Tiga lelaki mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret atas tuduhan menghalang penjawat awam menjalankan tugas meleraikan satu insiden pergaduhan yang berlaku di kawasan asrama Kilang MAAM, Taman Ria Jaya pada 16 Dis lepas.

G.Magen, 23, R.Nares Kumar, 23, dan Cheng Kim Hong, 18, meminta dibicarakan selepas dituduh menyerang seorang anggota polis Koperal Saiful Rizan Mohd pada 5.30 pagi hari tersebut.

Mengikut pertuduhan yang dibacakan di hadapan Majistret Intan Nurul Farena Zainal Abidin, mereka didakwa mengikut Seksyen 152 Kanun Keseksaan yang dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama, yang jika sabit kesalahan boleh membawa hukuman penjara maksimum tiga tahun atau denda, atau kedua-duanya.

Sementara itu, tertuduh kedua, Nares Kumar didakwa atas satu lagi pertuduhan iaitu memiliki senjata berbahaya iaitu sebilah parang, pada masa, tarikh dan lokasi yang sama.

Dia didakwa mengikut Seksyen 6(1) Akta Bahan-bahan Kakisan dan Letupan dan Senjata Berbahaya 1958, yang memperuntukkan hukuman penjara tidak lebih dua tahun serta sebatan jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya Datuk Razali Che Ani menawarkan ikat jamin RM10,000 setiap seorang dengan seorang penjamin, bagaimanapun mereka memohon pengurangan atas alasan tidak berkemampuan.

Majistret kemudiannya menetapkan ikat jamin RM8,000 dengan seorang penjamin kepada setiap tertuduh, dan menetapkan 21 Jan depan untuk sebutan serahan dokumen.