Satu-satunya jalan bagi Malaysia untuk menjadi negara berpendapatan tinggi adalah dengan menjadi negara berteknologi tinggi, kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini.
Menurutnya, kerajaan menerusi Kementerian Sains Teknologi dan Inovasi (MOSTI) sedang berusaha mentransformasi negara daripada hanya sebagai pengguna teknologi kepada pencipta teknologi dan pembangun teknologi.
Katanya, National Technology & Innovation Sandbox (NTIS) yang dilancarkan hari ini mampu membuka peluang untuk mentransformasi Malaysia kepada ekonomi yang didorong inovasi.
Ia juga berpotensi memupuk masyarakat yang aktif, berdaya tahan dan berdaya saing sementara menaikkan reputasi negara di serata dunia.
Muhyiddin mengingatkan rakyat supaya berani menghadapi risiko selain pantas menyesuaikan diri dengan perkembangan teknologi serta inovasi dalam mengatasi masalah yang melanda bukan sahaja negara kita bahkan seluruh dunia.
“Sejarah telah membuktikan betapa kekuatan militari dan ekonomi empayar serta kuasa besar dunia banyak bergantung kepada penguasaan teknologi.
“Bahkan jika dilihat kepada konteks negara kita, sekitar dua dekad selepas Perang Dunia Kedua, pendapatan KDNK per kapita kita jauh lebih tinggi dari Korea Selatan dan Taiwan namun kedudukan ini dicantas Taiwan hanya selang dua tahun selepas itu dan oleh Korea Selatan pula pada tahun 1977.
“Kejayaan mereka tidak lain dari pencapaian dan penguasaan teknologi,” katanya dalam ucapan pada majlis pelancaran NTIS di Pusat Inovasi dan Kreativiti Global Malaysia (MaGIC), Cyberjaya.
Turut hadir, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin, Menteri Kanan merangkap Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, Menteri Pengajian Tinggi Datuk Dr Noraini Ahmad dan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Datuk Seri Mustapa Mohamed.
Tambah Muhyiddin, apabila beliau mempengerusikan mesyuarat kedua Majlis Sains Negara bagi tahun 2020, kerajaan telah memperincikan mengenai dasar, cabaran serta memperkasakan hala tuju masa depan Sains, Teknologi, Inovasi dalam usaha menjadikan Malaysia sebuah negara maju dan berteknologi tinggi.
Katanya lagi, 30 bidang keutamaan Sains, Teknologi, Inovasi dan Ekonomi negara bagi 10 pemacu sosio-ekonomi negara telah dikenal pasti melalui MOSTI.
“Saya bersetuju bahawa NTIS akan dapat menyokong dan mempercepatkan usaha kerajaan untuk membangunkan teknologi negara serta mengkomersialkan teknologi-teknologi tempatan oleh para penaiga dan usahawan negara ini,” katanya.
Sebelum ini, kerajaan memperuntukkan sebanyak RM100 juta di bawah Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) untuk NTIS, bagi membantu proses pendigitalan negara.
NTIS diterajui oleh MOSTI dengan Pusat Inovasi dan Kreativiti Global Malaysia (MaGIC) sebagai sekretariat utama dibantu oleh Technology Park Malaysia (TPM), MIMOS Bhd, MTDC dan Futurise Sdn. Bhd.
Isabelle Leong
Wed Aug 19 2020

MUHYIDDIN: NTIS akan dapat menyokong dan mempercepatkan usaha kerajaan untuk membangunkan teknologi negara serta mengkomersialkan teknologi-teknologi tempatan oleh para penaiga dan usahawan negara ini. - Astro AWANI/SHAHIR OMAR

AWANI Ringkas: Vaksin Covid-19: Logistik jadi keutamaan di Sarawak | MB Pahang terima suntikan vaksin Jumaat ini
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas (7:00AM).

AWANI Ringkas: Vaksin Covid-19, kesediaan MAB | KJ: PRU mungkin September 2021
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas (6:00AM).

COVID-19: Satu suntikan vaksin Johnson & Johnson mampu cegah jangkitan - FDA
Kadar keberkesanan vaksin Johnson & Johnson adalah 66 peratus untuk mencegah COVID-19 tahap sederhana hingga teruk.

