PEKAN: Tiga beradik maut apabila motosikal yang dinaiki mereka bertembung dengan sebuah kenderaan pelbagai guna (MPV) di Kilometer 7, Jalan Benta-Lamir, dekat Kampung Langgar, di sini, semalam.
Kejadian jam 12.30 tengah hari itu meragut nyawa penunggang motosikal, Nik Ikram Idwan Nik Mohd Khairul Hisyam, 15 tahun, serta dua adiknya, Nik Nur Faqihah, 11 tahun, dan Nik Ikram Nuqman, lima tahun.
Kesemua mangsa meninggal dunia di tempat kejadian.
Ketua Polis Daerah Pekan Supt Mohd Zaidi Mat Zin berkata, siasatan awal polis mendapati mangsa dalam perjalanan dari arah Kampung Lamir ke Kampung Langgar.
Sementara itu, pemandu MPV jenis Nissan Serena bersama enam penumpang sedang dalam perjalanan dari arah Taman Jambu, Pekan menghala ke Kuantan.
“Apabila sampai di tempat kejadian, penunggang motosikal terbabas masuk dalam laluan bertentangan, kemudian bertembung dengan MPV yang datang dari arah hadapan.
“Hasil siasatan awal mendapati, kemalangan berpunca daripada kecuaian penunggang motosikal yang menunggang secara melulu sehingga terbabas masuk dalam laluan bertentangan,” katanya dalam satu kenyataan semalam.
Beliau berkata, kejadian terbabit juga menyebabkan pemandu MPV bersama dua penumpang mengalami kecederaan.
Jelasnya, mangsa yang meninggal dunia dibawa ke Hospital Pekan bagi tujuan bedah siasatan selepas keputusan ujian COVID-19 diperolehi.
"Ketika kejadian, keadaan jalan lurus, satu lorong dua hala, dengan garisan tengah putus-putus.
“Keadaan cuaca ketika kejadian juga baik, cerah dan tidak hujan. Kes disiasat mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987,” katanya.
Norfarhiza Mohd Atar
Sat Jun 24 2023

Keadaan MPV dan motosikal yang terlibat kemalangan di Kilometer 7, Jalan Benta-Lamir, dekat Kampung Langgar, di Pekan, menyebabkan tiga beradik maut tengah hari semalam. - Foto ihsan PDRM

'Terima kasih atas layanan berperikemanusiaan luar biasa Hamas' - Bekas tawanan
Pembebasan tawanan Hamas mendedahkan kepada dunia akhlak sebenar kumpulan pejuang Palestin itu yang cuba digambarkan sebagai kejam oleh Israel.
ERW Expo: Hasil karya wanita cekal dan hebat
Ekspo "Empowering Refugee Women” mempersembahkan hasil kerja daripada lapan gerakan wanita memperjuangkan pelarian yang bertapak di Kuala Lumpur. Saksikan pameran dan perkongsian usaha mereka dalam meningkatkan keupayaan dan memberi inspirasi kepada semua wanita. Niaga AWANI bersiaran langsung di Asia School of Business bermula jam 9.00 pagi.

Gunung berapi Anak Krakatau Indonesia meletus
Gunung berapi Anak Krakatau yang terletak di Selat Sunda Indonesia meletus pada pagi Selasa, memuntahkan abu gunung berapi setinggi kira-kira satu kilometer ke udara, kata seorang pegawai.

Kerajaan digesa tingkat aktiviti pemantauan acara hiburan
Kerajaan Terengganu digesa untuk memperketat pemantauan terhadap penganjuran acara hiburan yang melalaikan bagi mengekang penularan budaya hedonisme yang dilihat semakin memburuk di negeri itu.

Tiga beranak cemas diserang gajah
Berpantang maut sebelum ajal, tiga beranak berdepan detik mendebarkan apabila kereta dinaiki mereka diserang sekawan gajah liar di Kilometer 55, Jalan Raya Timur Barat Gerik-Jeli.
Usah putuskan China dari rantaian bekalan global - Li Qiang
Perdana Menteri China, Li Qiang membantah usaha Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah daripada memutuskan China daripada rantaian bekalan perdagangan global dan menyatakan kesediaan untuk mengeratkan kerjasama.
Sarawak tiada hasrat turunkan had umur belia kepada 30 tahun
Menteri Belia, Sukan dan Pembangunan Usahawan Sarawak, Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah menjelaskan ketika ini masih ada keperluan untuk mengekalkan had umur yang lebih tinggi dalam pentadbiran ataupun jawatankuasa persatuan belia bagi menguruskan aset dan kewangan.
Jumlah perdagangan Malaysia RM239.5 bilion pada Okt 2023
Jumlah perdagangan Malaysia pada Oktober 2023 berjumlah RM239.5 bilion (Sept 2023: RM224.4 bilion), dengan eksport dan import, masing-masing sebanyak RM126.2 bilion dan RM113.3 bilion, menurut Jabatan Perangkaan Malaysia.
Perak bentang Bajet 2024 pada Jumaat ini
Pembentangan Rang Undang-Undang (RUU) Enakmen Perbekalan 2024 oleh Menteri Besar Datuk Seri Saarani Mohamad bakal menjadi tumpuan pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak yang akan bermula Jumaat ini.
Perlindungan sosial perlu diremajakan, pelengkap subsidi bersasar
Ahmad Zahid yang juga Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah menambah, kerajaan berharap
jaringan perlindungan sosial dapat dibincangkan dengan lebih mendalam.
jaringan perlindungan sosial dapat dibincangkan dengan lebih mendalam.

Tiga beradik maut motosikal bertembung MPV
Kejadian pada tengah hari Sabtu itu meragut nyawa Nik Ikram Idwan dan adik-adiknya, Nik Nur Faqihah dan Nik Ikram Nuqman.