BERIKUT ialah mesej daripada Ahli Pemegang Amanah Yayasan Perpaduan Malaysia Tan Sri Lee Lam Thye sempena Hari Kebangsaan yang bakal disambut esok.KITA menyambut dan meraikan "Hari Kebangsaanā€¯ demi mengingati hari gemilang ketika negara kita mencapai kemerdekaan pada tahun 1957 dengan damai, solidariti dan perpaduan.

Ini merupakan peristiwa bersejarah yang memberi kita harapan untuk kesejahteraan yang lebih besar pada tahun-tahun akan datang serta memberi dorongan kepada rakyat untuk maju sebagai satu bangsa dan satu negara.

Mereka yang berada di Stadium Merdeka pada 31 Ogos 1957 pastinya dapat mengingati kebanggaan kita ketika Perdana Menteri pertama Tunku Abdul Rahman Putra Al -Haj bersorak bersama orang ramai dengan tujuh teriakan "Merdeka" yang menandakan Kemerdekaan kita.

Tidak seperti tahun-tahun sebelumnya, sambutan tahun ini tidak akan ada lagi perarakan, perhimpunan besar-besaran di Dataran Merdeka, dan tidak ada sambutan tambahan.

Sambutan tahun ini akan menjadi sambutan yang tenang, mengikuti norma baru yang diperlukan bagi menghadapi ancaman COVID-19.

Tetapi itu tidak boleh melunturkan semangat kita.

Semangat Merdeka hidup di hati dan fikiran setiap rakyat di mana sahaja mereka berada.

Kita harus terus memupuk dan memperkuat semangat itu, dalam apa yang kita lakukan, dan bagaimana kita berfikir dan bersikap, sehingga kita menanamkan semangat dan memenuhi harapan nenek moyang kita.

Pengorbanan yang dilakukan oleh generasi tua untuk memajukan Malaysia seperti sekarang tidak boleh dilupakan.

Telah dianggarkan bahawa hampir 90 peratus penduduk Malaysia dilahirkan setelah Merdeka dan tidak memiliki pengetahuan tentang cabaran yang dihadapi oleh ibu bapa dan nenek moyang mereka.

Selain ancaman yang ditimbulkan oleh pengganas komunis, masih terdapat konfrontasi yang perlu ditentang, dan masalah ekonomi dan sosial lain yang mengancam akan menghancurkan struktur masyarakat.

Walaupun anak muda Malaysia dapat mengetahui perjuangan ini daripada buku teks mereka, namun diharapkan mereka juga akan mendapat maklumat daripada ibu bapa dan datuk nenek mereka, yang hanya terdiri daripada 5 peratus penduduk, dengan mendengar pengalaman pertama mereka.

Dan kemudian tuliskannya peristiwa tersebut untuk generasi akan datang.

Kisah kehidupan nyata mereka - kepahlawanan, pengorbanan, kemenangan peribadi dan tindakan kolektif - pasti akan bergema kepada orang muda dan memberi inspirasi kepada mereka untuk melakukan apa yang mereka lakukan untuk masyarakat dan negara.

Membaca halaman dua penerbitan yang sangat baik - "Chronicle of Malaysia 1957-2007", dan "Chronicle of Malaysia 1963-2013" - juga akan memberi pandangan muda kepada berita yang menjadi tajuk utama dalam tempoh tersebut.

Penerbitan-penerbitan ini dapat memberi anda gambaran tentang kehidupan ketika itu dan membandingkannya dengan sekarang ketika kehidupan jauh lebih aman, dan lebih kaya, dengan peningkatan ekonomi, dan penjagaan kesihatan.

Dan bersyukurlah semasa kita melihat ke belakang.

Ketika kita menyambut Hari Merdeka, marilah kita juga menghidupkan kembali semangat Rukun Negara dan memastikan peranannya yang sah dalam membina sebuah negara yang bersatu.

Tahun ini menandakan ulang tahun ke-50 Rukun Negara kita yang wujud setelah berlakunya tragedi 13 Mei 1969.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin baru-baru ini menyatakan bahawa kerajaan telah memutuskan untuk menjadikan Rukun Negara sebagai agenda utama kerajaan.

Ini adalah berita yang dialu-alukan.

Kita berharap ini dapat mendorong kerajaan untuk menggunakan lima prinsip Rukun Negara sebagai asas untuk merumuskan dasar dan melaksanakan tindakan dan programnya, demi kemajuan negara dan rakyatnya.

Pada tahun-tahun akan datang kerajaan dan rakyat harus menjalankan peranan masing-masing untuk memupuk perpaduan nasional, terutama melalui langkah-langkah berikut:

1. Mendukung Perlembagaan Persekutuan dan mempertahankannya, kerana ia merangkumi kontrak sosial di mana negara ini didirikan dan memberikan perlindungan untuk hak-hak semua rakyat Malaysia.

2. Menerima, menghormati dan mengenali kepekaan antara satu sama lain dan sensitiviti semua kaum serta agama di negara kita yang berbilang kaum.

3. Menguatkan semangat kesederhanaan dan menolak segala bentuk ekstremisme.

4. Membina perpaduan dalam kepelbagaian untuk mencerminkan realiti Malaysia yang berbilang kaum, pelbagai agama dan budaya

Pada saat orang-ramai masih terpengaruh dari kesan COVID-19, juga diharapkan kerajaan akan menjaringkan usaha lebih luas dan jauh untuk mencari dan menolong - dari segi kewangan dan sebaliknya - orang-orang yang sangat terkesan.

Rakyat Malaysia, ingatlah untuk mengibarkan Jalur Gemilang sebagai simbol cinta kita kepada negara.

Jangan sekali mengibar secara tidak sengaja terbalik, atau paparkan bendera yang pudar atau lusuh.


MERDEKA!