COVID-19: Komuniti, selebriti, menteri jadi golongan penting tangani antivaksin di UK
Kerajaan UK bertindak aktif dengan mengambil pelbagai inisiatif sekali gus menggunakan kuasa komuniti dalam menangani isu berkenaan.

COVID-19: Vaksin mampu lindungi warga emas penghidap penyakit kronik - Pakar
Golongan tersebut perlu memahami tindakan kerajaan berhubung pemberian vaksin berkenaan kerana ia menjadi faktor pelindung terhadap mereka.

COVID-19: Kes positif cecah 112 juta
Kes kematian akibat COVID-19 di seluruh dunia kini melepasi 2.49 juta.

Thailand terima kumpulan pertama vaksin COVID-19, suntikan dijadual bermula minggu ini
Thai Airways International yang mengangkut 200,000 dos vaksin itu mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Suvarnabumi pada 10.05 pagi (waktu tempatan).

Malaysia, Perancis setuju kerjasama bentuk baharu
Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata perkara berkenaan dipersetujui ketika sidang video hampir sejam pada Isnin dengan rakan sejawatan, Jean-Yves Le Drian.

Menteri Luar Myanmar bertemu rakan sejawatan dari Indonesia, Thai di Bangkok
Prayuth dan Wunna Maung Lwin bertemu di Pangkalan Tentera Udara Diraja Thailand, di Don Mueng selama sejam dan menumpukan rundingan mengenai masalah politik dan bantahan di Myanmar.

Malaysia Airlines akan perkenal Pas Kesihatan Perjalanan Digital
Kad kesihatan itu akan menyepadu dengan modul daripada Pas Perjalanan yang dilaksanakan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA).

Program imunisasi 'game changer' perang kita menentang COVID-19 - Azmin Ali
Selain menjamin penjagaan serta perlindungan kesihatan awam, vaksinasi raya itu dijangka merancakkan ekonomi negara.

Ang Chin Tat dilantik Naib Pengerusi PN Selangor
Pelantikan itu juga merupakan penglibatan sulung Gerakan di peringkat negeri selepas menjadi anggota PN di peringkat nasional pada 11 Februari lepas.

'Seorang pejuang yang tabah' - Azmin Ali seru doakan kesihatan Abdul Hadi
Beliau bersyukur mendapat perkhabaran Ahli Parlimen Marang itu kini berada dalam keadaan stabil dan mendapat perkhidmatan rawatan yang terbaik.

Ahmad Zahid tiada arah, masih bingung pimpin UMNO - Penganalisis
Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi kini disifatkan masih bingung dan tiada arah dalam menafsir pimpinannya sendiri kepada parti.

Azmin Ali umum struktur organisasi PN Selangor
Badan Perhubungan Negeri (BPN) Perikatan Nasional (PN) Selangor, hari ini mengumumkan struktur organisasinya yang dibentuk bagi menjana kekuatan baharu, demi memperkukuhkan keyakinan rakyat.

PM, menteri ucap Selamat Tahun Baharu Cina
Hishamuddin Hussein dan Azmin Ali juga turut mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina.

Penutupan penuh ekonomi boleh diganti dengan langkah lain - Azmin
Antara yang boleh dipertimbangkan untuk menggantikan penutupan penuh ialah mengetatkan SOP dan memperkenalkan panduan lebih jelas bagi aktiviti ekonomi.

Langkah "Gombak 10" reaksi terhadap kedurjanaan politik - Shahrir Samad
Tuntutan saman yang dibawa oleh 10 orang pengundi Gombak terhadap Ahli Parlimen mereka, Datuk Seri Azmin Ali dilihat sebagai tindak balas pengundi untuk menentang "kedurjanaan politik".

Anwar perlu lebih bertanggungjawab sentuh isu darurat - Azmin
Ketua Penerangan Perikatan Nasional (PN) Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mengingatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya lebih bertanggungjawab apabila menyentuh mengenai darurat.

PKP 2.0: Ini sektor ekonomi yang dibenarkan operasi
Lima sektor ekonomi dibenarkan beroperasi termasuk pengilangan, pembuatan, pembinaan dan perkhidmatan.