KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) telah mengambil tindakan untuk melaporkan kepada pihak Twitter berhubung beberapa tanda pagar yang jelik.
MCMC dalam satu kenyataan pada Khamis berkata, pihaknya sentiasa menghormati penyedia platform seperti Twitter dan bertanggungjawab dalam memastikan pematuhan undang-undang.
“Pihak MCMC bertanggungjawab untuk memastikan adanya pematuhan undang-undang yang tersedia dalam Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 untuk kepentingan negara,” ujar kenyataan itu.
Terdahulu, MCMC memohon kepada Twitter supaya mengambil kira sensitiviti dan mengeluarkan perkataan berunsur jelik dalam penggunaan tanda pagar atau hashtag.
Ia lebih menjadi panas apabila salah seorang pengguna Twitter mendakwa dirinya telah menerima kiriman e-mel daripada Twitter yang memberitahu permintaan MCMC untuk menyekat kandungannya di platform itu.
Selain itu, MCMC juga meminta ciapan yang mengkritik Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Noh Omar berhubung kenyataannya mengenai kelayakan mangsa banjir untuk menuntut bantuan kerajaan, turut dinyahkan.
Namun, Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa ada mengeluarkan komen berkaitan perkara tersebut dengan menganggap ia adalah sesuatu yang merepek.
Astro Awani
Thu Dec 23 2021

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) telah mengambil tindakan untuk melaporkan kepada pihak Twitter berhubung beberapa hashtag yang jelik. - Gambar fail

Integriti halal | Pekemas gesa gantung lesen SICHMA, siasat pegawai JAKIM
SICHMA, yang merupakan badan halal yang diiktiraf Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) didakwa gagal memantau malah terlibat secara langsung untuk menutup pelbagai salah laku membabitkan rumah penyembelihan haiwan milik Thomas Foods International (TFI).

Yasin mula terima rawatan bipolar di HSB, sebutan kes pada 22 Jun - Peguam
Timbalan Pendakwa Raya, Norhashimah Hashim dan Maryam Jamilah Ab Manaff memohon tarikh sebutan kes untuk penyerahan laporan kimia berhubung kes berkenaan.

PRU15: PAS Sabah akan letakkan calon, yakin boleh menang
PAS akan meletakkan beberapa calon untuk bertanding bagi kerusi parlimen di Sabah pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) akan datang.

DUN Sarawak: Tiga RUU dibentangkan termasuk perbekalan tambahan 2022
Tiga Rang Undang-Undang (RUU) dibentangkan untuk bacaan kali pertama pada Mesyurat Kedua Penggal Pertama Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak Ke-19 pada Rabu.

Dasar Pandang Ke Timur boleh bantu Malaysia dalam pemulihan selepas pandemik - Tun M
Dasar Pandang Ke Timur boleh berfungsi sebagai platform untuk meneroka model pembangunan gergasi-gergasi Asia.

Permit Import (AP) makanan dimansuhkan - Perdana Menteri
Pemansuhan itu berkuatkuasa serta-merta dan ia kini terbuka kepada sesiapa sahaja untuk mengimport makanan dari luar negara.

AWANI Ringkas: HSR Bangkok-Kuala Lumpur
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Pegawai kanan Kerajaan Sabah dan pesara ditahan terima rasuah RM700,000
Perbuatan mereka dikatakan sebagai balasan untuk melindungi aktiviti pemalsuan pengisytiharan cukai jualan minyak sawit mentah setiap bulan kepada Kementerian Kewangan Sabah (MOF).

Misi Carilamat | 70 nelayan tempatan bantu operasi
Lebih 70 komuniti nelayan tempatan turut membantu dalam operasi mencari dan penyelamat seorang nelayan yang dipercayai terjatuh ke dalam laut sejak tiga hari lalu. Pengarah Maritim Terengganu, Kepten Maritim Muhammad Suffi Mohd Ramli berkata, selain itu sebuah pesawat juga turut digerakkan bagi mengesan mangsa yang berusia 74 tahun.

Mahkamah | Guru wanita hadapi dua pertuduhan rasuah
Seorang guru dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Khas Rasuah di Butterworth atas dua pertuduhan rasuah membabitkan pembelian peralatan sukan lima tahun lalu. Bagaimanapun, tertuduh mengaku tidak bersalah bagi kedua-dua pertuduhan ketika pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Zulhazmi Abdullah dan minta dibicarakan.

Waspada individu menyamar pegawai MCMC
Dalam satu kenyataan menurut MCMC, individu tersebut akan mendakwa orang yang dihubunginya telah melakukan kesalahan.

MCMC kesan pembekal perkhidmatan telco di Labuan tidak tepati sasaran
Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) telah mengesan ada pembekal perkhidmatan telekomunikasi di sini tidak menyediakan perkhidmatan berkualiti.

MCMC tidak terlibat peraduan berkaitan pemberian hadiah sagu hati
Peringatan itu diberikan susulan wujud tindakan oleh pihak tidak dikenali menyamar sebagai pegawai MCMC.

Banjir: 752 daripada 1,028 infrastruktur komunikasi terjejas selesai dibaik pulih - MCMC
Sebanyak 752 daripada 1,028 infrastruktur komunikasi yang terjejas akibat banjir baru-baru ini telah dibaik pulih sehingga hari ini.

Tanda pagar jelik: MCMC ambil tindakan lapor kepada Twitter
MCMC sentiasa menghormati penyedia platform seperti Twitter dan bertanggungjawab dalam memastikan pematuhan undang-undang.

Kawal selia perkhidmatan awan lindungi data pengguna - MCMC
Kawal selia ringan ke atas perkhidmatan awan di Malaysia mulai 1 Jan tahun depan adalah bagi memberi perlindungan data kepada pengguna dan agensi berkaitan.

MCMC ambil langkah tangani isu capaian internet lemah di Kapit
MCMC akan ke Kapit esok bagi meninjau masalah capaian internet lemah seperti yang dilaporkan media.

Akta SKMM perlu dikaji semula - Annuar
Beberapa frasa dalam Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998 (Akta 589) perlu dikaji semula bagi memberikan aspek perundangan yang lebih berkesan dalam menangani isu keselamatan siber

MCMC dedah cubaan menipu guna nama Jaringan Prihatin
MCMC mengingatkan orang ramai agar sentiasa berwaspada dengan panggilan atau SMS yang diterima daripada pihak tidak dikenali dan mencurigakan.

Jangan terpedaya gimik jualan murah produk di internet - MCMC
Produk yang dijual juga tidak tertakluk kepada akta dalam negara selain sesetengah daripadanya mempunyai kecenderungan untuk menyerupai produk berjenama.