian baki tahanan Rohingya di Bukit Tok Non di sini, hari ini.Dalam pada itu, Wan Hassan memaklumkan, hasil soal siasat terhadap ketua dalang atau suspek utama mendapati mereka dipercayai melakukan rusuhan berkenaan kerana ditahan begitu lama di dalam ruangan atau tempat yang tidak selesa.

Tambahnya, pihaknya tidak menolak kemungkinan isu kematian seorang banduan sehari sebelum kejadian berlaku menjadi titik permulaan atau pencetus pada kejadian rusuhan dan lolos yang berlaku pada 4.30 pagi, Rabu lalu.

"Secara tidak langsung, (berdasarkan soal siasat) mereka ini cakap mereka ditahan terlalu lama dan tempat (tahanan) itu agak sesak tetapi dia (suspek utama) tidak mahu cakap secara terperinci, tetapi kalau ikut kenyataan (tahanan) lain, mereka mengikut sahaja.

“Tetapi suspek utama yang menghasut supaya yang lain ikut sama (ini mungkin) adalah mungkin kerana ketidakselesaan,” kata beliau lagi.

Semalam, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kedah, Datuk G. Suresh Kumar berkata, polis telah mengenal pasti seorang lelaki etnik Rohingya berusia 30-an yang dipercayai menjadi dalang kepada insiden rusuhan yang berlaku di Depot Imigresen Sementara Relau pada Rabu.

Kata Suresh, rusuhan berkenaan berlaku sebelum kejadian 528 tahanan melarikan diri atau lolos dari depot berkenaan.