awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Lima sekeluarga disamun, barang kemas bernilai kira-kira RM130,000 dilarikan
Selangor peruntuk RM10 juta selenggara jalan kritikal
SpaceX alihkan tumpuan bina bandar di Bulan berbanding projek Marikh - Musk
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Tiada bayaran dikenakan untuk pengurusan jenazah COVID-19 di Sabah

Bernama
Bernama
08/02/2021
20:26 MYT
Tiada bayaran dikenakan untuk pengurusan jenazah COVID-19 di Sabah
Ahli keluarga bagaimanapun boleh memilih untuk menggunakan perkhidmatan syarikat pengurusan jenazah bertauliah melibatkan bayaran tertentu. - Gambar fail
KOTA KINABALU:Jabatan Kesihatan Negeri Sabah (JKNS) dan semua hospital kerajaan di negeri itu tidak mengenakan sebarang bayaran bagi pengurusan jenazah COVID-19, kata Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah Datuk Masidi Manjun.
Bagaimanapun, beliau yang juga jurucakap COVID-19 kerajaan negeri, berkata ahli keluarga boleh memilih untuk menggunakan perkhidmatan syarikat pengurusan jenazah bertauliah melibatkan bayaran tertentu dengan proses pengurusan jenazah itu dikawal selia oleh pegawai JKNS.
"Ini terpulang sepenuhnya kepada ahli keluarga terlibat. Oleh itu, saya memohon supaya mana-mana pihak tidak mengambil atau memanipulasi kesempatan yang ada untuk memperoleh keuntungan daripada mereka yang telah kehilangan ahli keluarga," katanya pada sidang media, di sini.
Beliau mengulas dakwaan yang tular di laman Facebook bahawa ahli keluarga pesakit COVID-19 yang meninggal dunia di Sabah perlu membayar RM6,000 untuk urusan penghantaran jenazah ke kampung halaman.
Sementara itu, Masidi berkata sehingga Isnin, terdapat 102 daripada 221 sekolah menengah di Sabah disahkan mempunyai kes positif COVID-19.
Beliau berkata ia termasuk SM St Micheal di Penampang dengan lima pelajar dan empat guru didapati positif COVID-19, yang bermula daripada kontak keluarga.
Katanya lapan sekolah di Sandakan, yang sebelum ini ditutup apabila 14 guru dan empat pelajar positif COVID-19, telah dibuka semula.
-- BERNAMA
Topic Berkaitan
#Sabah
#Hospital
#pengebumian
#bayaran
#percuma
#tidak mengenakan
#jenazah
#Masidi Manjun
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan